9 riktigt starka mammor som förändrade världen (vilka förebilder!)

Oavsett om de har kämpat för kvinnors rättigheter, varit banbrytande forskare eller tagit sig upp i rymden älskar vi de här mammorna. De visar verkligen att det går att göra skillnad.

Jane Stanford (1828–1905)

Varför: Hon grundade ett av världens bästa universitet, Stanford University, som ett minne till sonen Leland som dog endast 15 år gammal. Bland tidigare studenter finns bland annat en president och 21 nobelpristagare. I sitt testamente uppmanade Jane Stanford universitetets styrelse att sälja hennes smycken för att köpa in böcker till biblioteket. Hon testamenterade också pengar till ett stort antal välgörenhetsorganisationer.

Emmeline Pankhurst (1858–1928)

Varför: Trots att hon fick fem barn på tio år var hon en passionerad suffragett, kämpe för kvinnlig rösträtt och kvinnors rättigheter. Emmeline Pankhurst arbetade också som ledamot av fattigvårdsstyrelsen och förskräcktes över de vidriga förhållandena i arbetarhusen i Manchester. Efter en livstid fylld av protester, demonstrationer, hungerstrejker och fängelsevistelser dog hon 1928 – endast tre veckor innan kvinnor fick rösträtt i Storbritannien. I filmen ”Suffragette” porträtteras hon av Meryl Streep.

Mary Wollstonecraft (1759–1797)

Varför: Hon har kallats ”feminismens moder”, och under sitt korta liv skrev hon romaner, essäer, reseskildringar, en historik över franska revolutionen, en bok om etikett och en barnbok. Hennes mest kända verk ”Till försvar för kvinnans rättigheter” har påverkat generationer av feminister. Hon fick två döttrar, varav den yngsta var Mary Shelley, som skrev romanen ”Frankenstein”. Strax efter förlossningen dog Mary Wollstonecraft i blodförgiftning.

Harriet Tubman (1820–1913)

Varför: Harriet Tubman föddes som slav, flydde från sina slavägare som 28-åring och kom i kontakt med slaverimotståndare som drev ”den underjordiska järnvägen”, ett nätverk som hjälpte förrymda slavar. Hon gjorde 19 livsfarliga resor till sydstaterna och hjälpte fler än 300 slavar att fly. Hon kämpade outtröttligt mot slaveri och för kvinnors rättigheter, och blev en ikon för medborgarrättsrörelsen. Efter inbördeskriget i USA adopterade hon dottern Gertie.

Marie Curie (1867–1934)

Varför: Tillsammans med sin make Pierre upptäckte hon och gav namn åt radioaktiviteten, och upptäckte två nya grundämnen: polonium (efter hennes hemland Polen) och radium. 1903 blev hon den första kvinnan som tilldelades nobelpriset, den gången i fysik, och åtta år senare blev hon den första någonsin att få nobelpriset en andra gång, denna gång i kemi. Hon var den första kvinnan som undervisade på Sorbonneuniversitetet i Paris och räknas som en av historiens största forskare. Samtidigt som hon var en framstående forskare var hon även mamma till döttrarna Irène och Ève.

Mileva Marić (1875–1948)

Varför: Hennes man är tidernas mest berömda vetenskapsman. Själv är hon nästan okänd. Ändå hävdar många att det var den serbiska matematikern Mileva Marić, som var gift med Albert Einstein, som stod bakom de grundläggande principerna för relativitetsteorin och den världsberömda formeln E=mc². Paret var gifta mellan 1903 och 1919 och fick tre barn ihop. Två år efter skilsmässan fick Albert Einstein nobelpriset i fysik och gav då hela prissumman till Mileva.

Fanny Blankers-Koen (1918–2004)

Foto: Bulls

Varför: Som 18-åring spåddes hon en lysande idrottskarriär, men andra världskriget kom emellan och satte stopp för alla internationella tävlingar. När Fanny Blankers-Koen efter kriget kvalificerade sig till OS i London ansåg många att hon borde vara hemma med sina två barn i stället för att hålla på och tävla i ”oanständiga shorts”. Fanny struntade i kritiken och vann i tur ordning 100 meter, 80 meter, 200 meter, och avslutade med att leda Nederländerna till seger på 4 x 100 meter. Hon blev därmed den första kvinnan att vinna fyra guld i ett och samma OS.

Anna Lee Fisher (född 1949)

Foto: Youtube

Varför: När den amerikanska astronauten Anna Lee Fisher år 1984 lyfte från jorden i rymdfärjan Discovery blev hon den första mamman i rymden och var med om att placera ut två nya satelliter. Hennes förstfödda dotter Kristin var då bara 16 månader gammal. Året därpå prydde Anna omslaget till Life magazine. Vid 66 års ålder är hon i dag USA:s äldsta aktiva astronaut.

Prinsessan Diana (1961–1997)

 Foto: Bulls

Varför: Hennes bröllop med prins Charles har kallats ”Århundradets  bröllop” och följdes av 750 miljoner tv-tittare över hela världen. Sitt kändisskap använde Diana till att engagera sig inom välgörenhet och mest berömt blev hennes engagemang i organisationen International Campaign to Ban Landmines som fick Nobels fredspris 1997, bara några månader efter hennes död. Hon efterlämnade sönerna prins William och prins Harry.

Av: Niklas Sessler

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? Gör som över 17 000 andra och följ oss även där!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!