9 kommentarer vi mammor är väldigt less på (och vad vi kan svara)

"Hur kan du längta efter att lämna bort dina barn?", "Hur kan du vara så dålig på nattningar?". Här är några kommentarer vi mammor INTE vill höra mer (baserade på kommentarer vi läst på olika mammaforum).

Ämnen i artikel:

1. "Vilket gnäll! Jag har aldrig haft problem med att natta mina barn! De flesta klarar det."

Svar: Vad härligt att det har gått lätt för dig. Då förstår vi verkligen att du inte gnäller. Och det här med "klarar". Klarar gör man ju, det tar tre timmar bara.

2. "Hur kan du längta efter att lämna bort dina barn efter semestern? Är det inte något fel om man inte älskar att vara med dem hela tiden?"

Svar: Förmodligen ALLA älskar att vara lediga med sina barn. Men inte bara. Det är det som är så komplext med att ha barn, man kan älska att umgås med dem och SAMTIDIGT bli galen. Så att prata om att det är skönt att få kissa i fred efter några veckor med sällskap på toa, är inte samma sak som att man typ ångrar att man skaffade barn.

3. "Jag var hemma med alla mina barn när de var små, tre barn under fem år, och tycker att det är katastrof att man får ha de äldre barnen på förskolan samtidigt som man är föräldraledig med bebis."

Svar: Så känner du, och det är helt okej, men vissa mammor tycker att det är skönt att fokusera på bebis några timmar medan andra älskar att göra som du. Det viktigaste är väl ändå att alla gör det som passar dem och att vi inte kritiserar varandra för det?

4. "Sluta klaga, folk har varit gravida i alla tider."

Svar: Okej? Att människor varit gravida i alla tider förändrar väl inte smärtnivån på foglossningarna? Det är liksom olika saker. Det ena är en förutsättning för människans fortlevnad och det andra är en fysisk känsla.

5. "Mina barn går inte på förskola. Ta hjälp från släktingar i stället för att lämna bort barnen. Folk är så rädda för att be om hjälp."

Det är verkligen toppen att du har släktingar som kan ställa upp. Det är det dock lååååångt ifrån alla som har. Problemet är inte att folk är rädda för att be om hjälp, utan att de inte har någon att fråga.

6. "Föräldrar som tjafsar om vem som ska ta vabben! Blir inte barnen ledsna när föräldrarna tycker att deras jobb är viktigare än att vara hemma?"

Svar: Om folk tyckte att det var viktigare att jobba i stället för att vabba hade de lämnat barnen ensamma hemma. Och det gör ju ingen. Man måste kunna få prata om att det blir komplicerat när båda har viktiga saker på jobbet och det ska avgöras vad som är viktigast så att det allra viktigaste (vara med barnen) kan genomföras.

7. "Barn ska inte gå på förskola före tre års ålder. Pengar är inte viktigare än att vara med barnen."

Svar: Vad härligt att ni har löst det ekonomiskt så att det funkar att vara hemma så länge för er. Tyvärr har de flesta familjer inte den möjligheten, och då kan det vara skönt att slippa ifrågasättas för att man lämnar barnen.

8. "Våra barn har aldrig varit ledsna vid någon lämning. Allt handlar om att visa sitt barn att man är trygg som förälder."

Svar: Det är jättebra att det har gått så bra för er, men de flesta av oss har nog lämnat ett gråtande barn någon gång.

9. "Varför skaffade du barn om du inte vill vara med dem?" 

Svar: Klassiker! Det här måste ligga åtminstone topp tre på listan med osnälla saker folk säger till mammor. Man måste liksom inte ALLTID vilja vara med barnen bara för att man skaffat dem (och förstås älskar dem över allt). Det är ju som att fråga: "Varför skaffade du en säng om du inte alltid vill ligga i den?" och "Varför har du en tv om du inte alltid vill titta på den?".

Sova gott – utan sömnmetod!

Barnpsykolog Malin Bergström lär dig hur barnet och du får bäst sömn

Så skapar du din egen sömnmetod som passar just er!

Tycker ni olika som föräldrar? Så här löser ni konflikten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande