Foto: Liderina

Adventskalender för utmattade mammor – ett sätt för alla att varva ned i jul

När tvåbarnsmamman Pernilla Kipping, 40, var sjuk i utmattning uppkom idén till en digital adventskalender med 24 övningar för stressade och utmattade föräldrar.

För sex år sedan fick Pernilla Kipping, 40, sitt andra barn Love, som föddes svårt sjuk.

– Han låg på sjukhus ett halvår innan han kunde flytta hem med dygnet-runt-assistans, så livet blev väldigt tufft. När han var tre år gammal och situationen runt honom stabiliserats någorlunda gick jag in i väggen. Inte så konstigt med tanke på den enorma stress vi levt med i tre års tid, berättar hon för mama.

Några månader senare drabbades Pernilla av bröstcancer, och hon kastades in i en behandling med cellgifter, operation och strålning.

– Jag vet inte var jag fick krafterna ifrån men jag var urstark genom behandlingen. Sedan kom ”cancer-baksmällan” med utmattning igen.

Sedan dess har Pernilla levt med en utmattningsproblematik, som började vända åt rätt håll i november förra året. Under en meditation fick hon nämligen idén att göra en digital adventskalender för föräldrar med – eller på väg mot – utmattningssyndrom.

Adventskalendern består av 24 "luckor", som innehåller såväl tänkvärda citat som små uppgifter. En liten andningspaus i vardagen för de som känner sig stressade eller redan är utmattade.

– Den blev verkligen mitt första steg ut ur utmattningen och depressionen. Det var riktigt jobbigt de första veckorna och ganska ångestladdat att dela mina texter, men jag kände väldigt starkt att jag ville och behövde göra det. Nu inser jag att det hjälpte mig otroligt mycket att sätta ord på och formulera vad jag behövde göra för att må bättre.

Låt dig inspireras av min adventskalender, som med ett inlägg varje dag ger dig en liten föräldra-boost, skriver Pernilla på sin sajt Utmattade mamman.

Vill få förståelse från omgivningen

Med adventskalendern vill hon inte bara hjälpa andra, utan den påminner även henne själv om att ta hand om sig.

– Jag lever med mina ”nycklar” varje dag. Med mina små, små steg i rätt riktning har jag kommit väldigt långt på bara ett år.

Pernilla med barnen Love, 6, och Vilma, 8.

Koppla av med en spahelg över Mors dag – följ med mama till Skepparholmen!

Förutom att inspirera människor som redan är sjuka eller på väg att gå in i väggen, hoppas Pernilla att adventskalendern även ska få omgivningen att bli mer förstående.

– Det har tagit tid för min man och min familj att förstå sig på min utmattning, att inse att det är allvar, och att jag måste anpassa mitt liv. Jag kan inte leva riktigt som jag gjorde före utmattningen, men det är okej, livet kan vara bra ändå.

– Jag vill också förmedla att livskvalitet inte är beroende av stora, dyra saker – det är små saker i vardagen det handlar om. Det är lätt att stirra sig blind på alla måsten men man har ofta större makt över sitt liv och sitt mående än man tror.

Hur ska du själv göra för att undvika julstressen?

– Jag ska försöka sakta ner under december. Göra mina guidade meditationer, beställa julklappar över nätet och göra enkla, lättstädade julpyssel med barnen, så att jag orkar ha en mysig jul.

Öppna lucka 1 i Utmattade mammans Adventskalender för utmattade föräldrar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!