Caroline, Emma och Jessica blev mammor i helt olika faser i livet.
Caroline, Emma och Jessica blev mammor i helt olika faser i livet.

Mamma vid 20, 30 eller 40?

Bäst att vänta med barn tills man har utbildning, fast jobb och en stabil relation? Eller är det smartare att få barn när man är ung, pigg och stark? Vi träffade Caroline, Emma och Jessica som blev mammor i helt olika faser av livet.

Caroline, 21: "Jag är piggare än äldre mammor"

– Jag har alltid känt att jag ville ha barn medan jag är ung. Men man vet aldrig – man ska ju hitta den rätta först.

Caroline Andersson var tjugo när hon blev mamma. Sonen Leon var planerad, berättar hon, och beslutet att skaffa barn kändes rätt för både henne och sambon Anton.– Vi hade varit tillsammans i ett år innan vi började prata om barn. När vi slutade skydda oss gick det snabbt. 

Vad sa folk när de fick veta att du var gravid?– Jag har bara fått positiva reaktioner. Jag är först bland mina vänner att skaffa barn och alla har varit nyfikna och tyckt det var jätte­roligt. Mamma som fick barn när hon var i min ålder, tyckte att vi kanske skulle väntat tills vi hade en stabilare ekonomi. Hon mindes hur tufft hon och pappa hade det ekonomiskt när vi syskon var små. Men hon tyckte förstås också det var roligt att få sitt första barnbarn.I dag väntar många med att skaffa barn tills de är över trettio. De vill först mogna och ha ett fast jobb. Vad tänker du om det?– Den ekonomiska biten är absolut viktig för mig också, att Leon ska ha det så bra som möjligt. Men vi tänker att vi ska lösa det ändå. Vi har bytt till en trerummare där Leon får eget rum. I stället drar vi ner på andra utgifter, handlar på rea och behöver inte alltid ha det nyaste. Leon får lika fina saker som andra, fast inte så dyra. Våra föräldrar hjälper oss också, som med pengar till Leons vagn.

När Caroline var tretton år fick hennes mamma en stroke och det var osäkert om hon skulle överleva. I dag är mamman helt frisk, men händelsen fick Caroline att växa upp snabbt, menar hon. – För mina kompisar var det viktigast med fester och sånt, men för mig var det småsaker när jag hade mamma att tänka på. Jag tror att det gör att jag inte har svårt att prioritera Leon och offra vissa saker i mitt liv för hans skull.Kroppen brukar återhämta sig snabbt hos unga mammor. Stämmer det in på dig också?– Det har jag tyvärr inte fått uppleva helt och hållet. Graviditeten triggade igång ett gallstensanfall och jag har vistats mycket på sjukhus sedan dess. Den stressen gjorde också att jag gick ner mycket i vikt och var tvungen att sluta amma tidigt. 

Vad tänker du när du ser äldre mammor med bebisar?– Jag reagerar inte speciellt på det, även om de är lika gamla som Leons mormor.

Vilka fördelar tycker du då det har att få barn som ung?

 

– Jag kommer leva längre och hinna uppleva barnbarn. Jag är säkert piggare än äldre mammor, trots gallstenen. Våra föräldrar finns som jättebra stöd. Och när Leon blir tonåring så ligger mina egna tonår inte så långt borta, påpekar Caroline och menar att det kanske blir lättare att förstå honom då.

 

– Jag förstår dem som väntar med barn tills de fått större livserfarenhet och bättre ekonomi, säger Caroline.

 

– Men för mig kändes det rätt att få barn nu.

På nästa sida: Emma, 31: "Att bli gravid var en chock"

#br

Caroline, 31: "Att bli gravid var en chock"

– Det var inte meningen att jag skulle bli med barn och det var en stor chock när jag upptäckte att jag var gravid, berättar Emma Åström, 31, som då hade ett på-och-av-förhållande med en kille.

De hade just bestämt att de skulle bryta helt. Vid något tillfälle innan dess slarvade de lite med att skydda sig och då blev Emma gravid. Emma förstod direkt att hon skulle bli ensamstående mamma med sitt barn, som hon inte tvekade att behålla.Hur resonerade du när du beslöt att behålla barnet?– Jag hade längtat efter barn i flera år och mitt i paniken kände jag en groende, sprittande glädje. Dessutom ser jag det som att det är ett liv redan vid befruktningen. Därför skulle jag mått dåligt av att ta bort barnet bara för att det inte passade mig just då att bli mamma.

Hur reagerade killen när du berättade att du var med barn?– Han blev också chockad, men samtidigt glad. Han ville stötta mig och pratade inte om att ta bort barnet. Först kanske han trodde att barnet skulle binda oss samman, men en period under graviditeten sparkade han bakut och vi hade ingen kontakt. 

Emma hade tidigare föreställt sig att tillvaron skulle se helt annorlunda ut den dag hon fick barn. Då skulle hon ha ett fast förhållande, eget hus och allt som hör familjelivet till. Nu blev inte mammalivet som hon tänkt sig.– Men jag hade i alla fall flyttat från en etta och köpt en trerummare vid skogen innan jag blev gravid. Jag har alltid funkat bra med barn, jobbat på förskola och umgåtts med ett bonusbarn, säger Emma.– Det var dottern till en kille jag var tillsammans med före Engla-Mays pappa. Med honom var jag beredd att skaffa barn. Jag ville bara avsluta min utbildning, men relationen tog slut innan vi kom så långt som att bilda familj. 

