Naprapaten: "40 000 kvinnor riskerar besvär efter graviditet och förlossning"

Den 25 april är det MamaTummyDay, dagen som uppmärksammar de problem kvinnor kan få efter en graviditet eller förlossning. Det kan handla om exempelvis separerade magmuskler eller problem med bäckenbottenmuskulaturen.

Många av oss har hört talas om separerade magmuskler och mammamageträning, och den 25 april är det MamaTummyDay.

– Jag instiftade dagen eftersom det finns kanelbullens dag, Volvons dag och en massa andra dagar i kalendern – men ingen dag som uppmärksammar mammamagar och kvinnans kropp i samband med förlossning och graviditet, skriver initiativtagaren Katarina Voxnerud på sin blogg.

"Många kvinnor tas inte på allvar"

Diastasis recti, eller separerade magmuskler som det ofta kallas, uppkommer när bukhinnan och magens muskler töjs ut och de raka bukmusklerna dras ut åt vardera sida för att ge plats åt det växande barnet. Detta är helt naturligt, även om kvinnan efter förlossningen kan ha svårt att hitta kontrollen och aktiviteten i magmusklerna igen. Detsamma gäller bäckenbottenområdet.

LÄS MER: Elin drabbades av urinläckage efter förlossningen: ”Jag kunde inte skratta”

– Detta är en dag som vi vill uppmärksamma eftersom över 40 000 kvinnor varje år riskerar att få besvär efter graviditet och förlossning. Trots stora besvär i vardagen får dessa kvinnor sällan hjälp. Många av problemen ses som kosmetiska och tas inte på allvar, berättar Sofia Lamotte, leg. naprapat och cert. mammamagetränare.

Evenemang över hela landet

– En kvarstående diastas samt en påfrestad bäckenbottenmuskulatur som kvinnan inte kan kontrollera, kan ge problem som inkontinens, framfall, besvär och smärta från bäckenet och ryggen. En del kvinnor med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att magens innehåll håller på att ramla ut. Och de läcker urin, står det i pressreleasen för MamaTummyDay.

LÄS OCKSÅ: Fanny har foglossning ett år efter förlossningen: ”Jag tas inte på allvar”

Foto: shironosov

Under dagen ordnas olika evenemang över hela landet och i bland annat Göteborg samlas ett gäng certifierade mammamage-tränare som kommer att hålla i föreläsningar, magundersökningar, träning med mera.

Visa upp din mage!

– Många kvinnor upplever att de är väl informerade och blir väl undersökta under graviditeten men efter förlossningen lämnas de att klara sig på egen hand. Okunskapen hos vårdgivare och tränare är stor om vanliga skador och hur dessa bör och kan kontrolleras. Med professionell hjälp kan de flesta bli mycket bättre. Många blir besvärsfria medan vissa kan behöva operativa ingrepp, skriver initiativtagarna till MamaTummyDay.

LÄS OCKSÅ: Bästa övningarna för att träna mammamagen

Uppmärksamma MamaTummyDay du också! Ta en bild på din mage –gravid eller ej – och tagga med #mamatummy #mammamage #mamatummyday på Instagram eller Facebook.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer