Vägen till en lyckad förlossning

Grattis, du ska bli mamma (igen kanske)! Men, barnet ska ju födas också – hur ska det gå!? ”Två tredjedelar av smärtan kan du faktiskt påverka”, säger Gudrun Abascal, chefbarnmorska på BB Stockholm.

Visst kan vi kontrollera många saker i livet, som när vi skaffar barn (en del av oss i alla fall), hur länge vi ska vara föräldra­lediga, med mera. Men under själva förlossningen finns saker som vi inte kan kontrollera, och som vi inte ska kontrollera. Som vi ska låta kroppen sköta. Det är lättare sagt än gjort.– Jag brukar tänka att om kvinnor la sin hjärna utanför förlossningssalen, så skulle det gå mycket enklare, om kroppen bara gjorde det som går att göra. Men vi kommer in i rummet med våra känslor och värderingar, våra personligheter och erfarenheter – och det påverkar förlossningen, säger Gudrun Abascal, stjärnbarnmorskan som startade BB Stockholm (förlossningsavdelning på Danderyds sjukhus) och belönats många gånger för sitt arbete, även författare till ”Att möta förlossningssmärtan” och ”Att föda”.

Teoretiskt sett, menar hon, består 1/3 av det smärtsamma i barnafödandet av biologiska faktorer (som hur livmodermunnen vidgar sig, hur stort barnet är och din vävnads elasticitet), medan 1/3 är känslor – allt från entusiasm till rädsla – och 1/3 av smärtan består av dina egna värderingar, om du ser smärtan som ett hot mot ditt liv exempelvis.– Det biologiska kan du inte göra så mycket åt, förutom att dämpa med epidural eller lustgas, men de återstående 2/3 av smärtan kan du faktiskt påverka, säger Gudrun Abascal.

Sedan är det förstås helt olika hur påverkan ska göras, eftersom vi är så olika. Ofta lyssnar vi alltför mycket på andra eller googlar in absurdum när vi borde vi vända frågan inåt, mot oss själva. Gudruns tips är att fundera på hur du brukar reagera i pressade situationer – hur gör du då? Hur beter du dig när saker inte går som du hade tänkt dig? Vad för slags stöd brukar hjälpa dig i så fall? Försök lita på att allt kan bli bra även om du inte har full kontroll. För om du kämpar alltför hårt för kontroll hamnar du lätt i prestation. Prestation hör inte ihop med barnafödande, det finns inget att lyckas eller misslyckas med.– Se det hellre som ”jag vågade i alla fall”, säger Gudrun.

Allt kan hända, du måste följa med i alla faser och klara av att ändra strategi allt eftersom. Även om du tänkt föda utan smärtlindring, kanske du sedan behöver ta till det. Även om du hade tänkt undvika kejsarsnitt, måste du öppna för möjligheten. Som en gravid kvinna uttryckte det för Gudrun: ”Jag vill ha så mycket kontroll att jag kan förlora kontrollen.”

LÄS OCKSÅ:Gudrun Abascal: "Ta varje värk för sig"

Förlossningsskräck - så botas den

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!