Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Charlotte Perrelli och 3 kändismammor till: Vi ammar när och var vi vill!

Mata sin bebis när hen är hungrig? Självklart, eller? mama har träffat fyra mäktiga småbarnsmamas för att prata om amning – och varför det fortfarande inte är helt accepterat att amma som man vill.

Foto: Emily Dahl
Foto: Emily Dahl

Artisten Charlotte Perrelli: ”Det är galet att mammor som ammar ska behöva gömma sig”

Charlotte Perrelli

Ålder: 44.

Familj: Maken Anders Jensen, 41, Angelo, 15, Alesso, 13, Adrian, 5, och Alvin 3 månader (vid intervjun).

Bor: Danderyd i Stockholm.

Gör: Artist och entreprenör.

Aktuell: Firar 20 år som artist med självbiografin "Flickan från Småland" och en konsertturné runtom i Sverige med samma namn.

Instagram: @laperrelli

– Idag ska vi till BVC och väga igen. Hoppas lillkillen har gått upp i vikt! Han är ju liten fortfarande och på grund av att han föddes fyra veckor för tidigt så orkar han inte suga på samma sätt som ett barn som fötts i vecka 40. Vi ger honom ersättning och koppmatar i kombination med amning.

Så här skrev Charlotte Perrelli på sin blogg en kort tid efter att hennes fjärde son Alvin kommit till världen. Idag har han hunnit bli tre månader. Med Charlottes andra söner var amningen aldrig något problem och hon ammade dem alla tre i upp till tio månader, men den här gången fungerade inte mjölkproduktionen lika bra.

– Eftersom han föddes med kejsarsnitt så förstod inte kroppen att den skulle börja producera mjölk. Dessutom var han för tidigt född. Han var så liten och trött, så lösningen blev att koppmata ersättning med en liten sked var tredje timme – det var ett heltidsjobb. Till en början ammade jag på nätterna, men det var för lite för att amningen skulle komma igång på riktigt och nu har jag nästan gått över helt till flaska. Det viktigaste är Alvins hälsa och att han får i sig mat.

Upplever du någon skillnad i hur man ser på amning på offentlig plats idag jämfört med för 15 år sen när du ammade Angelo?

– Jag vet inte riktigt. Eftersom Alvin kom tidigt och dessutom på vintern så var jag hemma de första två månaderna. Jag var rädd för baciller och att han skulle bli sjuk. Men barn måste få mat och detta är deras enda sätt om de ammas, det går inte att springa och gömma sig hela tiden.

Vad hoppas du att bilden på dig när du ammar ska skicka för signaler?

– Jag vill visa att jag förespråkar amning, men jag hoppas också att vi slutar upp med åsikterna om att amma offentligt. Jag har ammat på flyg, tåg, restauranger och alla möjliga konstiga ställen. I mitt yrke så finns inte alltid möjligheten att gå undan för att sätta sig och amma ostört i en halvtimme. Ibland har jag behövt amma samtidigt som jag har gjort en intervju eller något annat. Att mammor ska behöva gå iväg och gömma sig för att amma, det är ju helt galet.

Läs även vår stjärnintervju med Charlotte Perrelli: "Jag blev gravid med Alvin efter 10 missfall"

Foto: Emily Dahl

PT:n och Jiu-Jitsu-utövaren Louise Sondlo: ”Det är du som bestämmer över din amning”

Louise Sondlo

Ålder: 38.

Familj: Döttrarna Mary, 18 och Charlie 7, och sambon Waldo Zapata, 42, Jiu-Jitsu-tränare, som hon har dottern Alba, 7 månader, tillsammans med.

Bor: Stockholm.

Gör: Personlig tränare, brasliansk Jiu-Jitsu-utövare och medgrundare av gymmet SPR Athlete Factory i Stockholm.

Instagram: @sondlo

– Jag hade nästan glömt bort hur det är att amma trots att det här är mitt tredje barn, säger personliga tränaren och Jiu-Jitsu-utövaren Louise Sondlo, som ammar sin dotter Alba, 7 månader, inte helt sällan, som nu, sittande på en pall i träningslokalen. Och amningen har fungerat bra ända sedan starten, berättar hon.

– Jag har mjölk, hon tar bröstet och jag har inte haft några infektioner eller stockningar som har varit jobbiga. Jag tycker att det är så härligt att få kunna amma, det är en speciell stund för mig. Den intimiteten och närheten med sitt barn är väldigt mysig, säger Louise som inte upplever det som ett problem att amma inför andra.

– Jag tror att det beror på att jag känner mig lugnare nu när jag är lite äldre, jag är inte lika brydd längre. Den här gången är inte amningen lika laddad för mig. Jag tänker inte ens: ”Kan jag amma här?”. Jag måste ju tillgodose min dotters behov och ge henne mat när hon behöver. Jag tänker inte leta efter ett utrymme eller ha på mig någon särskild outfit för att kunna amma. Jag har till exempel ammat här på gymmet sedan Alba föddes. Men jag rör mig också i en modern miljö där det är accepterat. Jag tror att ju mer bekväm man själv är med amning, desto mer bekväma bli människorna runt omkring en.

Varför tror du att en del tycker att det är jobbigt att se mammor som ammar?

– Jag förstår faktiskt inte problemet. Varför är det så svårt att låta folk få göra som de vill? Hur kan amningen vara ett problem för någon annan? Hur kan det vara provocerande? Nej, folk måste softa lite…

Hur funkar amningen i kombination med din Jiu-Jitsu?

– Så länge jag ammar så är det svårt att komma tillbaka till den kropp som jag är van vid och känner igen när det kommer till träningen. Amningen har påverkat kroppen både fysiskt och hormonellt, men jag har några år av tävling kvar i mig och vill gärna komma dit igen.

Hur tänker du kring amningen framöver?

– Ena stunden kan jag känna: ’Jag pallar inte längre!’ och den andra ’Inte kan jag väl jag ta amningen ifrån henne’. Men jag har ingen bestämd plan den här gången, inget antal månader som jag har planerat att amma.

Vad vill du att mammor som precis fått barn ska veta om amning?

– Att du vet bäst, så lita på din magkänsla! Amma om du vill eller sluta om du vill. Du bestämmer alltid själv över din amning.

Foto: Emily Dahl

Make Equal-grundaren Ida Östensson: ”Jag tänker inte förpassas till någon skitig toalett”

Ida Östensson

Ålder: 33.

Familj: Sambon Roberth Maier Ericsson, 42, sonen Valter, 6 månader och bonusdottern Nikki, 17.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Gör: Ordförande i stiftelsen Make Equal och medgrundare av Fatta-rörelsen. Har startat #killmiddag-rörelsen och släppt boken ”Allt vi inte pratar om”.

Instagram: @idaostensson

– Mina bröst har verkligen gått från att vara 100 procent privata och ofta sexuella till att jag är helt obrydd om dem nu, de är mjölkmaskiner. Jag tänker inte på hur de ser ut, de åker fram hela tiden, oavsett om jag sitter på ett styrelsemöte, eller om jag har min tonårsdotters kompisar bredvid mig. Det enda jag tänker på är att de är mat till Valter, säger Ida Östensson, ordförande av stiftelsen Make Equal och medgrundare av Fatta-rörelsen, som bodde i Spanien Valters första tid i livet.

– Jag kände mig så fri när jag ammade där. Här hemma så tittar folk mer när man ammar. Häromdagen åkte jag tunnelbana och Valter var jättegrinig. Jag hoppade av vagnen och satte mig på en bänk på perrongen för att amma. Vanligtvis brukar jag inte möta folks blickar, men så tänkte jag att jag faktiskt måste kolla om folk tittar på mig när jag ammar och… jäkla snuskgubbar alltså! Och när jag valde att aktivt titta på dem så blev det dubbelt för mig; här sitter jag med brösten framme och kollar på dem. Som att jag skulle ge dem någon sorts invit när jag sitter med mitt barn! Det var verkligen en sjuk upplevelse.

Nu är Valter bara 6 månader, och det finns också en shaming kring att amma ett barn länge – hur tänker du där?

– Om jag skulle vilja amma länge och någon gång skulle tycka att situationen var jobbig så är det deras problem, inte mitt. Alla måste få välja hur länge eller hur kort en vill amma sitt barn. Och vill jag amma honom länge tänker jag amma lika offentligt som nu. Är han hungrig så är han hungrig. Jag tänker inte förpassas till någon skitig toalett.

Finns det något ammande mammor kan göra för att inte bry sig om blickar?

– Jag vill vända på det och istället ge rådet till alla män: ’Stirra inte på kvinnor som ammar, låt dem vara!’ Visst, kvinnor kanske också tittar, men kvinnors blickar är inte lika hotfulla som mäns blickar i den situationen. Kvinnor tittar systerligt och det finns ingen anledning för män att titta. Och som kvinna – gör precis som du vill – gå in i amningsrum, använd en sjal eller amma överallt om du pallar.

– Men jag vill också peppa alla att försöka bryta mot rädslor, för ju fler vi är som gör det desto mer normaliserat blir det. Det är många saker som är jobbiga i början. Jag slutade till exempel att raka benen och armhålorna när jag var 15 år, men tycker fortfarande att det är jobbigt i början av sommaren när folk tittar och kommenterar min behåring. Men för mig är det värt att det är lite jobbigt för att kunna förändra samhället.

Foto: Emily Dahl

Influencern och designern Sanne Alexandra Josefson: ”Jag ser inte mina bröst som något annat än praktiska”

Sanne Alexandra Josefson

Ålder: 29.

Familj: Maken Jacob Josefson, hockeyspelare i DIF, och sonen Frans, 1 år i mars.

Bor: Stockholm.

Gör: Designer och influencer.

Instagram: @sannealexandra

– Jag är väldigt mycket för ’det naturliga’ och tänkte redan under graviditeten att jag ville amma Frans. Och eftersom min kropp producerade mjölk så blev det ett självklart val för mig, säger Sanne Alexandra Josefson, 29, som är en av Sveriges största influencers. Idag har lilla Frans nästan hunnit bli ett år och amningen har fungerat trots en del svårigheter:

– De första sex veckorna hade jag jätteont i mitt högra bröst, men jag var ändå fast besluten om att jag skulle amma. Vissa tyckte att jag skulle ge upp amningen, men jag tänkte att smärtan inte fick vara ett hinder när jag ändå hade så pass mycket mjölk. Så jag körde på, med stort stöd från min doula som även var med på förlossningen.

Varför valde du att ha med en doula?

– Jag bodde i USA då och de flesta där föder med en läkare, men jag bytte ut min läkare mot en doula. Läkaren påstod nämligen att jag inte skulle kunna föda vaginalt, att lillen i magen var för stor för mig att föda fram och att jag skulle behöva ­sättas igång och snittas i vecka 37. Det sänkte mig totalt eftersom jag ville föda vaginalt. Jag är absolut för snitt, men tycker att man ska låta en kvinna föda vaginalt om hon kan och vill det. När jag inte fick den supporten av henne så anlitade jag en doula istället. Hon, och barnmorskan, gav mig sån power – från att ha varit livrädd i vecka 20 till att vara supertaggad på att föda.

Hur var det att amma i USA jämfört med här i Sverige?

– De är lite mer konservativa i USA. Folk tittade mer, men jag har inte brytt mig så mycket om det. Förutom en gång när jag var på BVC och en amerikansk kille i min ålder satt och kollade på mina bröst när jag ammade. Det slog mig att för honom är det ju bröst han ser, men för mig är brösten något annat sedan jag blev gravid. Jag ser inte mina bröst som något annat än praktiska och jag har så svårt att tänka att det är mina bröst jag drar fram. Jag tycker att många män behöver tänka till och inte sexualisera bröst, utan bara se dem som ett sätt att ge bebisen mat.

Har du något råd till nyblivna mammor för att de ska känna sig mer bekväma med amningen?

– Jag tror att om fler bara vågar amma så blir det en mindre komplicerad grej. Kan vi bara respektera att alla funkar och vill olika? Jag planerar att amma mitt nästa barn också, men går det inte så går det inte. Alla kan inte amma, och alla vill inte amma. Och ingen ska hacka på någon för det.

Text: Annika Leone 

Foto: Emily Dahl 

Missa inga stjärnmamas-intervjuer: gå in på mama.nu varje dag!