Veckorna före jul brukar vara ganska stressiga för småbarnsföräldrar.
Veckorna före jul brukar vara ganska stressiga för småbarnsföräldrar.

7 problem föräldrar kan relatera till veckorna före jul (varje år!)

Frid över julplaneringen när du har småbarn? Hahaha. Nej. Här är de 7 jobbigaste sakerna som inträffar veckorna före jul – varje år.

1. Julkalenderfrustrationen

När du var liten var julkalendern helig, och du längtade ihjäl dig till nästa avsnitt. Så är det i dag också.

SKOJA.

I dag väntar inte barn, för de har inte lärt sig eftersom himla Netflix och Viaplay och SVT Barn har gjort att de alltid har tillgång till inte bara ett, utan tio miljoner barnprogram. Det spelar liksom ingen roll att det finns en underbar och vacker ”Panik i Tomteverkstan” ifall ”Paw patrol” också finns.

Lösning: Låt dem kolla på ”Paw patrol” ifall alternativet är krig.

2. Lucialinnepaniken

Det spelar ingen roll hur mycket du intalar dig att du detta år ska införskaffa luciakläder i tid. På kvällen den 12 december kommer du likväl stå där med panik. Speciellt när du inser att luciakläderna ska vara så stora att ytterkläder ska få plats under.

Lösning: Efterlys på Facebook, som alla andra år (och alla andra föräldrar!). Och KÖP de där linnena du kommer över på en loppis i augusti.

Foto: Hejhej vardag

3. När du tycker att du löst allt och slappnar av för tidigt

Du vill vara ute i god tid och beställer därför julklappar på nätet – så smart! När du väl har betalat känns allt så avcheckat att du glömmer hämta ut paketet. Eller så försvinner avin i ett slukhål någonstans mellan Legot och toaletten. ALLTID samma sak.

Lösning: Du kan inte lösa detta på något bra sätt tyvärr, gå ut och julshoppa som alla andra.

4. Baka-till-förskolan-chocken

När barnens förskolekompis Axels föräldrar lämnar en hembakad himla chokladknäcktårta till pedagogerna och tackar för en fantastisk termin. Så många känslor! Du blir antingen:

1. Chockad. Ska man göra så, det står inte i månadsbreven? Hur vet föräldrar att de ska baka till pedagoger?

2. Avis. Du kan inte baka så där.

3. Konfunderad. Du hade liksom bestämt dig för att baka, men det känns jobbigt eftersom andra kommer tycka det är smörigt.

Lösning: Be barnen rita ett julkort i stället, och hjälp till att skriva något fint. Uppskattas garanterat MASSOR! Och är lättare att fixa än ett extra julbak.

5. Ångestjulkorten

Ja det är jättetrevligt med julkort, ifall det är en bild på ett gulligt barn som du faktiskt känner. Tyvärr har du glömt att:

1. Ta kort på dina barn i tid

2. Köpa frimärken

3. Skicka iväg dem ifall du har tagit kort.

Sedan börjar du FÅ jättefina kort som andra gjort. Dåligt samvete!

Irritationsbubblare: Alla de här förtryckta korten som det står God jul och Gott nytt år på, VARFÖR FINNS DE? Det står ju bara ett namn på – helt opersonligt.

Lösning: Gör faceswap och skicka korten digitalt. Bästa julkortet.

6. DIY-julpysslet

Det ÄR ju ljuvligt när barnen har gjort trehövdade renar i trolldeg som de tar med sig hem. MEN. Det är ju också helt omöjligt att slänga dem. Efter några jular har man alltså 185 olika trolldegsdjur som man INTE har hjärta att låta ”försvinna”. Det innebär att det rent estetiskt ALDRIG kan bli julefrid.

Lösning: Låt alla älskvärda saker pynta barnens rum. Där inne är det ändå aldrig frid.

7. Det här med umgänget

Det känns alltid som en himla bra idé att alla med nära och avlägsna blodsband kommer på besök och man får umgås några dagar extra. Men det finns ju en detalj man alltid glömmer bort, nämligen att det inte finns något ”umgås” när man har småbarn. Ska du säga en mening som är längre än tolv bokstäver kan du lika gärna skita i den eftersom du kommer bli störd OCH irriterad. I FLERA DAGAR.

Lösning: Utnyttja de här släktingarna. Be dem gå ut och leka med barnen så kan du umgås ostört med någon och avsluta dina meningar.

Läs denna lista för att hitta ännu fler lösningar: Så överlever du julafton med kids – 10 beprövade lifehacks 

Av: Lisa Eriksson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer