Annika Leone: ”Lägg dig inte i hur jag matar min bebis!”

mamas ANNIKA LEONE kände sig pressad att amma sitt barn: ”Jag körde på med mina stackars minimjölkstuttar som inte levererade”. Sedan började hon flaskmata…

Läs mer av Annika Leone på hennes blogg här på mama!

”Jag vet inte vad jag ska göra, smärtan är så stor och jag måste amma varannan timme!”.

Jag sitter bredvid en nybliven mamma som är helt slutkörd efter sömnlösa nätter och amningskaos. Hon får helt enkelt inte amningen att fungera och är så frustrerad. Så jag frågar henne ”Har du funderat på att börja med mjölkersättning?” och hennes svar blir: ”Jag vill, men jag känner mig SÅ pressad till att amma! För man har ju ändå hört att bröstmjölken är så viktig och att ersättning inte är lika bra… Eller?”.

Nej, jag är ingen amningsexpert – men jag är en morsa som gått igenom exakt samma sak, så jag vet vilket dilemma hon har. Hetsen kring att amma är så stor – men skuldbeläggningen om man inte ammar är desto större. Det gör att det för många är svårt att släppa amningen och gå över till ersättning.

”Vad tror du själv att du och din bebis kommer må bäst av?”

När min dotter var nyfödd ville hon ammas varannan timme. Timmen mellan det så skrek hon så att jag nästan gick sönder. Jag borde ha förstått att något var fel med matningen, men med alla råd jag fått som ”bröstmjölk är det absolut bästa du kan ge ditt barn” och till och med ”du har guld i dina bröst!”, så körde jag på med mina stackars minimjölkstuttar.

Efter cirka en månads zombiestadie bestämde jag mig för att testa ersättning och… HALLELUJA MOMENT! Min dotter log mot mig för första gången – och sedan sov hon tre timmar i sträck!

Så här i efterhand fattar jag inte vad jag höll på med. Jag borde bara ha lyssnat mer på min egen kropp och mina modersinstinkter. För hade jag gjort det så hade ju min lilla tjej – och jag – mått så mycket bättre! Så vad var mitt svar till den nyblivna mamman? Jo: ”Vad tror du själv att du och din bebis kommer må bäst av?”. Och så berättade jag för henne att 6 av 10 kvinnor har haft problem med amningen.

Skulle då ersättning vara ett så mycket sämre alternativ än bröstmjölk? Att bröstmjölk är superbra, det vet vi. Men den ersättning som finns att köpa är gjord för att likna bröstmjölkens innehåll så mycket som möjligt. Och den mycket viktiga kroppskontakten och anknytningen får ju barnet ändå när man flaskmatar.

”Om jag skulle få ett barn igen skulle jag tänka om. Och ingen skulle få lägga sig i hur jag matar min bebis.”

Och barnets hälsa då? För några år sedan gjordes en stor studie på 17 000 mammor och deras barn. Efter 6,5 år kunde inte forskare påvisa några egentliga skillnader i hälsa mellan barn som fötts upp på flaska och de som blivit ammade.

Så du som inte får det att fungera med amningen eller du som inte vill amma – känn ingen skuld! Det viktigaste är att ditt barn blir mätt, får sin närhet, och att du mår bra. Det borde läras ut på BB istället för amningshets. Om jag skulle få ett barn igen skulle tänka om. Och ingen skulle få lägga sig i hur jag matar min bebis.

Läs också Annikas krönika om offentlig amning: ”Jag VILL ha dina bröst i ansiktet!”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!