Mikaela, 31, har pacemaker: "Om jag tar i för mycket svimmar jag"

Mikaela Tidlund, 31, trodde att hjärtfelet skulle göra det svårt att få barn. Nu väntar hon tvillingar.

Ämnen i artikel:

Pang! När Mikaela Tidlund var 14 år svimmade hon en morgon när hon skulle skära upp frukostbrödet. Strax därefter svimmade hon igen – det blev sjukhusbesök och massor av prover. Efter otaliga besök hos läkarna konstaterade man ett hjärtfel som gör att impulserna som gör att hjärtat ska slå blev störda. – Det var en väldigt traumatisk händelse för mig och min familj, men allra jobbigast var det nog för mina föräldrar som fick se sitt barn bli så sjukt och sedan få leva med en apparat i kroppen.

Mikaela fick en pacemaker inopererad, som alltdå hjälper hjärtat att hålla en jämn rytm. Men ett år senare upptäcktes nästa hjärtfel, ett som kommer av ansträngning. Det blev ännu fler prover, och nu också mediciner. Det har inneburit att den tidigare så aktiva tjejen har fått trappa ner på de fysiska övningarna.– Jag ser inte mig själv som sjuk, men det är klart att jag det är ett handikapp. Jag är lite tröttare än alla andra och orkar inte hålla samma takt i alla lägen. Jag är väl lite för envis för mitt eget bästa ibland så det har hänt att jag tagit i för mycket och svimmat, men nu var det länge sen. 

De senaste sju månaderna har dock Mikaela fått flytta fokus från sig själv. Hon och hennes sambo Johan blev gravida – snabbare än de hade vågat hoppas på.– Vi blev väldigt förvånade, men glada förs­tås. Jag trodde att det skulle ta ett år från det jag slutade med p-piller, men det tog bara ett par månader.

De blivande föräldrarna känner oändlig glädje över det som komma skall, men också oro. Oro över att hjärtfelen skulle vara ärftliga (det är de inte), över hur det ska bli när barnen är större och Mikaela inte orkar springa efter dem, oro över hennes hjärtas kapacitet.– Jag trodde inte ens att jag kunde bli gravid, men när jag väl blev det hade jag nästan ställt in mig på att få vara sängliggande i nio månader bara för att få behålla barnet och vara säker på att det fick all den näring som behövs för att växa. Men så har det inte alls blivit. Vi lyssnar på barnens hjärtljud varannan vecka och det tickar på bra. Det är en extrem lättnad.

”Barnen” säger Mikaela, för ja, de är två därinne i magen. Mikaelas pappa är tvilling och eftersom det finns tvillingar även på mammas sida har Mikaela alltid fått höra att ”du kommer säkert också att få tvillingar en dag”. Ändå blev det en chock när barnmorskan meddelade att ”här är den ena … och den andra” på ultraljudet i vecka nio.– Det var ju bara för sjukt för att vara sant! Jag och Johan både skrattade och grät och när vi kom ut i väntrummet började flera blivande mammor gråta. Så mycket hormoner har nog aldrig varit i rörelse i ett och samma väntrum, skrattar Mikaela.

Hjärtläkaren gratulerade Mikaela och sa att graviditeten inte skulle innebära några prob­lem på grund av pacemakern – och så har det blivit.Graviditeten har varit smärtfri, om än kryddad av många fler läkarbesök än vanligt. Både för tvillingarnas skull men också på grund av pacemakern. På Karolinska sjukhuset i Solna finns ett pacemakerteam redo när Mikaela ska föda, förhoppningsvis vaginalt om tvillingarna – en tjej och en kille som kommer att heta Minnie och Romeo – vill lägga sig rätt.– Förlossningen är inget som skrämmer mig, men läkarna har rekommenderat epidural eftersom det är en extrem påfrestning för hjärtat att föda barn. 

Hennes pacemaker är nästan helt ny, vilket också är bra planering inför det nya mammalivet.– Jag räknar med att kunna ha den härpacemakern i ungefär sex år till, så det är väldigt skönt att veta att man inte behöver genomgå en ny operation om ett par år när man kommer att ha två små barn.

Under graviditetens två sista månader försöker Mikaela och Johan förbereda sig så mycket som möjligt genom att läsa tvillingböcker, förbereda hemmet och flytta in i nya garderoben med en del lånade kläder.– Vi känner oss väldigt trygga i att bli föräldrar och det är nog mycket för att vi pratar om det dagligen. Hur vi vill uppfostra dem, vilka värderingar vi tycker är viktiga och hur vi ska få dem att bli egna individer.

Mikaela inser att det kommer att bli riktigt tufft att ha två bebisar som kräver all hennes uppmärksamhet, och en del fysisk ansträngning. 

 

– Jag kommer säkert att gråta massor av utmattning, men jag är övertygad om att min styrka och envishet kommer hjälpa mig igenom de tuffa stunderna och att jag kommer få ut en massa glädje och kärlek från de små vampyrerna, säger hon. 

 

– Jag är lite tröttare än alla andra på grund av mitt hjärtfel, men jag är ändå övertygad om att mammalivet kommer gå att hur bra som helst.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande!