Oavsett om man gillar ordet "trots" eller ej vet vi alla vad det står för. Och hur utmanade det kan vara att som föräldrar möta barnet i detta. Tillsammans med barnpsykolog Malin Bergström har mama tagit fram onlinekursen "Hantera trotsåldern med lyhört föräldraskap", som du kan göra när barnet sover.

– Hur man ska hantera bråk i sin familj är kanske den vanligaste frågan jag får av föräldrar. För många av oss föräldrar är småbarnsåren, och särskilt de trotsiga åren, den mest känslointensiva period vi någonsin upplevt, i alla fall sedan vi själva var barn. Hur vi ska göra för att inte bara överleva de här åren utan faktiskt också kunna njuta av våra ungar – det är det som den här kursen handlar om, säger Malin Bergström.

Passa på att ta kursen när barnet (äntligen?) har somnat eller ladda upp med snacks och kör annorlunda datenight med din (eventuella) partner. Perfekt att inte behöva lämna hemmet, men samtidigt få värdefull hjälp.

Kurs om trots

”Jag vill inte, DUMMA mamma”. Känns det igen?

Detta kommer du att lära dig på kursen ”Hantera trotsåldern med lyhört föräldraskap”:

Att hantera trotsåldern

Barn vill väl, de vill göra rätt och de vill bli omtyckta, men barn har också drivkrafter som gör att de vill bestämma, behålla sin integritet och själva sätta gränser. Under trotsåldern får de drivkrafterna fritt spelrum. Trots är jobbig utveckling, både av våra barns förmågor men också av oss som föräldrar.

Vägen till ett lyhört föräldraskap

Ett lyhört föräldraskap skapar trygga barn och handlar i grunden om att barn behöver någon som beskyddar dem, tar hand om och vägleder dem. Att vi som föräldrar gör det, inte mekaniskt, utan med ett verkligt känslomässigt engagemang – det är det som är lyhört föräldraskap.

Strategier för mindre konflikter

En lyhörd föräldraroll handlar om att börja tänka mer ömsesidigt, att satsa på det fina och att lära sig hantera sina egna känslor. Vill du minska konflikterna i din familj så finns det flera olika strategier och konkreta tillvägagångssätt som du kan använda dig av för att bemöta och hantera ett barn som trotsar.

Läs mer och anmäl dig här. Pris: 399 kr (OBS! Ange koden MAMA15 och få 15 % rabatt.)

Och glöm inte sommarläsningen:

Prenumerera på mama

NUVARANDE Hantera trotsåldern med lyhört föräldraskap – barnpsykologens bästa råd
NÄSTA Barn drunknar ofta i tystnad – så här upptäcker du olyckan i tid