Att ha PMS är jobbigt nog som det är. Men att få det på semestern, då man ofta umgås med andra människor (läs: barn!) (och partners!) i små utrymmen, är verkligen en utmaning.

1. I svärföräldrarnas torp

Alla som har PMS vet ju att den förstärker känslor med ungefär tusen procent. När man är på svärföräldrarnas torp, med diverse släktingar närvarande, kan det ju finnas känslor så att det räcker och blir över ändå, utan PMS. Det finns ju saker att irritera sig på. Någon gör en passivt aggressiv barnuppfostran (åt någon annans barn), någon påpekar att man hänger tvätt fel och så vidare. PMS gör inte dessa känslor uthärdligare.

2. I segelbåten

Så himla UNDERBART MYSIGT att bo på en båt. I teorin och på Instagram. MEN. Varför är det så pyttelitet utrymme att leva på dag och natt? Varför får man aldrig gå undan? Det här med ständig uppsikt över barnen stod det inget om i båtannonsen. Diska all disk för hand, med iskallt vatten på huk på en hal sten, vad är det för liv?

3. På flygplanet

Ja, mina barn kanske skriker och stör, men är det ingen som tänker på att JAG är den som blir mest störd? Sluta kasta arga blickar på mig, jag blir ju dubbelbestraffad! Superstraffad av barnen själva och nu får jag dessutom skit av er. Trippelbestraffad om man räknar in PMS:en – kvinnans eviga straff.

4. Vid bagagebandet på flygplatsen

”Nej, du får inte springa på bandet.” ”Nej, inte heller krypa in och se var väskorna kommer ifrån.” ”Nej stanna, du får inte springa tillbaka till flygplanet.” ”VARFÖR ställer sig folk precis framför bandet trots att väskorna inte ens börjat komma?!” När man helst av allt skulle vilja ta en megafon och skrika åt alla på flygplatsen – ja då kan man vara ganska säker på att PMS är en del av problemet.

5. På jobbet

När övriga familjen har semester och du måste jobba, samtidigt som sms:en med glassätande barn trillar in, då saknar du dem så mycket att du bara vill gråta. Och du gör det också. Vad är meningen med allt om du inte får ha dina närmaste omkring dig? Hm, vad är det här, är du inte lite väl känslig nu?

6. På stranden

Sand på persikorna, borttappade simglasögon, barn som är lite för frimodiga vad gäller undervattenssim, bråk med partner om att kolla på mobilen när barnen är halvvägs ut på bryggan. Inte en lugn stund. VARFÖR TALAR ALLA SÅ GOTT OM SOMMAR? Sommar är sååå jobbigt! (även utan PMS).

7. I bilen

Du kan inte mena att du är kissnödig igen? Varför frågar du varje minut när vi är framme? Varför måste vi resa någonstans nu igen? Jag tål inte höra någons röst.

8. På Ikea

Vi behöver bara köpa lite nya utemöbler, parasoll, värmeljus, krukor, lakan – men vad gör alla ANDRA människor här exakt samma dag som vi? Varför tar min partner de fula kökshanddukarna när det finns fina? Hur kan man ha så dålig smak? Vem tackar MIG för att jag har bra smak? Han älskar mig inte. Varför är vi ihop? Vänta, så här känner jag en gång i månaden, kan det vara PMS fast det känns så äkta?

9. I nöjesparken

Varför är alla så glada? Det finns inget här att vara glad för.

Av: Lisa Eriksson och Lisa Nylén

Du behöver avkoppling! Teckna en prenumeration på mama, eller köp nya numret i butik!

Prenumerera på mama och få lyxiga gåvor