Bildkälla: iStock
Bildkälla: iStock

7 stadier alla sockerchockade barn garanterat går igenom

Lööööördaaagsgoooodiiiiis! Hehe, självklart. Men vi vet alla vad det kommer innebära. Speciellt om vi gör misstaget att ge dem det lite för nära läggningen. Här kommer sju faser som varenda barn speedat på socker går igenom.

1. Nöjdhetsfasen

Barnet har precis fått sitt godis och äter glupskt och belåtet. Så fokuserad att det nästan sker under andäktig tystnad. Både barnet och dess föräldrar är väldigt nöjda.

2. Tjatfasen

Redan innan godiset tagit slut börjar tjatfasen ta form. Likt en junkie börjar barnet planera inför nästa fix. "Kan vi äta glass till filmen ikväll?", "Kan jag få cola?". Föräldern börjar desperat parera frågorna för att nöjdhetsfasen ska pågå en liten stund till.

3. Kaosfasen

Nu kommer sockersmällen. Det börjar krypa i benen på den lille och ljudvolymen ökar för varje sekund. Saker flyger genom rummet, skratten går upp i falsett och föräldrarna pendlar mellan glädje och förtvivlan. Kaos, helt enkelt.

4. Smärtfasen

Magontet kommer krypandes, och de där sista godisbitarna visar sig ha gjort en större åverkan än extra mycket kaos. Barnet blir trumpet, får ont i magen men vill samtidigt gärna tröstas med mer socker. Försöka kan man ju.

5. Gråtfasen

Sockret börjar lämna kroppen och barnet drabbas av vad vi vuxna kan likna vid vargtimmen. Tjatet om mer socker accelererar i takt med att barnet blir trött. I värsta fall resulterar det hela i tårar, och hysteriska rop på glass. Föräldrarna försöker efter bästa förmåga hålla barnet borta från nästa kick.

6. Sömnlöshetsfasen

Att försöka lägga ett barn som fortfarande har lördagsgodiset i kroppen… Vi har alla varit där. Täcket åker på och av, benen sprattlar och sånger sjungs. Barnet sätter sig upp, lägger sig ned, försöker hoppa i sängen, lägger sig som Pippi, vill gå upp, vill dricka vatten… men somnar till slut mitt i en rörelse.

7. Lättnadsfasen

Föräldrarna kan pusta ut. Och äntligen kanske äta lite socker själva!

Av: Hannah Almerud

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!