Älskade hatade körsbär i likör
Älskade hatade körsbär i likör

Älskade, hatade Körsbär i likör

Nästan alla har vi en åsikt om pralinsortimentet i Aladdin-asken. Tanten i mig älskar den hatade Körsbär i likör.

När jag var barn, i vår familj, tog mamma eller pappa fram stora köttkniven en gång i veckan och delade en mycket bångstyrig dubbeldajm på 7 personer. Det var vårt lördagsgodis. No more, no less. Dajmflisorna yrde runt bordet, och jag undrar om inte ordet millimeterrättvisa uppfanns just där och då.

Samtidigt delade mina systrar och jag drömmen om en-alldeles-egen-chokladask, vi kunde lätt relatera till Kalle Spanns tystlåtna dröm om obegränsat med chokladkakor från Willy Wonkas chokladfabrik.

Samma utopi, samma sötsug.

Billig kokosfettschoklad från Konsum, skit det samma, bara känslan av att äga en helt egen chokladask. Praliner på rad vissa inslagna i snyggt papper, som små skatter. Få äta så mycket man ville, när man ville Åh, ljuva dröm!

Detta hände naturligtvis aldrig, och vi fortsatte att jaga dajmflisor på lördagarna. (Är det någon som mot förmodan fortfarande håller på att dela dubbeldajm till sina barn, tycker jag att ni istället ska prova Johanna Toftbys läckra rulltårta med dajm! när ni ändå håller på!)

Det har alltid vilat någon slags romantisk lyxkänsla över en pralinask. Bara ordet ”pralin” andas böljande siden och svandunstofflor, själva sinnebilden av en stunds vila på en divan, långt ifrån stressigt livspussel och lådor fyllda med udda fingervantar.

Nu meddelar Aladdin, kanske den mest kända chokladasken av de alla att en av pralinerna ska bort.

Man vill förnya sortimentet förklarar Ida Persson, brand manager på Aladdin. Men det är först nästa höst vi får chans att smaska en ny pralin, och innan dess ska svenska folket besluta vilken pralin som inte längre är välkommen i asken.

Mest saknade pralinen (om den skulle försvinna) enligt mama.nu:s läsare ser ut enligt följande:

Gräddnougat, 44%
Trillingnöt, 34%
Körsbär i likör, 12%
Nöttryffel, 5%
Pärlnougat, 5%

Att Gräddnougat är här för att stanna råder det inga tveksamheter om. Enligt undersökningar har den seglat förbi Trillingnöt som favorit i asken.

Liter mer tveksamt för Körsbär i likör, den älskade, hatade som alltid skapar debatt när man nästan lite rebelliskt erkänner den som favorit (och samtidigt cashar in en hel del vuxenpoäng).

Men personligen kan jag inte tänka mig något mastigare och mer intetsägande än Gräddnougat. Trillingnöt känns för vanlig, och Pärlnougat samt Nöttryffel för anonyma. Tacka vet jag Körsbär i likör, en vass liten godbit med attityd!

Så här kommer min röst, ta bort vad som helst, men rör inte min Körsbär i likör!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!