Mat, man, sömn och bantning. När mammagruppen träffas blir det sällan en tyst minut. Här snackas det om allt från bebischock till sex och egentid.

På babycaféet Glädjebubblan i Göteborg träffas varje vecka en mammagrupp där alla har barn som är fyra till fem månader gamla. Första kontakten fick de redan under graviditeten på ett internetforum. Sedan dess har de träffats en gång i veckan och däremellan har de kontakt i en privat Facebook-grupp.
– Det är skönt att alla har barn i ungefär samma ålder, så man alltid kan fråga varandra om det är något, säger Jennifer Pour, 25.
– Har man en panikfråga så kan man fråga på Facebook-sidan så får man svar snabbt. Det är bättre än att googla.

– Ja, och jag frågar hellre i forumet än på bvc. Vi har varit ett stöd för varandra, säger Linda Martinsson, 24, och berättar att det aldrig har varit någon avundsjuka eller tävling mellan mammorna gällande vilka framsteg barnen gör, även om det pratas om det.

– Fast om allas barn äter eller sover utom mitt, då kan man bli lite avundsjuk, säger Linda.

På bara några månader har de kommit varandra nära och när de träffas pratar de öppet med varandra, även om ämnen som kan vara känsliga. Som bebischocken.
– Jag tror inte att jag fattade att det var mitt barn, utan tänkte: vem ska jag lämna henne till? Det tog ett tag att förstå att jag älskade mitt barn, säger Linda.

– Jag hade ju inte gråtit. Jag tänkte att jag inte hade några känslor, att jag var helt känslokall. Alla pratade om rosa moln, men det stämmer inte. Jag var helt avstängd i tre veckor. Först då kom en total kärlek, säger Jessica Larsson, 32.

Men varken innan förlossning eller efter har mammalivet varit helt problemfritt. Från foglossning och illamående under graviditeten, till en ny familjemedlem som kräver uppmärksamhet och sover lite. Mellan tuggorna på smörgåsarna och klunkarna från glasen med kaffe latte berättar mammorna att deras relationer har fått utstå nya prövningar. Här har mammagruppen fungerat som en frizon där de har fått gnälla av sig lite och lätta på trycket.

Men barnen har också lett till en positiv utveckling i relationerna.
– Vi tar vara på varandra mer nu, som när vi tittar på tv och äter middag, säger Jennifer.

– Ja, ett glas vin när Meja sover är guld, säger Linda.

– Men jag behöver egentid också. Jag har varit Jessica i 30 år. Jag behöver ta en fika med kompisar, eller shoppa själv. Att min sambo får vara ensam med barnen har också gjort att de har fått en bra relation från början, säger Jessica, som också har dottern Alma, 2.

– Jag vet att min kille kan ta hand om Novalie, men jag kan inte vara utan henne. Jag sitter fortfarande ihop med henne och kallsvettas utan henne. Men att få sovmorgon är den bästa presenten nu, säger Jennifer.

– Innan Meja hade vi fokus på varandra. Nu är det fokus på barnet, säger Linda, som bara hade varit tillsammans med sin partner i tre månader innan hon blev gravid.

Att satsa och behålla barnet var en självklarhet. Men med allt vad graviditet och nyfödd bebis innebär så har de gått från nyförälskat par som har sex oräkneliga gånger i veckan till brist på både tid och lust.
– Det har aldrig blivit bråk, men jag har dåligt samvete för att jag sa nej under graviditeten. Jag hade ingen lust för jag mådde illa först och senare hade jag ont. Men nu försöker jag mer att hitta lusten och orken för hans skull. Jag känner efter och säger inte bara nej, utan mer: det beror på vad han gör, säger hon och hela gruppen skrattar högt.
– Det har hänt så mycket inom oss som inte har hänt inom papporna, fortsätter hon och får medhåll från gruppen.

 – Ja, jag får närhet från barnet. Då behöver man inte lika mycket närhet från sin partner och det gör att han kan känna sig utanför. Men visst försöker man lite mer nu. Det är viktigt, säger Emma.

– Fast jag är 32. Jag har slutat med sympatisex, säger Jessica.

– Man måste få tid att återhämta sig. Och har hon skrikit hela dagen så vill man bara lägga sig, säger Jennifer.

Gravidkilona kommer på tal och känslan av att inte känna sig lika sexig längre. På Facebook har gruppen startat en bantningstråd, Mama delight, för att peppa varandra att komma i form.
– Men egentligen är männen så glada att de får ligga, så de tänker knappt på de brister som man själv ser, säger Jessica.

– Fast jag känner mig inte fulare, men däremot äldre, säger Jennifer.

Joller och bebisskrik avbryter ibland samtalet. Men oftast är det skratt från mammorna som ger de högsta ljudnivåerna.

Till slut blir dock barnen för otåliga av att sitta stilla, då brukar de ofta ta en promenad. När alla kommit i ordning och kommit ut på trottoaren tystnar barnen i vagnarna. Att allt tar längre tid nu och att det mesta sker på barnens villkor fick mammorna snabbt lära sig.
– Min kille kan undra vad jag har gjort på dagen och tycka att maten skulle vara färdig, och att det skulle vara tvättat och städat. Han fattar inte vilken tid allt tar nu. Men när jag jobbar på helgerna har han förstått hur mycket det är, säger Emma

LÄS OCKSÅ:
Så funkar det i pappagruppen: ”Det är som att hänga på krogen”