Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dags för ny karriär? Uppfyll din dröm och byt jobb under föräldraledigheten

Under föräldraledigheten är det många som börjar ifrågasätta sina livsval och får ett sug efter något annat. Många är de mammor som startat egna företag mellan amningarna eller bytt jobb när föräldraledigheten tagit slut. Går du i liknande tankar kan författarna Sofia Rasmussens och Viktoria Höglunds tips ge dig en skjuts i rätt riktning.

Både Sofia Rasmussen, 36, och Viktoria Höglund, 42, drömde om att skriva en bok. Under deras senaste föräldraledigheter gick drömmen i uppfyllelse, och tack vare resultatet hjälper de nu andra människor att våga ta steget och byta karriär.

Sofia Rasmussen och Viktoria Höglund uppfyllde sin dröm under föräldraledigheten.
Sofia Rasmussen och Viktoria Höglund uppfyllde sin dröm under föräldraledigheten. Foto: Heléne Spjuth

Boken "Från jobbdröm till drömjobb – dags att ta steget?" växte fram under en fika när Sofia och Viktoria började prata om vad de ville med jobblivet.

– Vi diskuterade vad vi har gjort historiskt. Hur har besluten gått till som vi har tagit, vad har vi fastnat i för mönster och vilka små steg har vi tagit för att bryta oss loss från dem, berättar Viktoria Höglund för mama.nu.

Själv tog hon sitt första karriärkliv redan som 27-åring då hon sa upp sig från ett stort managementföretag och startade eget. Detta var innan de tre barnen, som idag är 9, 7 och 1 år gamla, kom.

Startade eget efter föräldraledigheten

Sofia, som är statsvetare och hade ett välbetalt jobb, tog beslutet att säga upp sig när hon fått sin son, som idag är 4 år. Sedan hon startade sitt eget företag har hon även fått en dotter som är 11 månader.

– Den största rädslan för mig var att mista den ekonomiska tryggheten. Men jag ändrade mitt liv för att kunna göra det här, berättar hon och förklarar att det ofta är pengarna som får människor att tveka innan de vågar ta steget att säga upp sig eller satsa på en dröm.

För Sofia själv var friheten det viktigaste, och på den fanns inget pris.

– Vi flyttade ut från stan och såg till att ha lägre kostnader för jag tyckte att friheten var värd det. Min man tyckte att det var självklart. Det var viktigast för honom att jag gjorde något som fick mig att må bra, även om det var jag som tjänade mest av oss. Jag har fått jättemycket stöd.

Sofia och Viktoria gjorde verklighet av jobbdrömmen

För både Viktoria och Sofia var det en dröm att få ge ut en bok och när de skrivit hälften av innehållet fick de bokkontrakt.

– Jag kan överdriva men jag tror att det var en vecka efter förlossningen som jag skrev på kontraktet! berättar Sofia och Viktoria fyller i:

– Och du sa åt mig: "Läs noga nu för jag är helt dimmig".

Foto: iStock
Foto: iStock Foto: Fotostorm

Under resten av föräldraledigheten träffades sedan de två vännerna, i sällskap av barnen, hemma hos varandra, för att färdigställa boken. De har med andra ord själva förverkligat en dröm under en mammaledighet.

[adSpace placement="auto"]

Planera under promenaden

– Alla vet ju att man blir så sjukt effektiv av att försöka göra något annat än att bara vara mammaledig när man är det. Jag har aldrig varit så effektiv som de få timmar jag fick när barnet sov eller min mamma var schysst och ställde upp och passade, säger Sofia, som samtidigt är medveten om att inte alla har föräldrar som kan vara barnvakter eller barn som sover på dagarna.

Även de som inte alls känner sig effektiva när de har småbarn hemma kan ta små steg mot drömmen, menar de två författarna.

– Man kan ju bottna och analysera drömmen när man promenerar med vagnen i skogen till exempel. Och även prata om den, till exempel med andra föräldralediga, säger Viktoria.

5 tips för att uppfylla jobbdrömmen under föräldraledigheten:

1. Våga granska din dröm eller idé 

Förstå vad i drömmen som är de viktigaste komponenterna för dig: "Varför vill jag göra det här och varför känns det så viktigt?". Detta är perfekt att fundera kring under en barnvagnspromenad. Gör sedan research kring drömmen och ta reda på vad som krävs. Läs på och ta luncher med andra i branschen som gjort samma resa – bebisen får följa med!

2. Förstå vad som hindrar dig 

När du verkligen har rannsakat dig själv (vilket du också kan göra medan du promenerar eller matar barnet, till exempel) och har sett de verkliga hindren kan du fundera på om det finns andra vägar. Ett hinder är bara ett hinder om du väljer en väg där hindret står. Fundera då på hur du kan ta dig förbi det.

3. Hitta bästa vägen framåt 

Du har identifierat hindren, då är det dags att fundera på hur du kan nå målet på andra sätt. Du kanske tror att du måste starta eget företag, trots att det inte behöver vara självklart. Om du vet vad som är viktigt i själva drömmen i första steget kan du se att det finns andra sätt att nå dit. Vi fostras in i att tänka "allt eller inget" och det finns många amerikanska filmer där man satsar allt på ett kort samtidigt som familjen får svälta. Bryt istället ned idén och fokusera inte bara på slutmålet. Tänk istället i små delmål, exempelvis "Vad kan jag göra imorgon efter frukost?". Det blir inte särskilt hanterbart när man bara fokuserar på slutmålet, utan kan bli väldigt abstrakt och ganska skrämmande. Försök se små steg och bli konkret. Du kanske kan starta lite grann på eftermiddagar och helger, när din partner (om du har en) är hemma och kan ta barnet, så att du får fokusera ostört.

Foto: iStock
Foto: iStock Foto: iStock

4. Omge dig med rätt människor 

Prata med människor som du litar på så att drömmen blir lite konkretare. Då kan det också bli lättare att artikulera för dig själv vad det är du är ute efter. Perfekt exempelvis under en fika med andra föräldralediga. Vi har lite jante fortfarande att vi inte vill säga vad vi drömmer om, men det är bara att köra på, menar Viktoria och Sofia. Våga prata istället för att vara rädd för att folk ska stjäla din idé. Folk har tusen idéer men det handlar ju om att genomföra en.

[adSpace placement="manual"]

5. Fråga dig själv: "Vad är viktigast för mig?" 

När vi ska ta klivet och satsa tänker vi ofta på riskerna genom att fokusera på att vi exempelvis förlorar vår ekonomi, stabilitet och trygghet. Jämför risken med att misslyckas med risken att du kommer stå där på pensionsdagen och ångra att du inte gav drömmen en chans. Vad känns värst när du tänker på det? Detta är en nyckelfråga. Om du tycker att det känns värst att utsätta dig för att misslyckas, då vet du det. Ofta visualiserar vi vad som kan hända om drömmen inte går så bra. Men man visualiserar inte vad som kan hända om man inte försöker. Hur ser livet ut om tio år om du inte ger drömmen en chans, och hur känns det när du tänker på det? Sätter du den frågan på sin spets innebär det också att du tar ett aktivt beslut och det är mindre risk att du blir bitter, även om du valde att inte göra något av det. Då har du nämligen tagit ett aktivt beslut och tagit kommandot över beslutsprocessen.

Lycka till!

Missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!