Annika Leone: "Jag försöker förstå syftet med bebisbikinis, men lyckas inte"

mamas bloggare och krönikör Annika Leone tror knappt sina ögon när hon hittar bikini för bebisar i butikerna. Varför skulle en bebis behöva en bikini? Kan vi inte bara låta barns kroppar vara i fred?

Hej då, bylsig vinteroverall och fodrade kängor! Äntligen får min 1,5-åriga dotter möta våren, sommaren, bad, sol… och bikinin?!

Efter att ha letat efter badkläder på nätet till min 15 månader gamla dotter känner jag mig nästan äcklad. Jag kan knappt tro att det är sant, att så många kedjor och butiker verkligen säljer bikinis för bebisar och till små flickor.Jag pratar alltså om tvådelade badklädesset med en överdel/behå. Jag försöker att förstå syftet med plagget, men jag kan inte komma på någon som helst funktion med det.

Det finns inga bröst att täcka, inte heller några bröst att hålla på plats. Så för vems skull ska en bebis obefintliga bröst skylas? Vem är det egentligen som efterfrågar världens onödigaste plagg efter stringtrosan?

Storlekarna på bikiniöverdelarna går så långt ner som i bebisålder från 86, det vill säga för 12-18 månader. Så min 1,5-åring förväntas, enligt vissa butiker och kedjor ha på sig en bikinibehå på sin gulliga lilla bebiskropp. För vems skull? Jag kan inte tänka mig någon som skulle bli provocerad av att barn sprang med bara badtrosor eller shorts på badstranden. Inte ens om hon var över tio år äldre.

Och när min dotter blir så pass gammal och frågar mig varför det finns bikinis på tjejavdelningen och inte på killavdelningen vet jag inte vad jag ska svara.

Inte heller varför Pelle har Blixten Mcqueen på sina badbrallor och Pella har Elsa från ”Frost” som motiv (vilket är en annan katastrof som gör mig gråhårig).

Sexualiseringen kring kvinnors bröst är så skev. Redan från när vi föds och när vi föder ett barn. Tuttarna får inte tas fram för att mata bebisar, det kan tydligen göra folk obekväma. Mediejätten Facebook går i taket om en kvinna skulle visa en liten vårta, och en löpsedel väntar om någon i ”Let’s dance” skulle råka visa lite vårtgård samtidigt som man frossar i bildspel på olika urringningar där läsaren ska gissa vilken som tillhör vem.

En kvinnas vuxenkropp får stå ut med så mycket. Men kan vi inte bara låta barns kroppar vara ifred?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer