Ånej, måste man laga lunch nu igen!?
Ånej, måste man laga lunch nu igen!?

Ånej, måste man laga lunch nu igen!?

Mat är kul – men det kan ibland kännas som om helgens måltider bara avlöser varandra. Vi kan väl hjälpa varandra med bästa lunchtipsen!?

Våra bästa lunchtips

Tänk storkök! När du väl lagar mat – gör mycket och frys in.

Ägna fem minuter åt att planera helgens mat, utgå från det du redan har.

Komplettera med flexibla varor som: tunnbröd, keso, skinka, ägg, mozzarella, hårdost, mjölk, bananer, bär, yoghurt

Förbered frukosten på fredagkvällen så kan barnen servera sig själva på morgonen och du kan vila ett tag till.

Bästa snabbmaten

Färdiggrillad kyckling med överbliven pasta/couscous/ris och en grönsaksbit.

Varm korv med bröd är en helt okej lunch.

Pizzabullar (se recept).

Ugnspannkaka eller omelett som tillagas i ugnen.

Varma mackor eller tunnbrödrullar med valfri fyllning.

– Har ni ingen tid att passa och tänker vara hemma kan man baka ihop frukost och lunch. Ge barnen drickyoghurt på morgonen. Senare, när även de vuxna magarna har börjat knorra, satsar ni på en härlig brunch och skippar lunchen helt och hållet. Lyxa till med färsk frukt och kanske våfflor.

Vilket är dina bästa lunchtips, Katarina Devell (tidigare matbloggare här på mama)?

– Jag vet att alla inte gillar att förbereda men just när det gäller mat i barnfamiljen ger det så mycket tillbaka. Välj enkla grejer, som att koka mycket couscous när du ändå kokar eller laga pasta så att du har till dagen efter också.

– Då behöver du bara en burk färdig tomatsås och några rucolablad, så är lunchen kirrad.Att förbereda ska inte vara krångligt, då kommer vi av oss, säger hon.

Ett annat sätt att klara sig igenom matmåstet på helger och lov, är att köpa en kasse med olika goda, mer eller mindre färdiga, produkter som går att kombinera. Som tunnbröd, keso, isbergssallad, tomater, paprika, skinka, ägg, mozzarella, ost, mjölk, bananer, bär och yoghurt. Det kan bli grund till flera lätta måltider som inte kräver så mycket pyssel och som även vuxna kan njuta av. Om familjen exempelvis äter hamburgare på fredagskvällen så kan överblivna grönsaker kompletteras med skinka, riven ost, keso och lite extra isbergssallad i tunnbröd. Varje barn får rulla själv och voilà! Lördagslunchen är serverad.

Ett annat knep är att ägna FEM minuter åt att planera helgens mat när man ändå håller på och stökar i köket. Ta penna och papper och klottra ned några förslag. Utgå från det du köpt hem. Ska barn iväg på träning och behöver matsäck och mellis kan du hinna förbereda det, där och då. Omelett med mozzarella är en bra lunch och resterna passar på smörgås.

Vilka är dina bästa lunchtips?

Dela med dig i kommentarsfältet så sammanställer vi värsta bästa lunchtipsen här på mama.nu!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!