Anna, 35: ”Snälla BVC, sluta kritisera min dotters BMI”

Tvåbarnsmamman Anna ryter ifrån angående att BVC räknar ut BMI på 3-åringar: ”Vilka men kommer min dotter få i framtiden?”

”När jag var på 3-årskontroll med min dotter för några månader sedan såg jag fram emot besöket. Utvecklingskontroller på BVC har för mig alltid varit en positivt laddad upplevelse. Man får ett ”kvitto” på att allt ser normalt ut för barnets utveckling, och det är kul att se vilka framsteg som gjorts sedan senaste besöket.

Den här gången blev tyvärr min upplevelse långt ifrån positiv. Min dotter hade tydligen ett BMI som klassas som övervikt och läkaren började ställa frågor till mig om vad vi serverar hemma. Jag blev först lite ställd, då jag alltid känt mig väldigt trygg med att vi minsann har sunda matvanor. Inget socker på vardagar, mycket grönsaker och vatten till måltiderna. Det enda som skiljer min dotter från många andra barn är att hon älskar mat, något som jag misstänker är alla föräldrars dröm.

Anna med dottern Iris.

BVC-sjuksköterskan började prata portionsstorlekar, och att vi kanske skulle börja begränsa dotterns portioner. Jag gick hem med en konstig känsla i magen och tittade på min fina flicka – en helt normal, glad och energisk liten tjej. Menade de på allvar att jag ska begränsa henne när det kommer till vanlig mat? Vad ska jag göra när hon skriker och gråter för att hon vill ha mer? Ska jag bara blankt neka henne då?

”Det är vansinne att BVC börjar räkna BMI och vikthetsa redan vid 3 års ålder!”

Vilka men kommer dessa åtgärder ge henne i framtiden? Jag var själv lite rund de första åren av mitt liv men på den tiden räknade man inte små barns BMI. Jag har inte haft några problem med övervikt i vuxen ålder och tycker att det är vansinne att BVC börjar räkna BMI och vikthetsa redan vid 3 års ålder!

Anna vill inte behöva begränsa dotterns matintag.

Egentligen är jag inte alls orolig över att min dotter kommer dras med särskilt mycket övervikt när hon blir äldre, för hon rör på sig och äter bra mat. Och skulle hon bli överviktig så är jag inte bekymrad över det heller. Däremot är jag bekymrad över BVC:s syn på hur jag ska hantera hennes matintag. Genom att begränsa henne kommer jag riskera att ta bort hennes matglädje. I värsta fall leder det till en osund syn på mat. Jag har själv haft problem med ätstörningar, och det är det sista jag vill ge min dotter då det är ett mycket allvarligare problem än övervikt.

”Låt mitt barn få slippa vikthetsen några år till”

Jag kan förstå att BVC har en viktig uppgift i att prata levnadsvanor med familjer där snabbmat och läsk står på vardagsmenyn. Jag är själv barnsjuksköterska och är väl insatt i vad BVC:s uppdrag består i; de ska främja barnets hälsa och utveckling samt värna om barnets miljö. Därför blir jag också extra provocerad när jag upplever att de stirrar blint på mitt barns BMI istället för att se till helhetsbilden och fokusera på om hon mår bra, rör på sig samt äter bra mat. Hälsa sitter inte i vikten utan i livsstilen. 

Så snälla BVC, låt mitt barn få slippa vikthetsen några år till. Hon kommer ändå, tids nog, tyvärr att utsättas för den.”

 

Detta är en läsarkrönika där skribenten står för åsikterna. Missa inga läsarkrönikor – gå in på mama.nu varje dag!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer