Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stora gravidbibeln – 21 bästa tipsen för dig som snart ska föda

mama listar apparna, böckerna, nätverken och galet smarta gadgets för blivande och nyblivna morsor.

1. Preppa för föräldraskapet

Att bli mamma för första gången är så klart en alldeles svindlande upplevelse. Då kan det kännas tryggt att göra övningar som gör det lättare att knyta an, förbereda sig maximalt inför förlossningen och maxa kunskaperna. Appen "Att bli förälder" hjälper dig att komma igång.

2. Techboob

Är du inte sugen på ”mjölk-ko-looken” finns snart en ny bröstpump som får ut din bröstmjölk undercover. Svindyr, javisst, men också toppen eftersom den får plats under din bh och kan jobba på ostört medan du gör någonting helt annat.

willowpump.com

3. Modern bok för föräldrar

Nina Campioni, 39, mamma till Essie, 3, och Rocco, 10 månader, har intervjuat massor av mammor i sin podd ”Vattnet går”. Nu har hon skrivit en bok med samma namn, tillsammans med kända barnmorskan Gudrun Abascal. Här finns tips om allt från hormoner och smärtlindring till skönhet och mode. Plus kända mammors förlossningsstorys.

Varför ska jag läsa just er bok när jag väntar barn?

– Jag och Gudrun har strävat efter att göra en modern gravidbok, i stort sett varje tidigare bok är skriven för den gravida mamman utifrån ett traditionellt mamma-pappa-barn-tänk. Världen ser ju inte ut så. Jag ville göra en bok som inkluderade alla föräldrar, oavsett kön och familjeform, och där man ger tips till alla som delar en graviditet och en förlossning – till exempel kompisen som stöttar singelmamman.

Nina Campioni
Nina Campioni

– Jag tycker också det är viktigt att ta upp saker som vi sällan pratar om, som missfall, ångest och rädslor. Förhoppningsvis kan boken göra att läsaren känner sig mindre ensam kring sina tankespöken. Vi tar också upp moderna fenomen som mammashaming och den nya ”trenden” – att föda i bilen på väg till förlossningen…

Stil och skönhet tas inte direkt upp i traditionella gravidböcker, kan du ge oss några göttiga tips?

– Jag tyckte att det var en självklarhet att ha med, man slutar ju inte bry sig om mode och skönhet för att man blir gravid. Många tycker det är svårt att klä sig som gravida och ammande och många oroar sig kring skönhetsprodukter – är de verkligen ofarliga för mitt barn i magen?

– Den vita skjortan är mitt bästa tips när man ska amma, ett amningslinne under och saken är klar! Den får gärna vara lite oversized för en cool och trendig känsla.

Du berättar personligt om dina egna graviditeter och förlossningar. Var det något som kändes jobbigt att öppna upp kring?

– Ja, det kändes viktigt att jag, som i min podd begär att andra ska öppna upp sig, fick ge tillbaka. Ju mer vi pratar om svåra och stora saker, desto lättare blir det att tackla dem – det vill jag vara en del av.

– Jag är en ganska öppen person och har inga större problem med att berätta om även privata saker, men jag känner fortfarande dåligt samvete gentemot min dotter, Essie, för att jag inte alls kände någon anknytning de första månaderna av hennes liv. Trots att det är så otroligt vanligt och egentligen något helt naturligt så knyter det sig i magen på mig varje gång jag tänker på det och jag vill bara kasta mig över henne och överösa henne med kärlek. Så just den delen var inte så rolig att skriva om.

Av de kända mammor som berättar om sina förlossningar i boken, är det någon du blivit extra berörd av?

– Jag bölar i stort sett varje gång någon berättar om sin förlossning, ha ha. Men författaren och bloggaren Malin Wollins story är otroligt stark. Med flera missfall och en oerhört otäck förlossning bakom sig är hon så stark, full av humor och cool, det imponerade på mig. Även den IVF-resa som Erika Strand-Berglund gjorde, som slutade i tvillinglycka, fick mig att gråta flera gånger.

