10-10-10 Formeln som fixar mammalivet
10-10-10 Formeln som fixar mammalivet

10-10-10 Formeln som fixar mammalivet

Livet med barn är fullt av jobbiga beslut som måste fattas. Säga ja till godis eller uthärda gallskrik? Då ska du fråga dig själv: Hur blir det här om tio minuter? Och om tio år? Voilà, där har du ditt svar!

Maja, 3, vaknar fem på morgonen med feber och ont i halsen. Om bara några timmar ska du och hon, enligt planen, åka de 35 milen till Borlänge för att hälsa på mormor och morfar.

Resa med en liten sjukling är förstås inte kul. Men om tre dagar åker dina föräldrar till Thailand i ett halvår.

Du tvekar. Maja gråter.

Dags för 10-10-10-metoden

Vad får beslutet att stanna hemma, alternativt åka, för konsekvenser om tio minuter, tio månader och tio år?

För den som är full av goda föresatser men lika snabb att hitta ursäkter för att slippa realisera dem, fungerar 10-10-10-metoden som en sträng men rättvis lärare. Tack vare 10-10-10 har jag börjat sova bättre, jogga, och klippt en missklädsam lugg.

Vad gäller sömnen förändrades familjens liv till det bättre, i stort sett över en natt. Tvååringen brukade komma in till oss och krypa ner någon gång efter midnatt. Han väckte därmed fyraåringen, som också ville vara med och mysa. Så låg vi där allihop och trängdes tills jag inte stod ut längre och flyttade ut till soffan, varpå minstingen vaknade och följde efter. På morgonen var alla sura och utmattade. Just då, där, mitt i natten, vill man bara somna om så fort som möjligt, men när jag föreställde mig tiomånadersscenariot klarnade allt. Så här kunde vi inte fortsätta. Självklart var det värt besväret att gå upp, ta med sömniga barnet tillbaka till sin säng och vänta tio minuter tills han sov. Efter bara ett par nätter sov hela familjen lugnt – och vaknade på gott humör för första gången på ett halvår!

Med joggningen tänkte jag: Vad händer om tio minuter om jag ger mig ut och springer nu, otränad? Svar: Jag mår illa, flåsar som en tok och ser dum ut. Om tio månader? Jag har superflås, känner mig stark och kommer i min Katja of Sweden-klänning. Om tio år? I sämsta fall har jag slutat jogga, i bästa fall springer jag maraton. Alltså inte så mycket att förlora, men väldigt mycket att vinna.

Luggen, då? Frissan föreslog den. Jag såg framför mig hur jag om tio minuter eventuellt skulle gå raka vägen hem och tröstäta choklad. Precis så blev det. I dag, fyra månader senare, är luggen halvlång igen och snart ser ingen att den någonsin funnits. Om tio år har jag sannolikt glömt det hela och klipper lugg igen.

Istället för att, som tidigare, skjuta upp allt som är tråkigt/jobbigt/läskigt har jag dessutom börjat tänka: Om tio minuter är det här samtalet ringt och sedan blir det bara bättre. Om tio månader kommer jag att tacka mig själv för att jag bytte elbolag, lade om huslånet, tog det där cellprovet eller talade ut med en kollega, istället för att fortfarande ha alltihop hängande över mig som ett energislukande mentalt monster. Och om tio år? Då har jag kanske sparat många sköna tusenlappar, blivit frisk från en sjukdom som upptäcktes i tid

– och fått en vän för livet.

SNABBGUIDE TILL 10-10-10

Vad är konsekvenserna av mitt beslut om tio minuter, tio månader och tio år? Genom att ställa den frågan får du hjälp att hitta bästa lösningen i många kniviga situationer. Dessutom får du argument för att förklara/försvara ditt beslut inför dem som berörs: familj, vänner eller kollegor.

Metoden bygger på att man försöker tänka sig utfallet av ett val på olika lång sikt. Det är inte säkert att något av ens tänkta scenarier stämmer med verkligheten när man väl är där. Men metoden kan ge den struktur man behöver för att fatta ett beslut, nästan oavsett vad det gäller: Servera barnen mellis en timme före middagen eller inte? Skaffa barnvakt eller stanna hemma? Bita ihop eller skilja sig?

Fotnot: Den amerikanska journalisten och författaren Suzy Welch lanserade 10-10-10-metoden i en krönika i Oprah Winfreys magasin ”O” och fick ett sådant gensvar att hon bestämde sig för att skriva en bok i ämnet. Den släpps i vår.

Läs reportaget i sin helhet i mama nr 12 2008

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!