32 ministopp i sommarsverige

Semestertider, hurra! Här är 32 sköna smultronställen – från drömstränder och lantliv till lådbilsrally och hits i huvudstan.

GLASBLÅSARNS BARN

Ja, nästan som i filmen

blir det om ni kör en rundtur i John Bauer-landskapet! Dina ungar får testa att blåsa glas (och alla kommer att lyckas göra nåt litet konstverk att ta med hem). Doppa dig i sagosjöarna, titta på små faluröda hus. orrefors.se, kostaboda.se.

EEEEEEMIL!Astrid Lindgrens Värld vann (för fjärde året i rad!) när 50 000 barnfamiljer röstade fram årets turist-anläggning på barnensturistguide.se. Hör hur Lovis sjunger godnattvisa för Ronja, kolla om Emil sitter i snickerboa och råka ut för Karlsson på takets hyss. Skådisarna är mest ute i publiken, så bli inte förvånad om Pippi hjular fram och säger hej. Kolla alv.se.

”BESÖK INNOVATUM I TROLLHÄTTAN MED DINA BARN! FULLT AV KLURIGA UPPFINNINGAR.”

Bokaktuella Jessica Andersson är mamma till Liam.

GREJA MED MULLE MECK

Ta en tur med flygplanet, en rymdfärd med Mulles nya raket och mecka med en uppsjö mojänger i Hudiksvall, ett stenkast från E4:an. mullemeckigladahudik.se.

TUFFA PÅ

Ångloket snirklar sig fram mellan Brösarp (där Bröderna Lejonhjärta spelades in, minns du det vackra backlandskapet i Nangijala?) och S:t Olof på Österlen i Skåne. Den 13 km långa museibanan tar 30 minuter -enkel resa. skanskajarnvagar.se.

FJÄLLPROMENIX

Fjällvandra med barnen i Abisko, det är så vackert att man nästan blir religiös. Ett extra utropstecken för vägen till Trollsjön, den är som tagen ur ”Sagan om ringen”. abisko.nu.

LÅDBILSRALLY

På Lådbilslandet i Nykvarn har bilarna riktiga motorer och kör på riktiga vägar, med rondeller och allt! När barnen har krockat klart åker ni till Taxinge slott och hugger in på deras bakelsebuffé. Barnen leker i slottsparken, och så avslutar ni med ett härligt eftermiddagsdopp på den lilla badplatsen vid slottet.

ladbilslandet.se, taxingeslott.se.

BLÅ LAGUNEN

Istället för Mallis: Ta en sväng förbi Blå Lagunen på Gotland! Denna drömstrand med grönskimrande vatten ligger några mil från Fårösund. Stor bilparkering finns. ”Som att bada i en jättestor pool”, enligt impade besökare (vars barn aldrig ville åka därifrån).

RESEGUIDEN.SE

Suverän sajt där barnfamiljer får aktuella härliga, roliga restips! Fullt av lyxidéer till budgetpris.

5 HITS I HUVUDSTAN 

VASAMUSEET

En ny, jättestor utställning om katastrof--fartyget Titanic visas i år på Vasamuseet.

JUNIBACKEN

Möt Madicken, Emil, Karlsson på Taket och de andra. Sommarens utställning är Mamma Mu och Kråkan. junibacken.se.

GRÖNA LUND

Nytt för i sommar är berg- och dalbanan Insane.

SKANSEN

En klassiker! Kolla in nordiska vilda och tama djur, barnens Lill-Skansen och marknader, konserter och folkdans. skansen.se.

TEKNISKA MUSEET

Spring i jättehjulet eller skapa din egen elektricitet på Teknorama, ett science center. Undersök flygplanen, loket Lotta och bilarna i Maskin-hallen. tekniskamuseet.se.

TOPPENTIPS I GÖTET

LISEBERG

Nyheten för i år är Rabalder, en berg- och dalbana för yngre barn. liseberg.se.

UNIVERSEUM

Promenera i regnskog, följ vattnets väg och klappa de ”kelna” rockorna. universeum.se.

CAMPA, KAMRATER!

Campa någon, detta krisår? Kanske det. För dig som gillar att bada är möjligheterna oändliga: Hela 91 campingplatser har pool och 384 ligger vid en badstrand. Kolla camping.se.

3 COOLA CAMPINGPLATSER

– Hyr en stuga med altan och havs-utsikt på Kapelluddens Camping & Stugor, granne med Borgholms badhus där mamma kan få massage och barnen plaska i de varma poolerna.

– Njut av sandstränderna på Böda Sand på Öland.

– Hyr en stuga på Marstrands Familje-camping och utforska de underjordiska gångarna!

...ELLER BO PÅ LANTGÅRD

Vakna med tuppen, mjölka och fiska själv.

Välj bland 400 gårdar på sajten bopalantgard.org – vilken passar din familj bäst, självhushåll eller ”rum & frukost”? Vann Barnens -turistpris 2009 i kategorin Bästa boende.

– På Järvzoo i Hälsingland ser ni vilda djur som björn, varg och lo på riktigt nära håll. jarvzoo.se.

– Nordens ark räddar utrotningshotade djur av alla sorter och är ett perfekt utflyktsmål för både stora och små, ett par mil från Smögen. nordensark.se.

TRÄFFA MUMINTROLL I FINLAND

I Nådendal, två mil norr om Åbo, kan du och barnen mingla med självaste Muminfamiljen. Här ligger nämligen den sagolika Muminvärlden, en magnet för barn i alla åldrar. muminvarlden.fi.

BO VID HAVET I DEJLIGA DANMARK

Hyr en stuga en vecka och fixa maten själv! Stugor med fyra sovplatser nära havet finns från 2 000 Dkr i veckan, men boka snabbt. Eller vänta till slutet av sommaren då priserna sjunker. sologstrand.se, stugor-danmark.com.

ROLIGT PÅ RÖMÖ

Här finns kilometerlånga stränder, massor av aktiviteter och mysiga stugor. Lagar du maten själv och hyr ihop med vänner kan ni få en solig, saltstänkt semester som lämnar tydligare spår i minnet än på kontot. romo.dk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!