Ny metod visar vem som föder för tidigt

Att föda för tidigt kan vara omtumlande och riskerna för komplikationer hos barnet ökar. Nu har svenska forskare utvecklat en metod som förutsäger om gravida med tidiga värkar kommer att föda inom sju dagar.

Bara 30 procent av alla kvinnor som söker vård för tidiga värkar föder före fullgången tid.

För att hinna ge kvinnan kortison, som skyndar på fostrets lungmognad, är det praxis att fördröja förlossningen ett par dagar med hjälp av värkhämmande behandling. – Att kunna förutsäga om en kvinna som kommer till sjukhuset med tidiga värkar verkligen kommer att föda för tidigt, och om hon därmed behöver uppföljning och eventuell behandling, är därför mycket viktigt, säger Panagiotis Tsiartas, forskare vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare vid Kvinnokliniken SU/Östra. 

Ett blodprov undersöker två specifika prote­iner i kvinnans blod och kombineras med en undersökning där man med hjälp av ultraljud mäter livmoderhalsens längd.– Statistiskt kan metoden med 75 till 80 procents säkerhet förutsäga om en kvinna ska föda för tidigt, säger Panagiotis Tsiartas.

Fler studier behövs innan metoden kan användas fullt ut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!