Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sarah Delshad: ”Jag önskar att alla som vill föda med kejsarsnitt får det”

Föreläsaren och grundaren av Muslimska feminister, Sarah Delshad, väntar sitt första barn i juni. För mama berättar hon om corona-oro, att tvingas bejaka sin kroppspositiva sida och hur hon tänker kring sin förlossning med planerat kejsarsnitt. 

Sarah Delshad, grundare av Muslimska feminister, berättar om graviditeten med sitt första barn.
Sarah Delshad, grundare av Muslimska feminister, berättar om graviditeten med sitt första barn. Foto: Emma Kjellquist, Unsplash

Hej Sarah! Hur är läget med dig just nu?
– Förutom sömnbrist – denna bebis håller mig alltså redan uppe om nätterna – lite foglossning samt corona-ångest, så lekar livet. Jag älskar magen och finner mig själv ofta prata med den. Alltid med en bebisröst. Min man undrar om jag har tappat det. Vilket jag troligtvis har…

Haha, nej då, det är HELT normalt. Du är i vecka 27, hur har din graviditet varit hittills?
– Jag har haft en komplikationsfri graviditet. Förutom sjuklig trötthet samt illamående i början så har det lunkat på som vanligt. Att jag känner mig tusen gånger tyngre, flåsar som en gammal tant och har gått upp en hel del i vikt är något man får leva med som preggo, antar jag? Känner mig rund som en köttbulle, vilket har tvingat mig att bejaka min kroppspositiva sida, vilket ju är bra! Kroppen duger precis som den är och bär på ett barn, fantastiskt!

Ja, heja kroppen! Är det som du trodde att vara gravid, eller är det något som har förvånat dig?
– Jag är lite förvånad över hur mycket jag redan tycker om krabaten i magen och hur mycket jag oroar mig över den. Låter kanske konstigt, men för någon som aldrig tidigare varit gravid är kärleken faktiskt lite överraskande. Jag blir fnissig som en liten flicka när den sparkar och tänker på den hela tiden.

Sarah Delshad

Ålder: 29.

Familj: Make och bebis i magen.

Gör: Skribent, föreläsare och moderator. Grundare av Muslimska feminister.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Med föreläsningen ”Muslimsk girlpower – avdramatisera den muslimska kvinnan!”.

Gravidvecka vid intervjun: 27.
BF: 19 juni.
Instagram: @sarahdelshad.se och @muslimskafeminister.se 

Hur tänker du kring corona-viruset, och att vara gravid just nu?
– Jag tycker det är skrämmande. Samtidigt så litar jag starkt på våra myndigheter som menar att gravida inte är en riskgrupp – om jag har förstått det rätt. Jag tvingar mig själv att lita på deras ord, samtidigt som jag förstår att det kan ändras och att det tydligen inte finns så många studier på gravida och corona. Men handen på hjärtat, det är ingen mysig samtid att vara gravid i, nej. 

Sarah Delshad överraskades av kärleken hon redan känner till bebisen i magen.
Sarah Delshad överraskades av kärleken hon redan känner till bebisen i magen. Foto: Emma Kjellquist

Tankar inför att föda i en pågående pandemi?
Läskigt såklart, men samtidigt så litar jag starkt på svensk sjukvård och alla hjältar som jobbar där, så jag tvingar mig själv att inte tänka på det för mycket.

Vem var den första du berättade om graviditeten för?
– Min man. 

”Jag la ett bebisplagg i knivlådan”

Hur berättade du?
– Jag bad honom göra en sallad åt mig och hade lagt ett bebisplagg i knivlådan… Inser först nu hur opassande det var, haha! Han fattade först inte och undrade varför det låg ett bebisplagg bland alla knivar. Det tog en stund innan han kopplade. Vi har skrattat åt det flera gånger efteråt.

Vad i ditt liv kommer du absolut inte ge upp bara för att du blivit mamma?
– Träning samt läsning. Jag förstår att egentid kanske inte kommer existera i samma utsträckning som förr, men jag vill verkligen försöka ge själen sitt balsam, vilket träning och läsning är för mig. Det är tur att ungen också har en far, så att jag kan gå iväg och svettas lite på gymmet. Att prioritera sig själv är viktigt. Och min man har ju så klart lika mycket ansvar att vara delaktig. Det är ett samspel.

