7 tips till dig som lever i en bonusfamilj (eller snart ska bilda en)

Att leva i en bonusfamilj kan vara härligt – när allt fungerar. Men det kan även vara besvärligt. För många bonusfamiljer finns stora utmaningar, inte minst när det gäller att få relationerna i den nya familjen att fungera. Författaren bakom ”Stora bonusfamiljboken” bjuder på sina bästa tips.

Foto: Liderina

”Stora bonusfamiljboken” är en handbok för den som lever i en bonusfamilj eller som håller på att bilda en. Författaren Helene Arkhem har själv levt i olika sorters bonusfamiljer sedan hon var tonåring på 1970-talet. Här är hennes 7 bästa tips.

Helene Arkhem. Foto: Peter Jönsson
Helene Arkhem. Foto: Peter Jönsson Foto: Peter Jönsson

1. Ha inte för bråttom med att presentera dejten för barnen

Är du singelförälder som har träffat kärleken? Grattis! Men även om du själv är redo för ett nytt förhållande så är det inte säkert att dina barn är det – speciellt inte om de varit med om en uppslitande skilsmässa. Träffa din nya partner utan barnen tills ni lärt känna varandra ordentligt.

Läs också: 6 vanliga konflikter i en bonusfamilj

2. Prata om vardagslivet innan ni flyttar ihop

Har ni samma syn på uppfostran, rutiner, pengar? Vem tar ansvar för matinköp, matlagning, förislämningar, skjuts till träningar? Ska ni dela lika på allt? Det är lätt att tänka "Äh, det löser sig", när man är nyförälskad, och ta för givet att ni har ungefär samma syn på hur vardagen ska funka. Men prata igenom allt innan ni börjar packa flyttlådorna så slipper ni mycket tjafs, bråk och irritation i vardagen.

3. Bästa bonusföräldern: En bonusvuxen

Stor vuxenkompis eller en extraförälder? Ja, vilken roll ska du som är bonusförälder ha egentligen? Det bästa är att vara en bonusvuxen i barnens liv. Ta inte ansvaret för barnen från de biologiska föräldrarna (om det finns två). Det är viktigt att din partners eventuella ex inte känner sig överkörd och fråntagen sitt mandat. Det kan leda till konflikter. Och försök inte vara Den Perfekta Bonusföräldern. Var dig själv. Att spela en roll håller inte i längden, det är bara obekvämt.

Läs mer: mamas nya bloggare Sriwanna bloggar om livet varannan vecka

4. Skapa frizoner för parrelationen

Det kan vara svårt att få till tid för tvåsamhet och passion när huset är fullt av ungar. Men det är alltid viktigt att prioritera tvåsamheten, vilken sorts familj man än lever i. Bonusfamiljens tvåsamhet kräver ofta extra omsorg eftersom den är så utsatt för påfrestningar. Ni behöver påminna er själva om varför just ni valde varandra – och varför ni gav er in i det svåra projekt som en bonusfamilj kan vara. Boka in tid för parmys och kärleksdejter och ordna barnvakter. Överraska varandra, var busiga och kreativa och håll pirret vid liv.

Som bonusförälder ska du bara vara dig själv.
Som bonusförälder ska du bara vara dig själv. Foto: Weekend Images Inc.

5. Ha förståelse för bonusbarnet

Som biologisk förälder har man oftast förståelse för sitt eget barns beteende. Ett bonusbarn som är krävande riskerar däremot att bli kallat för "bortskämt". Men att säga så är att kritisera barnets biologiska föräldrar – de borde ha uppfostrat barnet bättre. Du måste vara tolerant som bonusförälder, barnet har inte valt den här familjeformen. Odla inte irritationen, prata inte illa om ditt bonusbarn inför andra. Det leder bara till söndring.

Läs också: ”Bonusfamiljen”-Fredrik om varannan vecka-livet: ”Skamstämpeln måste bort”

6. Våga prata om pengar

Pengar är ett laddat ämne – och kanske inte något man vill prata om när man är nyförälskad. Men de vuxna i bonusfamiljen måste ta det snacket. Hur ska pengarna fördelas mellan er? Gå igenom vardagsekonomin, sparande, skulder, försäkringar, fastighetskontrakt och andra ekonomiska angelägenheter. Och, våga prata om det man helst inte vill tänka på: När någon av er dör, vem ärver vem?

Helene har skrivit en bok om bonusfamiljen.
Helene har skrivit en bok om bonusfamiljen.

7. Tro inte att bonusfamiljen är någon kärnfamilj

Att leva i en familj där det bor barn som har olika föräldrar och barn som flyttar in och ut – det är något helt annat än att leva i en kärnfamilj. Ha inte för stora förväntningar. Många av de traditioner som finns i samhället, speciellt kring högtider som jul, är skapade efter kärnfamiljen med mamma-pappa-barn. Ni får uppfinna nya traditioner som passar just er familj.

Så många lever i en bonusfamilj i Sverige idag

I Sverige finns drygt 1,1 miljoner familjer med barn under 18 år. Var tionde familj är en ombildad familj, enligt Statistiska centralbyråns siffror från 2016.

Av: Helene Arkhem

Ta mig till fler artiklar om varannan-vecka-liv, gemensam vårdnad och bonusfamiljer: mama Varannan vecka