Hur är det att föda barn på skottdagen? Amanda vet, och i år firar hennes fyra-åriga dotter sin första ”riktiga” födelsedag
Hur är det att föda barn på skottdagen? Amanda vet, och i år firar hennes fyra-åriga dotter sin första ”riktiga” födelsedag Foto: Privat/Unsplash

Amanda, 32, födde barn på skottdagen: ”Det är en märklig dag att fylla år på”

Om man föder barn på skottdagen – när blir då barnets födelsedag? Vad står det i passet och när blir barnet myndigt? Amanda vet! Hon födde sin dotter på skotdagen för fyra år sedan.

Den 29 februari 2016 födde Amanda Baumgartner sin dotter Ebba. Här är hennes berättelse om hur det är att föda barn på skottdagen. 

När var bf (beräknat förlossningsdatum)?
– Enligt min egen uträkning så var det den 29 februari hon skulle komma. Men vid ultraljudet blev det flyttat till den 25 februari. 

Tänkte du under graviditeten ”tänk om jag föder på skottdagen”?
– När jag fick reda på att jag var gravid och att bf var på skottdagen tyckte jag att det kändes speciellt, men sen när vi fick annat datum tänkte jag inte så mycket på det förrän vi hade passerat den 25 februari. Känslorna då var dock att jag inte ville föda på skottdagen. Jag minns att jag sa att jag skulle knipa ihop den dagen, eller krysta extra dagen innan. Varför minns jag inte exakt, det var väl en märklig dag att fylla år på. 

Jag ville inte föda på skottdagen

När du väl förstod att det skulle bli en skottdags-bebis, vad tänkte du då?
– När vi åkte in tänkte vi inte på det, och sen gick allt så fort. Det var nog först när personalen grattade henne på skottdagen som vi började fundera på vad som gällde. Vi hade ju hört folk fråga om hon skulle få rätt personnummer, vilken dag skulle vi fira, när blir hon myndig? Vi hade nog förväntat oss mer information på BB, men det är egentligen inte så komplicerat. 

Amanda och dottern Ebba, som är född på skottdagen. Foto: Privat/Amanda Baumgarten

När har ni valt att fira Ebbas födelsedag? Hur valde ni?
– Vi firar den 28 februari, hon är ju född den sista februari. Men jag har förstått att rent juridiskt så fyller hon 18 år den 1 mars. 

Vilken dag skulle vi fira och när blir hon myndig?

Vad står det i hennes pass?
– 2016-02-29. 

– En rolig anekdot från när vi reste till Dubai för något år sedan. Kontrollanten i passkontrollen reagerade på att det stod 29 februari i hennes pass. Vi blev först oroliga att de skulle neka oss inträde. Men han blev bara glad för att se det datumet. Han fyllde nämligen också år 29 februari, men det datumet får inte finnas i deras pass. Vi kunde andas ut och passera utan problem.

Tror du att Ebba förstår att hon ”bara” har födelsedag vart fjärde år? Är det något ni har pratat om?  
– Nja, jag tror inte hon förstår egentligen, det är ju väldigt konstigt. Vi har pratat om det och hennes storasyster som är tre år äldre förstår ju och tycker det är spännande.

Hur ska ni fira i år då, på hennes första ”riktiga” födelsedag?
– I år har vi extra tur eftersom hennes första riktiga födelsedag inträffar på en lördag. Det blir därför firande hela dagen! Det blir hennes första kalas med kompisar också, men hon är ju bara fyra år så det är ingen större skillnad mot hennes jämnåriga kompisar. 

Hela familjen som kommer fira yngsta dotterns födelsedag lite extra i år – eftersom det är skottår och den första ”riktiga födelsedagen”. Foto: Privat/Amanda Baumgarten


Du kanske vill läsa om kändismammorna som delar födelsedag med varandra?  

Eller om 15 roliga saker vi mammor har gjort och sagt under förlossningen? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!