Ny rapport: Allt fler drabbas av svåra bristningar i samband med förlossning

Andelen förstföderskor som drabbas av svåra bristningar i samband med förlossning ser ut att öka igen, visar en rapport från Socialstyrelsen. Statistiken visar också att risken för att drabbas varierar kraftigt i landet.– Att det är så stora skillnader mellan sjukhusen är det som är mest allvarligt, säger Karin Gottvall, utredare på Socialstyrelsen till Svt.se.

Högst andel drabbade förstföderskor är det i Stockholms län, där 7,4 procent får bristningar i bäckenbotten som drabbar ändtarmsmuskeln. Lägst andel är det i Norrbotten där 3,8 procent drabbas. Snittet för hela Sverige är 5,9 procent.

Om de senaste årens ökning av bristningar är verklig, eller om den är en följd av att vården blivit bättre på att registrera skadorna, är oklart, skriver Svt.se.

Faktorer som ökar risken för stora bristningar är förlossning med sugklocka eller tång, eller om barnet väger 4,5 kilo eller mer. Även förlossningsställningen kan ha betydelse för graden av bristningar, skriver Socialstyrelsen.En möjlig bidragande orsak kan även vara den pressade situationen inom förlossningsvården på vissa håll i landet, skriver Svt.se.

Socialstyrelsens rapport visar också att andelen kejsarsnitt ökar i Sverige. I början av 1970-talet förlöstes fem procent av barnen med kejsarsnitt, i dag är den siffran 17 procent. Även här är det stora skillnader i landet.

– I Stockholm och på Gotland sker omkring 21 procent av förlossningarna med kejsarsnitt. I Östergötlands och Kalmar läns landsting är siffran knappt 13 procent, säger Karin Gottvall.

Statistiken visar även att medelåldern för förstföderskor i dag är drygt 28 år i Sverige. Äldst är förstagångsmammorna i storstadsregionerna, och yngst är de i Gävleborgs och Blekinges län. Totalt föddes knappt 113 000 barn i Sverige under 2013.

Här kan du läsa hela rapporten från Socialstyrelsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!