Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

8 vardagsmiddagar som barnen gillar – och föräldrarna kan njuta av

Vi kan nog alla skriva under på att det är svårt att komma på snabblagade, goda och näringsrika middagar som hela familjen gillar. mamas Lisa Nylén har laborerat fram flera rätter som faktiskt uppfyller alla kraven. Här ger hon sina bästa tips på vardagsmat som går hem hos både vuxna och barn.

Vi tipsar om maträtter som barnen brukar tycka om, men som även är goda för vuxna.
Vi tipsar om maträtter som barnen brukar tycka om, men som även är goda för vuxna. Foto: iStock / Getty images

Jag är inte alls matutbildad, utan en vanlig mamma som varje vecka försöker få ihop en någorlunda varierad matsedel. För mig har det alltid varit viktigt att maten vi äter är god även för oss föräldrar.

Mina barn har alltid varit lika petiga som andra barn, men jag har hittat ett gäng rätter som faktiskt funkar hemma hos oss (för det mesta). Kraven de ska uppfylla är att de är goda för både barn och vuxna, att de går relativt fort att laga en vanlig tisdag och att de är hyfsat näringsrika. För att uppfylla dessa krav brukar vi behöva ’vuxenifiera’ maten, det vill säga servera basvaror med rena smaker som sedan kan spetsas till vid servering. På så sätt får vi vuxna en mer kulinarisk upplevelse.”

Ost och oliver – kan inte bli fel! Åtminstone inte för de vuxna.
Ost och oliver – kan inte bli fel! Åtminstone inte för de vuxna.

10 ingredienser att ha hemma för att vuxenifiera middagen

Nästan alla dessa ingredienser har lång hållbarhet och kan stå länge i skafferiet eller kylen.

Sriracha
Japansk soja
En god olivolja
Färsk koriander
Lime
Senap av favoritsort (perfekt till fiskpinnar)
Parmesanost
Färsk basilika
Oliver
Sesamolja

Variation för barnen

Eftersom våra barn sällan äter ugnsrostade eller kokta grönsaker har vi alltid en skål med morotsstavar och gurka på bordet. Även edamamebönor, fryst majs (japp, fryst är extra kul) och körsbärstomater går hem. Prova även att byta ut pastan eller riset mot moghrabiah, det vill säga stor pärlcouscous. Brukar gillas av små barn som håller på att lära sig pincettgreppet.

8 vardagsmiddagar som går hem hos hela familjen

Smarrigt värre och typ NOLL disk. Ni hör ju, perfektion!
Smarrigt värre och typ NOLL disk. Ni hör ju, perfektion!

1. Optimal kyckling

Jag har aldrig varit så stolt som när jag lagade denna rätt första gången. Den tar två minuter att förbereda och lagar sig själv i ugnen. Barnen älskade den och för oss vuxna var den riktigt kulinarisk. Att det dessutom inte blev någon disk efter, då alla formar kunde köras i diskmaskinen, gör den verkligen optimal.

Gör så här:
Lägg valfri mängd kycklinglårfiléer (alltid kycklinglår, de verkar inte KUNNA bli torra), urkärnade kalamataoliver, hela körsbärstomater och oskalade vitlöksklyftor i en ugnsform. Ringla över massa olivolja och salta. In i ugnen på 200 grader i 30-40 minuter. Kör gärna grill sista minuterna för härlig yta. Servera med ris.
Barnen skippade alla de goda tillbehören men älskade kycklingen. Med ris och lite grönsaksstavar till fick de en bra måltid. De här hela vitlökarna har jag lärt mig från ett recept av Jamie Oliver. De blir mjuka, milda och så goda.

2. Asiatisk lax

Frysta laxfiléer i portionsstorlek är perfekta och går att variera i oändlighet. Jag steker dem antingen i smör och majsolja eller ugnssteker (är ju smidigast såklart). Har man tid kan man köra länge men på låg effekt för att hålla laxen så saftig som möjligt. I så fall rekommenderas en elektrisk stektermometer.
Gör så här:
Salta och ugnsstek laxen i en oljad form på 175 grader i cirka 20 minuter. Servera med exempelvis ris.
Vuxenifiera: Ös på med färsk koriander, pressad lime, sriracha och japansk soja.

3. Chicken ramen

Nudelsoppa med smakrik buljong får kanske många föräldrar att tänka ”det där äter inte mina barn”, men denna går faktiskt hem hos mina. De petar förstås ut purjolöken och champinjonerna, men får i sig nudlar och saftig kyckling. Den här rätten gå fort att göra och kräver lite förberedelse och få köksredskap.

Gör så här:
Skär 5 kycklinglårfiléer i småbitar och stek några minuter i neutral olja tillsammans med 2 pressade vitlöksklyftor. Tillsätt 8 skivade champinjoner och stek lite till. Lägg över allt i en kall kastrull. Addera en purjolök i skivor, 2 msk sesamolja, 3 msk japansk soja, 3-4 hönsbuljongtärningar och 2 limeblad (ser ut ungefär som lagerblad och smakar grymt). Häll på 1,5 liter kokt vatten och låt koka ihop någon minut. I med 300 gram valfria nudlar (vi brukar ta äggnudlar) och låt koka så länge som det står på paketet. Servera gärna med kokta ägg.
Vuxenifiera (även om den redan är väldigt god): Eftersom vi lärt oss att barnen petar bort bladspenaten som egentligen ska vara i, har vi vuxna nu börjat lägga en näve direkt i våra skålar innan vi häller över buljongen. Häll gärna på stark krydda (exempelvis sriracha), pressad lime, svartpeppar och färsk koriander vid servering också.
Receptet har jag hittat på Tasteline.

Otippad kombo med dill och pepparrot blir succé.
Otippad kombo med dill och pepparrot blir succé.

4. Korv stroganoff med extra krydda

Detta recept hittade jag i en kokbok av Tom Sjöstedt och dessa märkliga smakkombinationer är så mycket godare än man tror.
Gör din vanliga korv stroganoff. Ju längre tomatsåsen får koka (utan lock på låg värme), desto godare.
Vuxenifiera: Vid servering ställer du fram dill samt pepparrot att riva, som lyfter rätten till helt nya nivåer. Våga prova!

5. Tonfiskpasta

Perfekta vardagsmaten. Om barnen just denna dag ratar såsen får de åtminstone i sig pasta och de obligatoriska grönsaksstavarna…

Gör så här:
Fräs två pressade vitlöksklyftor snabbt i olivolja och häll på två tetror krossade tomater. Koka upp och låt puttra på låg värme utan lock så länge du har tid. Precis på slutet har du i 1-2 tonfiskburkar, gärna i olja. Låt koka ihop, salta och servera med pasta.
Vuxenifiera: Toppa med svarta oliver, kapris, färsk basilika, tabasco och svartpeppar.
Tips! Om ni ska äta korv stroganoff och tonfiskpasta samma vecka – gör en rejäl laddning av tomatsås första dagen och spara hälften till den andra middagen.

Toppa med lite starka tobascodroppar och kapris.
Toppa med lite starka tobascodroppar och kapris.

6. Laxtacos

Tacos hemma hos oss betyder laxtacos. Av någon anledning gillar inte våra barn köttfärsvarianten.
Barnen får laxkuber stekta i majsolja och salt och tillbehör som majs, tärnad gurka och tärnad morot.
Vi vuxna marinerar laxkuberna i 2 msk olivolja, 1 tsk spiskummin, 1 tsk chipotlechilipulver, 1 pressad vitlök och 1/2 tsk salt. Stek laxen på ganska hög värme och servera med guacamole, färsk koriander, lime och mjuka bröd (gärna snabbstekta i het panna för att få fram smaken ännu mer).
Detta äter vi säkert en gång i veckan, oavsett veckodag.

7. Kyckling med ugnspotatis och grön mojo

Den potatis som heter Smått och gott och säljs i påse må vara lite dyrare men ack så enkel att tillaga eftersom knölarna är små och redan skrubbade. Dela dem på mitten och lägg i en ugnsform med salt och olivolja. Rosta i 30 minuter eller tills de är mjuka. Kör gärna grill på slutet så att de blir knapriga. Servera till stekt eller ugnsstekt kycklinglårfilé (det märks att jag diggar den va?).
Vuxenifiera genom att göra en grön mojo: Klipp färsk koriander i ett glas eller kopp. Häll i olivolja, pressad saft från en lime och salt. Blanda ihop och smaka av.

8. Lax med pasta och kaprisdressing

Stek eller ugnsstek laxfiléer och koka pasta. Så här långt äter barnen. Till de vuxna blandar du ihop en dressing gjord på skalet och saften från 1 citron, 2 msk olivolja, 1/2 tsk strösocker, 2 msk kapris, salt och peppar. Supergott! Receptet har jag hittat på Ica.

När det ändå blir köttbullar och snabbmakaroner…

Om vi ska äta mat som inte känns jättekul för oss vuxna brukar jag alltid göra något extragott grönsakstillbehör. Till exempel zucchinimedaljoner som hårdsteks i olivolja eller stekt broccoli med nötter.

Gör broccolin så här:
Ånga fryst broccoli under lock i ett durkslag över lite kokande vatten så att den blir mjuk och lätt att dela. Värm sedan en stekpanna och rosta först mandlar eller nötter medan den fortfarande är torr. Lägg åt sidan. Häll i olivolja och stek broccolin på högsta värme. Salta. Blanda med nötterna.

Vegetarisk mat för familjen

Jag har ännu inte hittat någon vegetarisk rätt som går hem hos mina barn, även om det ofta blir det när de bara väljer pastan och grönsakerna. Därför planerar jag att laga mig igenom dessa veganska recept, skapade av en trebarnsmamma: Så får du barnen att äta mer grönt + veganska recept för hela veckan

Av: Lisa Nylén

LÄS OCKSÅ: Dags för picknick? 13 tips på enkla recept till familjens alla utflykter