Turia Pitt har brännskador på 65 procent av sin kropp, men har nu blivit mamma.
Turia Pitt har brännskador på 65 procent av sin kropp, men har nu blivit mamma. Foto: instagram.com/turiapitt

Turia Pitt brännskadades över hela kroppen – nu har hon blivit mamma!

För sju år sedan blev löparen, exmodellen och ingenjören Turia Pitt, 30, fast i en gräsbrand under ett långdistanslopp i Western Australia. Hon fick brännskador på över 65 procent av kroppen och förlorade sju fingrar. I vintras födde hon sitt första barn.
Turia Pitt som nybliven mamma. Foto: instagram.com/turiapitt

Det finns ett videoklipp från den där tävlingen i Western Australia i september 2011. En glad Turia Pitt springer vinkande förbi kameran, taggad på resten av det över fyra mil långa tävlingsloppet. Men nästa rörliga klipp från tävlingen visar varken målgång eller fler löpare – istället upptas hela bilden av eldslågor som slukar marken runtomkring. I mitten av lågorna fanns Turia Pitt.

”Innan branden levde jag det liv jag alltid drömt om. Jag var 24 år, vältränad, hälsosam och hade nyligen fått mitt drömjobb som gruvingenjör vid en prestigefylld diamantgruva i Western Australia”, skriver hon på sin blogg flera år senare.

Turia före olyckan tillsammans med pojkvännen Michael Hoskin, som hon idag är gift med. Foto: www.turiapitt.com

”Jag hade precis sprungit en fjärdedel av loppet när jag stötte på gräsbranden som fångade mig. Där och då förändrades mitt liv”.

Turia Pitt: Gräsbranden fångade mig, och förändrade mitt liv 

Elden tog sju av Turias fingrar och brännskadade över 65 procent av hennes kropp, men hon överlevde. Efter 864 dagar på sjukhus, 200 operationer och efter att ha burit en mask över ansiktet i två år kunde hon långsamt komma tillbaka till vardagen, nu till ett helt nytt liv.

Turia tillbringade totalt 864 dagar på sjukhus och har genomgått 200 operationer. Foto: Faksimil 60 minutes

På sjukhuset fick hon beskedet av läkarna att hon aldrig skulle kunna springa igen.

”Men där och då tog jag ett beslut, jag skulle göra en Ironman. Det bästa sättet att förutspå din framtid är att skapa den”.

I TV-programmet 60 minutes har Turia tidigare berättat om tiden på sjukhuset efter branden. Foto: Faksimil 60 minutes

Fem år efter branden gjorde hon det, på 14 timmar, 37 minuter och 30 sekunder tog hon sig igenom 3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning.

Foto: instagram.com/turiapitt

Och mindre än ett år senare publicerade Turia en bild av sig och maken Michael Hoskin på Instagram, med texten ”Nu har vi ett tredje hjul med oss på alla våra dejter”.

I juli 2017 avslöjade Turia att hon var gravid. Foto: instagram.com/turiapitt

I samband med graviditeten berättade Turia för magasinet The Australian Women’s Weekly att drömmen om att skaffa barn tillsammans med kärleken Michael Hoskin var det som gav henne hopp och ork att kämpa för att leva vidare efter branden.

En av de första frågorna jag ställde till läkarna på sjukhuset var om jag fortfarande skulle kunna skaffa barn, sa hon i intervjun och fortsatte:

Det är så många som frågat mig om jag kommer kunna få barn. Folk har inte trott att det skulle kunna vara möjligt på grund av alla brännskador, men läkarna har aldrig fått mig att tvivla. För på insidan är allt bra.

Drömmen om att en dag bilda en egen familj gav Turia hopp och ork genom den svåra tiden efter branden. Foto: instagram.com/turiapitt

Stödet från maken och drömmen om barn gav Turia styrka att ta sig igenom tiden på sjukhuset.

”Att ha Michael vid min sida var viktigt, och lika viktig var tanken på att vi en dag skulle kunna skaffa barn. Tanken på att vi en dag skulle ha en egen familj tillsammans gav mig hopp”, skriver hon på bloggen.

Turia var aldrig särskilt nervös inför det kommande livet som någons mamma. Foto: instagram.com/turiapitt

Under graviditeten delade Turia med sig av livet som gravid och tankarna på den kommande förlossningen:

”Självklart känner man en viss osäkerhet inför en så pass stor förändring. Och det är klart att det kan kännas läskigt att veta att man kommer att behöva uppleva stor smärta, men jag ser det inte på det sättet.”

I början av december 2017 föddes parets son, lilla Hakavai Hoskin.

Foto: instagram.com/turiapitt

I ett nyhetsbrev till alla sina följare skrev den nyblivna mamman: ”Jag och Michael vill introducera er för någon... möt Hakavai Hoskin. Vi kommer att vara i vår lilla bebisbubbla i några veckor men vi ville kika in och säga hej och dela den här nyheten med er.”

Det bästa som finns! Foto: instagram.com/turiapitt

Idag jobbar Turia som motivationsföreläsare och författare. Hon har hundratusentals följare på Instagram och på sin populära blogg och i sina nyhetsbrev får fans från hela världen ta del av hennes livspeppande inlägg – och nu även av livet som nybliven mamma. Hon skriver bland annat att hon brukar sjunga Bob Marley's ”Three Little Birds” när den lille behöver tröst.

”Och då tittade du rakt på mig och du log, och du skrattade, ungefär som att du ville säga 'Mamma, oroa dig inte, allt kommer att bli bra'. ”Så varje gång jag känner mig stressad eller orolig sjunger jag den sången och påminner mig själv om att inte rusa iväg i tanken utan att bara vara här och nu”.

”Hej mamma!” Foto: instagram.com/turiapitt

Och precis som för många andra nyblivna mammor hade Turia lite svårt med amningen i början.

”Jag tyckte att det var väldigt svårt att amma. Men sedan insåg jag att det var första gången i mitt liv som jag skulle amma någon och det var samma sak för Hakavai. Och det är ju väldigt svårt att vara expert på något första gången du prövar det! Så, vi är inga experter (än) men vi håller definitivt på att försöka få koll på det”. 

Ett vinnande team. Foto: instagram.com/turiapitt

Turias resa och positiva inställning till livet har gjort att hon följs av människor från hela världen. För precis som titeln på en av hennes böcker säger så har hon ”ALLT ATT LEVA FÖR”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!