Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Amie Bramme Sey: ”Redan innan Eira föddes funderade jag över rasismen hon kommer att möta”

Programledaren Amie Bramme Sey, 32, vill rusta sin dotter Eira, 3, inför en framtid i ett fördomsfullt Sverige: ”Det är naivt att tro att hon aldrig skulle möta rasism.”

Journalisten Amie Bramme Sey vill rusta sin dotter Eira inför framtiden.
Journalisten Amie Bramme Sey vill rusta sin dotter Eira inför framtiden. Foto: Privat

I Amie Bramme Seys mage växte Eira. Precis som alla blivande mammor funderade hon över hur bebisen där inne skulle se ut, vilka drag den skulle komma att få. Men för Amie snurrade också andra tankar.

– Redan innan jag visste att det var just Eira som låg där inne tänkte jag mycket på hennes hudfärg. Det är en sorglig parameter, att fundera över hur ett barn kommer att formas beroende på hur mörkt hennes skinn blir.

Amie Bramme Sey

Ålder: 32.

Familj: Sambon Lucien och dottern Eira, 3.

Gör: Journalist och programledare. Driver podden ”Raseriet” tillsammans med Fanna Ndow Norrby.

Instagram: @amiethekid

Idag är Eira 3 år gammal och fortfarande lyckligt ovetande om världens alla orättvisor. Amie och hennes sambo är aktiva i vilka böcker de väljer att läsa och vilka filmer de låter Eira titta på, men samtalen om rasism får vänta ett tag till. Men de kommer absolut att komma.

– Jag har förstått att vissa vill skydda sina barn och låta dem vara lyckligt ovetande så länge det bara går, och jag kan verkligen förstå den känslan, men jag tror att det är bättre att vara rustad. Då är det större chans att barnet vågar ta upp saker när de händer. För det är naivt att tro att inget ska hända – i stort sett alla mina vänner som har icke-vita barn har berättelser från sin vardag som grundar sig i rasistiska åsikter. 

Redan när Amie Bramme Sey var gravid tänkte hon på vilka fördomar hennes barn skulle komma att möta i livet på grund av sin hudfärg.
Redan när Amie Bramme Sey var gravid tänkte hon på vilka fördomar hennes barn skulle komma att möta i livet på grund av sin hudfärg. Foto: Privat

Amie och hennes familj bor i Bagarmossen söder om Stockholm, en relativt mixad förort. Att de hamnade där var en slump, men att de har valt att stanna kvar är högst medvetet. 

– Det är viktigt för oss att Eira går i en förskola där barnen ser olika ut. Jag är själv uppvuxen på Södermalm i Stockholm och har erfarenheten av att vara den enda svarta på skolan och förskolan. Jag fick ständigt höra sådant som mina vänners barn som bor i vita områden fortfarande hör; att det är fult att vara brun, att man har fult hår. Många områden i Stockholm är helt segregerade, men att Sverige är mångkulturellt är en styrka. Det tycker jag att man ska prata med sina vita barn om också – att det är häftigt med olika kulturer och olika språk.

Ändå inser Amie att hon också är privilegierad i jämförelse med många andra. 

– Jag försöker förklara för Eira att vi har så mycket. Hon har alla leksaker hon kan tänkas behöva, vi reser tillsammans – hon har allt. Varför har hon det? Det handlar kanske snarare om klass, men ämnena är ju besläktade. 

– Jag hade ett samtal med en 9-åring om det här för ett tag sedan. Han hade redan sett alla de här sakerna; att vissa kompisar inte reser med familjen, att det finns jobb som främst bruna och svarta människor har. Det är svårt att förklara varför eftersom rasism ÄR helt fucked up, men det man kan göra är att koppla det till historiska händelser. Att berätta att det kanske har varit krig i ett land, att människorna inte kunde vara kvar där, att de fick komma hit men att det är svårt att lära sig ett helt nytt språk. Jag tror att det är viktigt att vara real, och jag tror att barn kan ta det.

Vill du veta hur du ska prata med barnen om rasism? Här är retorikexperten Elaine Eksvärds bästa tips!
Missa heller inte den här artikeln, där fler mammor berättar om rasismen i Sverige!