Bildkälla: We Heart It
Bildkälla: We Heart It

Ny internetbehandling hjälper deprimerade gravida

Graviditetsdepressioner och baby blues är väldigt vanligt. Man räknar med att så många som 10 % av gravida kvinnor drabbas av en depression. Drabbade kvinnor söker inte hjälp i den utsträckning som skulle behövas. Men nu genomförs en studie på internetbehandling av depression vid graviditet vid Internetpsykiatri­enheten i Stockholms läns landsting.

– Depression kan triggas av stora omställningar i livet, säger Viktor Kaldo, legitimerad psykolog och filosofie doktor, till DN.

En graviditet medför enorma förändringar. Kroppen förändras, livssituationen förändras, relationen till partnern kan förändras. Dessutom finns en förväntan på den gravida kvinnan att ”stråla” och vara lycklig. Denna press i kombination med hormonförändringar och sömnbrist ligger till grund för de ökade depressionerna. Om man tidigare medicinerat mot depression eller ångest, men slutar på grund av sin graviditet ökar riskerna ytterligare.

Även när barnet kommit förväntas föräldrarna befinna sig i ett lyckorus, vilket inte infinner sig för alla. Detta är viktigt att belysa för att lätta på bördan för nya föräldrar. Att bli förälder är en fantastisk sak, men det innebär påtagliga omställningar och att en depression kan infinna sig är inte konstigt.

Samtidigt är livssituationen för en blivande eller ny förälder extrem och det är inte lätt att i det läget sätta sitt eget mående i första rummet. Därför tycker vi att studien som nu genomförs på Internetpsykiatrienheten bäddar för en positiv utveckling. Behandling via nätet för steget att söka hjälp mindre.

Hur går behandlingen till?

Patienterna får tillgång till en KBT-terapeut som de har kontakt med via nätet. Där får de också ta del av självhjälpsprogram. Sådana har tidigare visat sig fungera bra vid depressioner och ångestsyndrom. Patienterna får även göra olika övningar, som är individuellt anpassade.

Studien är öppen för kvinnor i hela Sverige, och det går att anmäla sig till den 10 april. Läs gärna mer här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!