Amanda Hellberg: "Min man tar markservicen-det är världens bästa förspel"

Amanda Hellberg med barnen Greta, 1, och Felix, 3.

Amanda Hellberg med barnen Greta, 1, och Felix, 3.

Mysrysarförfattaren Amanda Hellberg är aktuell med två nya romaner samtidigt. "Vi har levt på mikromat i ett år nu och min har fattat att om han tar mycket av markservicen så är det som världens bästa förspel."

Hej Amanda Hellberg, du är aktuell med ”Tistel-blomman” – tredje spänningsromanen om Maja Grå – och senare i vår med ungdomsboken ”Jag väntar under mossan”, och det ryktas att du skissar på ett synopsis till en ny roman. Grattis! Men hur hinner du?– Tack! Jag hinner för att vi prioriterar stenhårt, men det är det värt för detta är mitt drömjobb. Till exempel har vi levt på mikromat i ett år nu och min man har fattat att om han tar mycket av markservicen så är det som världens bästa förspel.

Hur var det att bli tvåbarnsmamma?– Omtumlande, så mycket mer kärlek, och så gick det så fort. Både Felix, 3, och Greta, 1, föddes runt vecka 35 och det innebär ju lite extra oro kring ätande och vikt. Som minst vägde Greta två kilo, då känns tillvaron skör. Men de har varit friska och vi var inte lika hönsiga den här gången. Förstagångsföräldrar var en större chock än tvåbarnsföräldrar för oss. Men Greta är definitivt min sista, min livmoder skulle inte fixa en graviditet till. Det känns både vemodigt och skönt att veta det, svart på vitt.Vad är skillnaden på att skriva för vuxna och för barn och unga?– Det är inte så stor skillnad på att skriva för vuxna och för ungdomar, roman som roman liksom. Fast det hjälper att visualisera en trettonårig läsare om man är osäker på vad som är okej i en ungdomsbok. Men bilderböcker är ett annorlunda hantverk: Det är en stor utmaning att omfånget är så begränsat, man måste vara koncis. Du har bara tolv uppslag på dig att introducera karaktärer, konflikt och konfliktlösning, i högst ett par meningar per sida.

Vad läser du själv för böcker högt för dina barn?

 

– Felix var totalt o-imponerad av min brittiska bilderbok ”Snoring beauty” tills den blev kvällens godnattsaga på BBC och lästes upp av en Bafta-vinnande skådespelare, då satt han som ett ljus framför tv:n. Där ligger man i lä, så bra kan inte jag högläsa. Men han har alltid gillat Max-böckerna (Eriksson & Lindgren) och ber fortfarande ofta om Max. 

 

Vilken är din bästa kulturupplevelse med barnen?

 

– Jag är ingen aktivitetsmamma precis, men vi gillar de naturhistoriska och konsthistoriska museerna här i Oxford. Och Felix älskar att rita med mig, och kolla på filmer – vi har säkert sett ”Coraline” hundra gånger – ju kusligare desto bättre, tycker han. Då känner jag mig väldigt nära honom. Jag var också helt tokig i ruskiga saker som liten, och det har ju hållit i sig...

 

Vad längtar du efter just nu?

 

– Något annat än mikromat vore faktiskt rätt gott snart.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande