I Sverige fortsätter cirka 10 procent av gravida att konsumera alkohol under graviditeten.
I Sverige fortsätter cirka 10 procent av gravida att konsumera alkohol under graviditeten.

Riskerna om du röker, snusar eller dricker under graviditeten

Att fortsätta röka, dricka vin eller snusa under graviditeten medför risker för fostret. Trots det röker fem procent av alla gravida i Sverige.

Röka under graviditeten

I Sverige röker drygt fem procent av alla kvinnor i vecka 30. Det är vanligast att gravida kvinnor under 20 år fortsätter att röka. I somras kom en rapport från brittiska forskare om att rökning under graviditet förutom att öka risken för missfall, låg födelsevikt och för tidig födsel, också har ett samband med deformerade eller saknade kroppsdelar på nyfödda bebisar, dessutom både inre och yttre missbildningar. Barn till rökare riskerar också att i högre grad drabbas av plötslig spädbarnsdöd.

Snusa under graviditeten

En procent av alla gravida svenska mammor snusar och deras barn löper ungefär två gånger så hög risk att få andnings­uppehåll de första fyra veckorna i livet. Risken för andningsuppehåll, som i värsta fall kan leda till plötslig spädbarnsdöd, är till och med större om mamman snusat än om hon rökt, enligt ny forskning gjord av Anna Gunnerbeck på Karolinska institutet.– Rekommendationen till gravida som röker är att försöka avhålla sig från all form av nikotin under graviditeten, säger Anna Gunnerbeck.

Dricka vin under graviditeten

Cirka 90 procent slutar att dricka efter sex, sju veckors graviditet. För några år sedan var det endast 70 procent som avstod från alkohol, men fortfarande fortsätter 10 procent att konsumera alkohol regelbundet när de väntar barn. Det finns inga mått för hur ”lite” man kan dricka för att alkoholintaget ska vara riskfritt under graviditeten. Ett halvt glas vin kan göra bebisen berusad inne i magen, eftersom alkoholen går ut i fostervattnet via barnets slemhinnor. Alkohol stör cellbildningen och kan skada fostrets centrala nervsystem.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!