Bebisplagg i knivlådan – Sarah Delshads sätt att berätta om gravidteten är… minst sagt unikt!
Bebisplagg i knivlådan – Sarah Delshads sätt att berätta om gravidteten är… minst sagt unikt! Foto: Emma Kjellquist

Vad är du orolig över?
– Jag är väldigt orolig över sömnbristen, vilket jag till viss mån redan lider av, samt känslan av att inte räcka till för sitt barn. Jag tröstar mig med uttrycket ”good enough parenting”. Vi duger precis som vi och vi är de absolut bästa mammorna åt just våra barn. 

Vill du veta könet på bebisen?
– Nej. Vad bebisen har för kön är ointressant för mig. Så länge det är en frisk baby så är jag väldigt glad, nöjd och tacksam.

Vem vinner namndebatten – du eller din partner?
– Jag så klart! Utan tvekan. 

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Jag kommer att föda med planerat kejsarsnitt. För mig är det bästa sättet att föda på. Jag tycker att alla kvinnor som föder barn – oavsett hur vi gör det – är gudinnor. Det ena förlossningssättet är så klart inte bättre än det andra, bara annorlunda. Vi är alla individer och måste anpassa barnafödandet efter våra omständigheter i livet. Jag är trygg med mitt val och önskar att alla kvinnor som vill föda med kejsarsnitt 2020, får göra det i Sverige.

”Jag kommer föda med planerat kejsarsnitt, för mig är det bästa sättet att föda på”

Hur tänker du kring amning och flaskmatning?
– Jag är väldigt ödmjuk inför det faktum att amning ibland inte funkar och då får man helt enkelt finna sig i det. Så länge bebisen får mat i någon form så är den nog nöjd och det är ju det viktigaste, tänker jag.

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– Jag har tack och lov varit ganska skonad från kommentarer. Men generellt tycker jag att det är väldigt märkligt när vuxna människor tar sig friheten att ta på gravidas magar samt kommentera gravidas kroppar och val. Håll tassarna borta och håll dina åsikter för dig själv! Vi gör alla så gott vi kan.

Sarah Delshad har grundat Muslimska feminister. I bilden syns ett urklipp ur Damernas värld.
Sarah Delshad har grundat Muslimska feminister. I bilden syns ett urklipp ur Damernas värld. Foto: Privat, Unsplash

Vilken bebis-pryl har du redan köpt?
Helt ärligt så har jag inte spenderat många slantar på min bebis. Allt bebisrelaterat som jag i nuläget har är antingen köpt begagnat eller så har jag ärvt det. Ur miljöaspekt försöker jag minska så mycket som möjligt på shoppandet. Sedan, ärligt talat, vad behöver egentligen en bebis? Kärlek, blöjor, lite kläder, mat och närhet, antar jag. Det duger gott och väl.

Låter sunt! Hur tänker du kring att bebisen kan komma att påverka vuxenrelationen?
– Jag tänker att det nog tyvärr är oundvikligt. Småbarnsåren är ganska utmanade. Det viktigaste är väl att man kanske i förväg har en öppen kommunikation med sin partner och lägger upp en strategi. Sedan tycker jag verkligen inte att man ska vara rädd för att be om hjälp. Be nära och kära omkring dig, eller ta extern hjälp av en barnvakt, om du har råd.

”Jag längtar efter att träna och slippa foglossningen”

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Jag längtar efter att få komma igång med träningen igen, min tunga kropp med foglossning har begränsat mig, vilket känns tråkigt. Från tre relativt tuffa spinningpass i veckan före graviditet, till noll under graviditeten. 

Vad är det första du ska äta och dricka när bebisen är ute?
– Jag antar att de flesta preggos längtar efter det första glaset vin, men jag är nykterist och har alltid varit det, så jag tycker inte att mat- och dryckförbuden har varit särskilt begränsande.

Du kanske också vill läsa om Camilla, vars sambo Albin Ekdal (fotbollsspelaren, du vet) har corona i Italien, medan hon är i Sverige
Eller Veckans preggo med Soraya Lavasani: ”Min märkligaste craving är korv med bröd”