4. Nya mammakompisar

Känns världen som mamma plötsligt läskig och ensam? Det kan Momzie råda bot på! Appen startades av finska entreprenören Hanna Lilja och har vuxit ut i världen. Via appen kan du komma i kontakt med andra mamas i ditt närområde under din mammaledighet. OBS! Varning för vänner för livet!

5. ”Fitta till” fiffi

Okej, nu pratar vi om det här, för ja, du behöver knipträna efter förlossningen. Ju tidigare du börjar efter att bebisen kommit, desto bättre rustad blir du för att kunna asgarva utan att ”läcka”. Elvie, 1 999 kr, är ett träningsredskap för knipmuskelträning kopplad till en app.

6. Doula-la!

Att ha med sig en doula – en ”hjälpkvinna” – under förlossningen blir allt mer populärt, inte minst för att allt fler känner att de vill ha ett extra stöd som finns med under förlossningen i BB-krisens Sverige. Forskare har kartlagt ”doulaeffekten”, som innebär färre kejsarsnitt, kortare förlossningar, minskat behov av medicinsk smärtlindring och färre önskemål om ryggbedövning. Eller i ett ord: Trygghet.

Priset för en doula ligger på omkring 3 000-7 000  kronor. Flera landsting har infört kultur-doulas, som stöttar födande flyktingkvinnor som inte pratar så bra svenska.

Hollywoodmamman January Jones, 39, mamma till Xander, 6, höll ­kontakten med sin doula även efter förlossningen: ”Jag har en fantastisk doula som ser till att jag äter rätt, med vitaminer, teer och ­moderkakskapslar.”
Hollywoodmamman January Jones, 39, mamma till Xander, 6, höll ­kontakten med sin doula även efter förlossningen: ”Jag har en fantastisk doula som ser till att jag äter rätt, med vitaminer, teer och ­moderkakskapslar.” Foto: Supplied by WENN.com

7. Magiska halsband

Vi vet inte hur poppis du blir bland kollegerna, men vad gör man inte för att ge sitt barn en magisk start på livet? Franska Ilado gör gravidsmycken enligt den uråldriga mayakulturens traditioner, där en liten klocka skapar ett lugnande ljud varje gång den studsar mot magen. Redan i vecka 18 kan bebisen i magen höra ljud utifrån, och klockan ska enligt myten ha magiska krafter och kalla på en skyddsängel som beskyddar barnet. Och så är de ju snygga också.

8. Variation är livet!

Ournormal.org är en underbar digital mötesplats för familjer med barn med olika funktionsvariationer. Behöver ni stöd som nybliven familj, dela tips, idéer eller kanske ställa en fråga som någon annan i samma situation kan svaret på? Här skapar du ett familjekonto och låter världen bli lite mindre.

9. Amma online

Nej, amning är varken självklart eller enkelt, men fungerar det är det ofta supermysigt. För alla som hopplöst famlar med såriga bröstvårtor finns numera hjälp online: På babyz.se finns akut amningsstöd via både telefon och skype. Även förberedande kurser anordnas, tillsammans med Babyland.

10. Praktisk föräldrabok

Barnläkaren Cecilia Chrapkowska, 36, har tillsammans med professor Agnes Wold skrivit ”Praktika för blivande föräldrar: Gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund”, fylld av krossade myter och handfasta råd.

Foto: Gordon Andersson

Hur skiljer er bok sig från andra gravid- och föräldraböcker?

– Det är framför allt två saker: vetenskapligheten och redskapen för ett helt jämställt föräldraskap, oberoende av kön och familjesituation. Som läkare och forskare har vi djupgranskat bakgrunden till de råd som ges under graviditet och första levnadsåren, som hjälper dig att sortera mellan de livsviktiga råden och de som är onödiga.

Vilken är den främsta myten? 

– Två myter är att amning skulle omöjliggöra ett jämbördigt föräldraskap, eller att amning skulle ha stora hälsofördelar jämfört med flaskmatning i ett land som Sverige.

Något avsnitt som är extra viktigt? 

– Kapitlet som handlar om vad man kan påverka under graviditeten – hur man kan planera ett jämbördigt föräldraskap, och familjeliv, och fortsatta karriärer för båda föräldrarna.

– För sanningen är ju att man inte kan påverka särskilt mycket hur en graviditet eller förlossning fortlöper. Så länge man följer mödravårdens program, söker sjukvård vid behov och föder med professionell hjälp så har man gjort vad man kan. Moderkakan styr graviditeten – men inte ditt liv.

Varför tror du myter frodas och att det är svårt att få svar?

– Mödravårdens basprogram har sin grund i solid vetenskap, vilket är bra. Men gravida och småbarnsföräldrar har frågor som sträcker sig utanför basprogrammet. Vi hoppas att vår bok kan vara en genväg även för MVC-barnmorskor och BVC-sköterskor som vill ha en uppdatering av de senaste rönen om matintroduktion, allergier eller vaccinationer.

5 myter som avfärdas i praktikan:

Myt 1: Du får inte dricka alkohol när du ammar.

Fakta: Ett par glas vin skadar inte barnet. Alkohol lagras inte heller i mjölken, så du behöver inte pumpa ur om du ska amma senare.

Myt 2: Du måste sterilisera nappflaskan och nappen.

Sanning: Nej, vanlig disk räcker för flaskan. Nappen tvättar du bäst i din egen mun, det stärker barnets immunförsvar.

Myt 3: Städa! Damm orsakar allergier.

Sanning: Helt absurt, den enda skada dammet kan göra är på trevnad och strumpors renhet.

Myt 4: Amning stärker immunförsvaret och förebygger allergi.

Sanning: Fel. Amning skyddar mot infektioner för tillfället, men stärker inte försvaret på sikt. Det skyddar inte mot allergi.

Myt 5: Plastsanera, plast är gift!

Sanning: Doserna av kemikalier i hushållsplast ligger långt under gränsen för vad man kan stoppa i sig varje dag, hela livet, utan att något farligt händer.

Läs också: Agnes Wold listar: 10 myter som föräldrar absolut inte behöver tro på

11. Gulligaste gadgetsen

Bleep Bleeps gör snyggt designade produkter, och för den verkligt designkräsna är den stilrena (och urgulliga!) örontermometern Tony Tempa rena glädjen. Liksom sömntutan Suzy Snooze, en babymonitor som också funkar som nattlampa, mysig speldosa och väckarklocka.

Foto: Tom Hull Photography 2016

12. Våga vara arg

När Pernilla Alexandersson, 35, väntade sin son, nu 3, blev hon arg. Väldigt arg. Över krisen i förlossningsvården. Över bristen på information. Över ojämställdheten. Så hon skrev boken ”Gravidilska”, som berättar om allt som är snett i Förlossningssverige i dag.

Foto: photoinka.com

Varför ska jag läsa ”Gravidilska” om jag oroar mig inför förlossningen?

– Kunskap är makt och att läsa min bok gör att maktlösheten kläs i ord och därmed kraft. Det viktigaste jag vill förmedla är att alla berättelser du blir rädd och orolig över egentligen är ljus i mörkret. Det är modiga människor som genom att berätta vågar bryta tabun som inte brutits på kanske flera hundra år.

Men kommer jag inte att bli ännu räddare?

– En vän till mig som läste boken sa att nu förstod hon äntligen att det var ilska hon kände och inte rädsla. Ilska och att vara förbannad är känslor som vi övar flickor och kvinnor i att dölja. Vi ges inte ilska i samma utsträckning som oro och rädsla. Så egentligen tror jag många kvinnor blir arga men det tolkas som rädsla eller oro.

– Ilska är mer förlösande och handlingskraftig. I stället för att fly bör vi alla fäkta.

Vad är viktigast för svensk förlossningsvård i dag?

– Att vi alla blir mer engagerade, även de som ”det gått bra för”, de som inte fött eller kommer föda, de som fött tidigare i livet, och även män.

– En äldre kvinna och politiker sa ”Det där med förlossningsfrågor är inte aktuellt för mig längre”. Sådana kommentarer måste bannlysas. Det här berör alla. Barnmorskor, läkare, de få engagerade politikerna och de förlossningsskadade klarar inte att skapa de reformer som behövs helt ensamma.

13. Pssst

Läs också antologin ”Det heliga jävla moderskapet” – en samling brutalt modiga och skamlösa berättelser om allt som rör att vara mamma: graviditet, förlossning, amning och flaskmatning, kroppsskador och psykiska ärr. Och om det eviga dömandet av mammor.

14. DJ vagina

Musik är livet, och stimulerar dessutom språkets utveckling. Så varför inte ge din bebis musikens gåva redan i magen, resonerade ett team professorer på Institut Marquès i Barcelona och skapade Baby Pod, en liten högtalare som stoppas upp i fiffi så att bebisen nås av musiken på ett mer direkt sätt. Kanske lite far out för de flesta, men helt oumbärligt för dig som är övertygad om att bebisen inte kan få ett fullvärdigt liv utan att ha hört dina favoritlåtar redan från vecka 16.

15. Små mathjältar

Smakportioner i all ära, men när det lilla barnet växer upp och fortfarande kämpar med den där omöjliga maten… Poow the Food Hero är en app som ska hjälpa barn med ätsvårigheter – genom att till exempel ladda superhjälten Poow med energi för olika uppdrag.

16. Hjälpmama

Är du en riktig amningsnörd, eller behöver du amningshjälp av någon som varit i precis din situation? En veteran bland amningsstödjare är amningshjälpen.se. Här kan du välja hur du vill kommunicera i din kamp för att få trix och tips så att du kan få amningen att funka.

17. Bebbens första dagbok

Du har haft stenkoll på bebisens utveckling vecka för vecka under hela graviditeten. Nu är det dags att börja dokumentera livet också. För alla som tycker att scrap books och fylla i-böcker känns lite 90-tal finns nu Mam Baby Diary – en app för att skapa en personlig dagbok med ord och bilder och för att få en tidslinje över bebisens utveckling. Och inte minst för att kunna spara minnen för resten av livet som aldrig bleknar.

18. Coachning för småbarnsföräldrar

Som mamma och föräldraledig väcks massor av nya tankar, existentiella frågor och funderingar. Vad är viktigast för mig, hur ska jag räcka till, prioritera och fokusera? Jennifer Hässler Wallenborg är grundare av JHW Coaching, som coachar småbarnsföräldrar att strukturera sina liv för att maximera på alla plan.

jhwcoaching.se

19. Andas hen?

Älskar du att ha stenkoll – hela tiden? Mimo är ett kombinerat andningslarm och babymonitor som fästs på spjälsängens lakan (eller på en body om man är på resa). Den är kopplad till en app och mäter bebisens rörelser, temperatur och andning och skapar en rapport efter varje natt. Du kan också gå in i appen och kolla i realtid.

Foto: © Tony Luong 2013

20. Nya kurser

Att inte få sova är som tortyr och småbarnsföräldrar är ofta beredda att testa allt. Ett nytt modernt sätt, som man kan utöva var som helst, är onlinekurser, såsom "Sova hela natten – ge ditt barn bättre sömn utan sömnmetoder". Värt ett försök!

21. Kejsarsnitts-app

Ska du föda med kejsarsnitt? Då finns nya appen Kejsarsnittsguiden som vill öka kunskapen och tryggheten för kvinnor som funderar på, ska eller har gjort kejsarsnitt.

Ps!

Kom ihåg att om du bara gör ditt bästa, är du den bästa mamman ditt barn någonsin kan få!

Av: Nina Hampusson, Malin Lundberg Aguilera och Maija Mårtensgård

Foto: Istock, Ibl

Artikeln är publicerad i mama nr 9 2017.

Foto: Sandra Myhrberg