Anna med sönerna Carl, 3,5, och Edward, 2,5 månader.
Anna med sönerna Carl, 3,5, och Edward, 2,5 månader.

Anna, 36: "Det här är bra för vår familj"

Anna Månsson, 36, lämnade över föräldraledigheten till pappan tidigare än vanligt. "Är man lycklig på jobbet är man lyckligare hemma", säger Anna, som är försäljningsdirektör.

Anna Månsson är försäljningsdirektör och sitter i företagsledningen på Coca-cola, och när Anna fick sitt första barn, sonen Carl, 3,5, var hon föräldraledig tio månader. Den här gången, med bebisen Edward, tar hon drygt sju månader, därefter är det pappa Jonas, 33, tur.– För mig att är det viktigt att jag kan hel­amma sex månader och sedan börja trappa ned, säger Anna.– Jag vill kunna skaffa familj och fortsätta att ha karriär. Jag har ett jättespännande jobb och känner att jag inte vill vara borta, då får man fixa och trixa lite grann. När Jonas tog över med Carl efter tio månader gick det bara en vecka innan de hade en annan, ny relation. Det tyckte jag var fantastiskt att se, den skillnaden.

– Även om Jonas varit en närvarande förälder blir det inte samma sak att vara hemma kvällar och helger. Som förälder gör det att man har en annan förståelse för varandras situation, att det inte alltid är lätt att hinna tvätta, städa och laga mat, trots att man varit hemma. Jag skulle säga att vi har ett väldigt jämställt förhållande, även om Jonas kommer hem sent efter jobbet hjälper han till med det jag inte hunnit göra.

Vad har du fått för reaktioner?

 

– Personer som är likasinnade och har höga chefsjobb tycker alla att det är självklart att man försöker trixa ihop det, men de som inte satsar på sin karriär utan på andra värden, där kan jag bli ifrågasatt: ”Är du verkligen en tillräckligt bra mamma om du går tillbaka så tidigt?” Men man måste välja att tro på sig själv och känna att det här är bra för vår familj. 

 

– Det går att vara en bra förälder och satsa på karriären. Jag ser exempelvis till att köpa städhjälp. Då städar jag inte bort tiden, då är jag med min familj. Jag tror att är man lycklig på jobbet är man lyckligare hemma, både som mamma och fru.

 

Står vi och stampar, eller går jämställd­heten framåt?

 

– På ett sätt är det lite märkligt, för vi har ju ett samhällsklimat som säger att vi ska vara jämställda. Vi säger att vi är bäst i världen på det. Vi har jämställdhetsbonusar som gör att de som delar på föräldraledigheten till och med får mer pengar. Men moraliskt sett så har vi nog inte hängt med den utvecklingen. 

 

– Det är fortfarande så, att en bra mamma är man bara om man är hemma med sitt barn under en längre tid. Det finns ganska många krafter i flera sammanhang som medverkar till det. Så länge media framställer dem som lämnar sent på förskolan och hämtar tidigt som bra föräldrar, tror jag det kommer ta längre tid. Där har media en möjlighet att både hjälpa och stjälpa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer