Tv-serier är något vi ser fram emot att plöja på jullovet (när barnen somnat ifrån klapparna!). Vi bad mammorna i vår Facebookgrupp mamapower att tipsa om sina absoluta favoriter (gärna med någon koppling till mammalivet). Här är deras 30 bästa.

Serietorka? Här är 30 tips på tv-serier i olika genres – från sju olika streamingtjänster. Kvalitetsstämplade av mammorna i Facebookgruppen mamapower (gå med du också!)

Cmore

Younger: Liza är en nyskild 40-årig mamma som försöker göra comeback i arbetslivet efter flera år som hemmafru. För att öka chanserna utger hon sig för att vara 26 – och kammar kort därefter hem ett jobb inom förlagsbranschen i New York. Av skaparen till ”Sex and The City”. Finns även på TV4 Play.

Gåsmamman: Sonja lever ett bekymmersfritt liv med sin älskade familj. Maken Fredriks marijuanaverksamhet ger familjens ekonomi en guldkant. Men tillvaron slås i spillror och Sonja tvingas spela ett farligt spel med både polis och kriminella för att skydda sina barn. Hon kan inte längre vara säker på vilka som är hennes vänner och vem hon kan lita på.

Parenthood: En varm dramakomedi som handlar om den brokiga familjen Braverman som bor i Berkeley, Kalifornien. Här möter vi de fyra vuxna syskonen Sarah, Adam, Crosby och Julia, som alla har egna familjer och brottas med olika saker i vardagen. Vi får följa dem, deras föräldrar Zeek och Camille, och alla barn i olika åldrar, i familjelivets alla toppar och dalar.

Tv-serien Younger

Gänget i Younger (där säsong 5 alldeles nyligen släppts!).

HBO Nordic

Fear the walking dead: Dramaserie där en splittrad familj kämpar för att överleva zombieapokalypsen.

Game of thrones: Problemen bara växer i landet där somrarna varar i åratal och vintrarna i en evighet. Två inflytelserika familjer kämpar för livet i en dödlig maktkamp om kontrollen över Westeros och De sju kungarikena. Förräderi, åtrå, intriger och övernaturliga krafter regerar och den blodiga kampen om Järntronen får oförutsedda och stora konsekvenser.

Big little lies: När Madeline och Celeste, två mammor med utåt sett perfekta liv, välkomnar nykomlingen Jane har de ingen aning om hur den ensamstående mamman och hennes lilla pojke kommer att påverka alla i deras idylliska småstad. Med bland andra Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Alexander Skarsgård i rollerna.

big-little-lies-casting-call-752x440

Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Shailene Woodley i ”Big little lies”.

Smilf: Rått och ärligt om unga ensamstående mamman Bridgette som gör allt för att få livet att gå ihop i Boston. Samtidigt som hon försöker försörja sonen Larry fajtas hon med relationen till såväl sitt ex som sin mamma och försöker ha kul med tillfälliga förbindelser. Väldigt trovärdig – det märks att den är gjord av en kvinna (Frankie Shaw, som även spelar huvudrollen).

Veep: Julia Louis-Dreyfus (Elaine i ”Seinfeld”) spelar USA:s vicepresident som tillsammans med sin lätt dysfunktionella stab försöker bli omtyckt hos såväl folket som presidenten.

The Handmaid’s tale: I en dystopisk framtid tvingas kvinnor in i ett sexuellt slaveri och barnafödande i statens tjänst.

Tv-serien The Handmaid's tale

Det dystopiska dramat ”The Handmaid’s Tale”.

Netflix

The Let down: Komediserie om Audrey som har en två månader gammal bebis och går med i en stödgrupp för nyblivna föräldrar. Här hittar hon udda vänner som tampas med livets utmaningar och förändringar.

The Crown: Dramaserie om Storbritanniens drottning Elizabeth II:s tid på tronen. Politiskt maktspel, romantik och historiska händelser som formade den andra halvan av 1900-talet.

Orange is the new black: Privilegierade Piper hamnar i ett kvinnofängelse när ett brott från hennes förflutna hinner ikapp henne. I somras släpptes säsong 6 av succéserien.

Tv-serien Orange is the new black

Gänget i ”Orange Is The New Black”.

Gilmore Girls: Den självständiga ensamstående mamman Lorelai uppfostrar sin begåvade och studieinriktade dotter Rory under en strid ström av rappa och fyndiga repliker.

Grace and Frankie: De är inte vänner precis – snarare varandras raka motsatser, men när deras äkta män blir kära i varandra och lämnar dem kommer den propra Grace och den excentriska Frankie närmare varandra. Komediserie om bonusfamiljer och relationer.

Chesapeake shores: Abby, framgångsrik karriärkvinna och ensamstående mamma, återvänder till sin gamla hemstad i Maryland och funderar på att stanna kvar för gott.

The Fall: En kriminalkommissarie kämpar mot sina egna demoner, samtidigt som hon försöker förstå sig på en seriemördare som gömmer sig bakom en välartad fasad. Med Gillian Anderson (”Arkiv X”) och Jamie Dornan (”Fifty shades of Grey”) i huvudrollerna.

Jane the Virgin: Efter att ha lovat sig själv att vara oskuld när hon gifter sig måste Jane Villanueva tänka om helt när hon får veta att hon är gravid på grund av en sjukhusmiss. Lättsam komediserie.

Barnmorskan i East End: Här följer vi de unga barnmorskorna Jenny, Trixie och Cynthia som tillsammans med nunnor förlöser kvinnor i 1950-tals fattiga delar av London. Trovärdiga förlossningsscener och gripande öden.

The Americans: Kriminalserie om att kombinera spionliv med föräldraskap. Utspelar sig under Reagans tid som president och följer två gifta sovjetiska agenter som arbetar under täckmantel i en förort till Washington.

Tv-serien Jane the Virgin

”Jane the Virgin” – serien där namnet säger allt.

SVT Play

Bonusfamiljen: Kärlek, tårar och skratt bland alla medlemmar i bonusfamiljen, där paret Lisa och Patrik står i centrum. Med bland andra Vera Vitali, Fredrik Hallgren och Petra Mede i rollerna.

Vår tid är nuFamiljedrama om kärlek, konflikter och framtidshopp som börjar i Stockholm på fredsdagen 1945 och kretsar kring de som arbetar på restaurang Djurgårdskällaren.

Springfloden: En ung gravid kvinna blir nergrävd i sanden, för att sakta bli dränkt av tidvattnet. 25 år senare är det sadistiska mordet fortfarande olöst. Olivia Rönning får på Polishögskolan i uppgift att studera fallet som en cold case-övning. Olivia blir näst intill besatt av mordet när hon upptäcker att hennes pappa tidigare arbetade med utredningen.

TV4 Play

Modern Family: Komediserie om det komplicerade livet hos en amerikansk familj där allas relationer går in i varandra. Sofia Vergara spelar Gloria som är gift med Jay och därmed även bonusmamma till hans vuxna barn som i sin tur har barn. Rörigt? Kanske, men roligt. Finns även på Netflix.

Viafree

Melk: Norsk dramaserie om två nyblivna mammor som träffas av en slump på BB när de ska föda sina första barn samma dag. De två kvinnorna är olika på många sätt, men har en sak gemensamt; ingen av dem har en närvarande pappa till barnet.

Viaplay

Outlander: Claire Randall förflyttas genom tiden från 1945 till 1700-talets krigshärjade Skottland där hon slits mellan kärleken till två olika män.

Empire: USA:s största dramaserie 2015, en Golden Globe och en rad stora artistnamn ingår i detta unika familjedrama som kretsar kring en musikmogul och det framgångsrika hiphop-imperiet han byggt upp.

Tv-serien Empire

Ännu inte sett prisbelönta serien ”Empire”? Passa på i jul!

…och fyra serier som får det att pirra lite extra!

Bodyguard: Polisinspektören och krigsveteranen David Budd blir livvakt till den konservativa inrikesministern Julia Montague. Efter att David räddar Julias liv uppstår en speciell och otillåten relation mellan dem – som är minst sagt sexig.

Gypsy: En terapeut tröttnar på sin villaförortstillvaro och blir alltmer besatt av sina patienters privatliv. Hon söker upp de personer som patienterna pratar om – och utvecklar själv relationer till dem. En del hetare än andra.

gypsy2

Naomi Watts och Sophie Cookson i ”Gypsy”.

The Affair: Provokativt drama som utforskar de känslomässiga och psykologiska effekterna av en utomäktenskaplig kärleksaffär. Handlingen berättas från växelvis det manliga och kvinnliga perspektivet och använder minnets partiskhet för att både felrikta och fascinera.

Masters of Sex: Tillsammans blir Dr William Masters och Virginia Johnson pionjärer inom vetenskapen kring sex genom att utföra en banbrytande studie om sexuell upphetsning. Den vågade forskningen blir en sexuell revolution – även mellan dem.I Facebookgruppen mamapower är inga frågor för dumma och inga svar för långa. Som en jättestor mammagrupp där alla ska känna sig trygga. Gå med du också!