6 riktiga powermammor: "Det här önskar vi oss mest av nästa år"

Bättre uppbackning från män, en bättre regering som tror på jämlikhet och en bättre förlossningsvård – det, och mycket mer, är vad sex stjärnmammor önskar andra mammor 2019.

Vad önskar du dig mest av allt inför 2019 – för dig själv och för alla mammor?

Elaine Eksvärd och Mia Skäringer – två riktiga powermamas. Foto: Emily Dahl, Emma Svensson

Mia Skäringer, 42, skådespelare och författare:

”Jag hoppas att män backar upp oss än mer feministiskt”

– Respekt för allt vi gör och är. Kraft att fortsätta röja upp vägen. Att männen backar upp oss än mer feministiskt. Och så sist men så viktig: Jävligt mycket lugn och ro.

Elaine Eksvärd, 37, retoriker och barnrättskämpe:

”Att vi blir barnens hjältar”

– Att vi slutar ge oss etiketten ”jobbig förälder” när vi tjatar på skolor att hantera mobbing, sexism och integritet på skolor/förskolor. Den rätta etiketten är Engagerad. Kalla dig det 2019.

– Att vi slutar tacka folk för det som de gör för våra barn utan istället ser till att bli det där tacket genom att kämpa för barnens rätt till en trygg barndom där vi står. Se till att vara barnens hjälte på din förskola skola!

Vanja Wikström med barnen Iggy och Tintin och Nina Rung med dottern Minja. Bättre förlossningsvård och en värld fri från våld och övergrepp står på de här kvinnornas önskelistor inför 2019. Foto: Emily Dahl, Hannah Hedin

Vanja Wikström, 40, influencer och bloggare:

”Jag önskar prioriterad förlossningsvård”

– För egen del hoppas jag att jag och min kille Niklas klarar vårens flytt och megarenovering utan att separera, ha ha. Och för Sveriges övriga mamas önskar jag en prioriterad förlossningsvård och att kvinnor som vill föda med planerat kejsarsnitt bemöts med den respekt och förståelse de förtjänar.

Nina Rung, 36, kriminolog:

”Mammor ska få leva fria från våld och övergrepp”

– Jag önskar att mammor i Sverige och världen får leva fria från våld och övergrepp och att sexuella trakasserier är något som upphör i och med det nya året!

–För min egen del inser jag att jag blivit min mamma och bara önskar att vi får vara friska! Det jag alltid himlade med ögonen åt är nu min högsta önskan.

Jämlikhet – viktigaste ordet för både Ida Östensson och Julia Mjörnstedt under 2019. Foto: Karl Norldund, Jacob Dahlström

Ida Östensson, 33, grundare av Make Equal och Fatta-rörelsen: ”Jag hoppas på en regering som tror på jämlikhet”

– För mig själv önskar jag att jag fortsätter vara i nuet med min bäbis och att min relation med min kille överlever första småbarnsåret (he he). Och att jag ska återfå en jobbpepp och återgå till att skapa ett mer jämlikt samhälle.

– För samhället hoppas jag att vi får en regering, och inte bara en regering, utan en som faktiskt tror att jämlikhet och välfärd är en bra grej. Sist men inte minst hoppas jag att män börjar ta till sig av alla kvinnors gemensamma rop och faktiskt börjar agera på det.

Julia Mjörnstedt, 33, krönikör och PR-konsult:

”Jag önskar att alla har eller får en partner som avlastar”

– Jag önskar att vi alla vågar lita på vår egen förmåga att veta vad som är bäst för våra barn, att vi som lever i relationer har eller får en partner som avlastar det ständiga familje-projektledandet som vi mammor oftast sköter och att vi får sova minst en hel natt!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!