Nu får världens första fertilitetsapp klassas som preventivmedel

Ett preventivmedel helt utan hormoner – nu är det här! 2015 vann Elina Berglund mamas utmärkelse Årets smartaste mama för sin fertilitetsapp Natural cycles. På torsdagen blev appen klassad som preventivmedel.

Vi hör ofta om kvinnor som inte vill äta p-piller, använda p-stav eller hormonspiral då de inte vill få i sig hormoner. För dessa har kondom varit det enda alternativet för att undvika en oönskad graviditet. För några år sedan gjorde fertilitetsappen Natural cycles entré på den svenska marknaden, vilket gjorde att även dessa kvinnor kunde ha oskyddat sex utan att bli gravida.

Genom att dagligen ta tempen på sig själv och föra in resultatet i appen får man veta om man har en röd dag, då det är möjligt att bli gravid, eller en grön dag, då det är säkert att ha oskyddat sex.

Förra året förbjöd dock Läkemedelsverket Natural cycles från att marknadsföra sig som ett preventivmedel, men från och med den 9 februari får appen klassas som preventivmedel efter att ha blivit godkänd av den tyska inspektions- och certifieringsorganisationen Tüv Süd.

Elina Berglund är kvinnan bakom appen.

– Det har varit otroligt mycket jobb med granskningar, kliniska studier och argumentationer om vilken riskklass vi hör hemma i. Vi är den första appen och vi är den enda fertilitetsmonitorn på marknaden som är godkänd och klassificerad som preventivmedel. Som mycket annat så är allting lite krångligare första gången det ska gå igenom, säger Elina Berglund, grundare av Natural cycles och utsedd till Årets smartaste mama 2015 till VeckoRevyn.com.

Kristina Gemzell Danielsson är professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon välkomnar det nya preventivmedlet, men poängterar att mycket ansvar ligger på användaren.

– Det räcker ju inte med att ladda ner appen, utan sedan måste man mäta temperatur enligt anvisningarna varje dag och följa råden om "röda dagar". Om man är motiverad så är effektiviteten ungefär som för p-piller, säger hon till mama men tillägger:

– Är man angelägen om att undvika en graviditet, har oregelbundna menstruationscykler eller är mycket ung så är det ju oftast bättre att använda en mer effektiv metod som spiral eller stav, som man ju kan glömma bort utan att det påverkar effektiviteten.

Tack vare certifieringen kommer det nu bli enklare för kvinnor att få information om appen på exempelvis barnmorskemottagningen.

– Valet av preventivmetod är ju en värdering där man får väga det positiva mot eventuella nackdelar. Då måste man ha korrekt information för att kunna göra detta, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Grundaren Elina Berglund menar att Natural cycles är lika tillförlitligt som p-piller, om man använder appen rätt:

– Tyvärr finns det inget preventivmedel som är hundra procent säkert, så graviditeter kan alltid förekomma om man har samlag. Preventivmedel som man har inne i kroppen, såsom spiral, är mer effektivt då den mänskliga faktorn inte spelar roll. Om en kvinna som använder Natural cycles ofta glömmer att mäta sin temperatur, av någon anledning mäter fel och har dålig data, eller om hennes cykel är väldigt rubbad så att hon nästan aldrig har ägglossning, så kommer hon att få många röda dagar då vår algoritm alltid tar det säkra före det osäkra. Det är alltså viktigt att poängtera att kvinnan och hennes partner måste vara okej med att använda kondom på röda dagar för att inte bli gravida.

Kristina Gemzell Danielsson instämmer:

– Man måste följa anvisningarna, ta tempen varje dag och använda kondom eller avstå från sex under röda dagar. Man kanske inte kan vara så spontan och man får räkna med att beräkningen av fertila dagar kan misslyckas och att man blir gravid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!