Ivanhoe visas alltid på nyårsdagen.
Ivanhoe visas alltid på nyårsdagen.

9 fakta du (förmodligen) inte visste om Ivanhoe

Vi är många mammor som en gång i tiden tillbringade nyårsdagen i sängen, ätandes rester, tittandes på ”Ivanhoe”. Att frigöra tre timmar till att se på film är dock lättare sagt än gjort numera, så mama bjuder på lite fakta om den brittiska riddarsagan istället.

Visste du detta om Ivanhoe?

1. …att Ivanhoe har filmatiserats tre gånger

Det är Ivanhoe-versionen från 1982 som visas i Sverige varje nyårsdag, men den brittiska medeltidssagan har faktiskt filmatiserats två gånger tidigare. Redan 1913 gjordes en version, men Ivanhoe från 1952 anses vara den mest lyckade, och nominerades till och med till tre Oscar. I den filmatiseringen var det ingen mindre än Elizabeth Taylor som spelade Rebecca.

Elizabeth Taylor spelade Rebecca i Ivanhoe från 1952.

2. …att Ivanhoe visas för 32:a året på raken

Ivanhoe har visats i svensk tv på nyårsdagen sedan 1988, varav de första 13 åren i SVT. Sedan 2001 visas den på TV3.

3. …att Sam Neill har twittrat om svenskarnas tv-vanor

För övriga världen är denna filmatisering en bagatell, och det är bara i Sverige den visas varje år. Skådepelaren Sam Neill, som spelar Brian de Bois-Guilbert, har till och med twittrat om fenomenet: ”Svenskarna, välsigne dem, har återigen bevisat att, trots att de är bland de mest rationella av människor, de en gång om året ÄR galna – när de ser på Ivanhoe”.

Sam Neill som Ivanhoes rival Brian de Bois-Guilbert.

4. …att Rebecca spelade Julia

Olivia Hussey som spelar Rebecca (som typ alla tycker att Ivanhoe borde valt framför Lady Rowena), spelade även Julia i den klassiska filmatiseringen av Romeo & Julia från 1968.

5. …att Anthony Andrews belönades med en Golden globe

Huvudrollsinnehavaren Anthony Andrews har genom åren satsat mer på teater än film, men belönades faktiskt med en Golden globe för sin insatas i tv-serien ”En förlorad värld” 1981.

6. …att Front de Bœuf är Gimli

John Rhys-Davies, som spelar Front de Bœuf, gestaltar Gimli i ”Sagan om ringen”-filmerna.

7. …att boken skrevs 1820

Ivanhoe baseras på boken med samma namn, som är skriven av den skotske författaren Walter Scott (1771-1832), som även har skrivit ”Rob Roy”.

8. …att det var stor åldersskillnad mellan Ivanhoe och Lady Rowena

Lysette Anthony, som spelade Ivanhoes kärlek Lady Rowena, var bara 19 år när filmen hade premiär. Hon var därmed 15 år yngre än sin motspelare.

9. …att Ivanhoe mötte Arn

I Jan Guillous böcker om Arn, möts den svenske korsriddaren och Ivanhoe i en tornering.

 

Om du trots allt hinner se filmen visas den klockan 15 på TV3 den 1 januari.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer