After-Dagis

Klubbkidsen köar utanför den hippa nattklubben - vissa med gosedjur och napp. Nya trenden är att föräldrar och barn går på disco för att dansa tillsammans!

Det är lång kö utanför hippa nattklubben Element på Lower East Side, New York.

En stressad dörrvakt lyfter på det kraftiga röda sammetsrepet, släpper förbi ett gäng partysugna och prickar av dem på listan.

After-Dagis – Baby Loves Disco

Klockan är bara två på eftermiddagen och klubbkidsen i kön är yngre än vanliga lördagar – många utrustade med napp och gosedjur. Deras barnvagnar står parkerade i tre prydliga rader utanför entrén.

Baby Loves Disco är en rörelse som har spridit sig över hela USA. Trendiga nattklubbar förvandlas över en eftermiddag till barnsäkra discoparadis, där föräldrar och barn kan shaka loss till 70-och 80-talsdängor.

Över det stora dansgolvet på Element hänger knippen med röda ballonger och discokulan i taket snurrar runt, runt. Ljuset är softat, det är inte lika mörkt som en vuxenkväll på klubben.

Kex och juice i baren - yummie!

På bardisken står en buffé med ost, hummus, morötter, äpplen och kex. Och så äppeljuice till alla som vill ha. Runt om i lokalen finns stationer för blöjbyten. Här finns dessutom ett bås för den som vill ha en klistertatuering och en tälthörna där barn och föräldrar kan mysa. En trappa ner ligger chill out-rummet för den som har tröttnat på musiken eller behöver sova en stund. Högst upp på balkongen står discjockey Kosmo och mixar.

– Vi håller oss till disco, hojtar han för att överrösta en käck 70-talslåt. Disco är kul och glad musik. Det passar här!

Han spanar ut över dansgolvet där föräldrar och barn dansar eller tultar runt. Lokalen är proppfull. Precis som andra klubbar med självaktning har den här babyklubben en egen MC, som sätter fart på stämningen uppifrån scen.

The hippy hippy shake

– Hur många här har dansat breakdans på kartongskivor?

MC Tah, med sin mick i högsta hugg, vrålar ut frågan över dansgolvet och en massa föräldrahänder flyger i luften.

MC Tah, som har keps och baggypants, gungar i takt med musiken.

– Jag är avundsjuk på kidsen, säger han och skrattar. De har en förmåga att ha kul. Bara rent kul, utan några krusiduller.

Men kul har också trebarnsmamman Natasha Simmonds från Bronx. Hon har kommit hit med sina tre döttrar och tillsammans är de dansgolvets drottningar. Mamma Simmonds sätter sin bakdel i gungning och döttrarna apar efter.

– Vi älskar att dansa hela familjen, förklarar Natasha Simmonds.

– Varje morgon innan ungarna ska till skolan dansar vi runt hemma, från sängen till frukostbordet och ut genom dörren.

Baby Loves Disco-rörelsen startade i Philadelphia för tre år sedan av en professionell dansare och mamma och sedan dess har trenden spridit sig över hela USA. I dag hålls Baby Loves Disco-event i arton städer runt om i landet.

I New York har varje babydisco hittills blivit helt utsålda och besvikna familjer som inte köpt biljetter i förväg har fått vända i dörren.

– Jag tror vi fyller ett stort tomrum, säger Val Harris, som är arrangör i New York. Det här är ett ställe där både föräldrar och barn kan ha kul.

Inget disco utan våra röda ballonger!

– Det här är underbart, det känns som att vara på en riktig klubb, säger svensken Markus Fröberg som är på besök i New York med sin fyraåring Isak.

Han säger att det är viktigt för både honom och hans fru att behålla ett vuxenliv, alltså fortsätta gå ut med polarna och hänga i en bar och dricka öl då och då. När man kan kombinera något som liknar klubbliv med att umgås med sitt barn är det ett plus.

– Det här är mycket roligare än att sitta på en lekplats och glo.

Jim O´Neil, en annan pappa i snygga jeans, håller sin treåring i ena handen och en öl i den andra. Treåringen har kommit loss i hysteriska, orytmiska rörelser framför honom på dansgolvet. Det liknar mer ett anfall av feberkramp än dans, och Jim O´Neil tittar förundrad på.

– Det här är ett bra sätt för ungarna att få ur sig överskottsenergi, säger han utan att släppa sin hetsigt rockande treåring med blicken. Samtidigt kan vi vuxna chilla med en öl.

av Katarina Andersson foto Curtis Means

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!