ANNONS

Innehåll från DryNites

Foto: PeopleImages

Kissar ditt barn i sängen? Här är fem tips för torra nätter

Prata om sängvätning med ditt barn, stötta och lugna och ta till den hjälp som finns. Kissar ditt barn i sängen hittar du här fler bra tips och rutiner som gör det lättare för barnet att vakna i en torr säng.
Foto: Imgorthand

Att barn kissar i sängen är ett vanligt problem. Mer än vart tionde barn mellan 4 och 15 år gör det under någon period i livet, visar en undersökning från YouGov på uppdrag av DryNites. Allra oftast går det över med tiden. Men oron för att ditt barn ska bli retad eller inte våga sova över hos kompisar är stor bland de vuxna. Ungefär hälften av alla föräldrar till sängvätare uppger att de oroar sig för barnet.

Så får du slut på oron, de blöta sängkläderna och det nattliga bäddandet!

Det finns massor som ni tillsammans kan göra för att få bukt med problemet. Här är fem konkreta tips för dig med barn som kissar i sängen:

1. Prata med en läkare. Sök hjälp via er vårdcentral. Läkaren gör en utredning för att utesluta oupptäckta sjukdomar. Hen kan också skriva ut medicin som minskar urinproduktionen under natten eller rekommendera ett sängvätningslarm. Ett sängvätningslarm väcker barnet när det börjar kissa på sig och med tiden vaknar barnet innan kisset kommer.

2. Boken ”Magnus kissar i sängen” Läs om sängvätning – tillsammans med ditt barn. handlar om Magnus som är sängvätare och hans funderingar; han är säker på att han är den enda i hela världen som kissar i sängen – och nu ska han sova över hos sin kompis Mikael… Att tillsammans läsa om sängvätning kan göra att ditt barn känner sig mindre ensam om problemet – och blir mindre orolig.

3. 

Foto: orinoco-art

Kissa för natten. Låt ditt barn gå på toa före läggdags. Det finns flera bra saker att tänka på som ni kan göra till en del i kvällsrutinen. Se också till att barnet inte dricker några större mängder vätska efter klockan 18.

4. Stötta och behåll lugnet. Att stötta ditt barn på vägen mot torra nätter är jätteviktigt. Här behövs tålamod och lugn. Uppmuntra ditt barn, berätta att hen inte är ensam om att kissa i sängen och att ni löser det här tillsammans.

5. 

Använd nattbyxor. Det finns effektiva nattblöjor som känns och ser ut som vanliga underbyxor. DryNites är en nattblöja för både pojkar och flickor och finns för olika åldrar.

Erbjudande! Vill du och ditt barn testa DryNites kan du beställa hem gratis prover här.

Det här är sängvätning

Enures, alltså sängvätning, betyder att ditt barn kissar på sig i en ålder då man vanligtvis har lärt sig att kontrollera sin blåsa. Det finns ingen ”särskild typ av barn” som drabbas, men sängvätning är vanligare bland pojkar. Orsakerna till enures är flera; det är ärftligt, det kan bero på att hormonet som styr urinproduktionen inte har utvecklats ännu, eller att urinblåsan inte rymmer tillräckligt mycket urin till exempel. Cirka 15 procent av alla svenska barn kissar i sängen under någon period i livet.

Mer information om sängvätning och hur du kan stötta ditt barn hittar du här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och DryNites och ej en artikel av mama

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!