Vad sa andra i din omgivning när de fick veta att du skulle bli ensamstående mamma?– Eftersom jag är uppväxt i en kristen familj och är med i en församling så var det lite tabu. Jag var orolig för de andra församlingsmedlemmarnas reaktioner, men de har stöttat mig till hundra procent. Mina föräldrar likaså, säger Emma.– I framtiden vill jag jobba med själavård och att hjälpa människor som har det svårt. Jag har lagt bort mina tankar att det skulle vara svårt för att jag skulle vara en dålig förebild när jag ”syndat” och fått barn som ensamstående. Nu tänker jag att det tvärtom kan vara en styrka och en vishet. 

Både Emmas mamma och Engla-Mays pappa var med på förlossningen, som var helt utan smärta. Emma dansade mellan värkarna och barnmorskorna tittade gapande på.– Ja, det var bara härligt att föda barn! Mamma stannade hos mig i tre veckor efter Engla-Mays födelse och hjälpte mig.

Hur funkar kontakten med hennes pappa?– Jag har vårdnaden om Engla-May, men han träffar henne några gånger i veckan. Jag ammar fortfarande och hon är ännu för liten för att sova hos sin pappa. Han vill vara med om hennes uppväxt och det vill jag såklart också att han ska vara. Lite orolig är han väl för att jag ska träffa någon som bor långt borta och flytta med Engla-May.

Har du förändrats sedan du blev mamma?– Ja, jag har fått ställa om livet helt. När jag blev gravid hade jag just fått ett nytt jobb med bra lön. Jag var jätteeffektiv, produktiv och stressad och undrade vad det skulle bli av mig när jag fick barn. Skulle jag bara bli mamma sedan och skulle barnet vara ett hinder att nå dit jag ville i karriären? Nu vet jag att jag kan fortsätta sträva mot mina mål. 

Emma säger att hon samtidigt har hittat ett lugn och förstått att det viktiga inte är att prestera. Kärlek och relationer är numera viktigast, och att leva efter sin övertygelse.

Hur ser du på framtiden med en man?– Jag vill ha fler barn med den man jag kommer leva resten av livet med. Jag hade inte planerat att ha ett eget barn i bagaget när jag bildar familj, men ser det inte längre som ett hinder. Jag har ju själv dejtat killar med barn tidigare. Och oavsett om jag träffar någon eller inte så har jag fått den dyrbara gåvan som Engla-May är.

Om någon förut hade sagt att du skulle få barn ensam – hur hade du reagerat då?– Jag skulle nog trott att det inte stämmer och ansträngt mig till det yttersta för att förhindra det. Men Engla-May kom egentligen helt lägligt. När jag var tjugo år var jag för ung och absolut inte redo att bli mamma. Och det hade kunnat bli för sent om jag väntat längre. Hon är det bästa som hänt mig och jag har lärt mig att livet inte alltid blir som planerat.

På nästa sida: Jessica, 41: "Vi gjorde ett sexschema"

#br

Jessica, 41: "Vi gjorde upp ett sexschema"

– Jag hade stabila förhållanden med män innan jag träffade Leif, men ingen jag kände att jag ville ha barn med.

Det berättar Jessica Kareliussen, 41, som fick dottern Hedvig när hon var fyrtio år. 

Att det är en bra bit över genomsnittsåldern för svenska förstagångsföderskor är inget som bekymrat Jessica. Tvärtom.– Jag hade ingen stark barnlängtan tidigare, utan tänkte att kärleken kom i första hand. Om jag träffade någon jag ville ha barn med så kunde jag tänka mig att bli mamma, annars inte.Vad var det hos Leif som fick dig att vilja ha barn med honom?– Han får mig att känna mig lugn och trygg. Han älskar mig som den jag är och då kan jag vara mig själv på alla plan. Förut har jag nog haft lite för mesiga killar som jag behövt ta hand om. När bestämde du och Leif er för att för­söka få barn?– Det var sommaren 2010, när vi varit tillsammans i ett och ett halvt år. Vi hade varit på semester och haft roligt när vi hälsade på bekanta som hade barn. Förväntansfulla beslöt vi att jag skulle ta ut min spiral och gjorde upp ett sexschema efter min ägglossning. Det fäste vid första försöket. 

Vilka fördelar ser du med att få barn runt fyrtio?– Förutom en väldigt bra relation med en man så har jag hunnit hitta min plats i arbetslivet, börjar Jessica räkna upp fördelarna.– Jag är tryggare än när jag var yngre och har bättre självkänsla. En bra ekonomi ger mig möjlighet att ge Hedvig det jag vill. Vi har kunnat köpa en bra bil som Hedvig åker säkert i. Vi kan resa och sparar pengar så att hon exempelvis slipper ta studielån när hon blir stor. Vi har även råd att vara föräldra­lediga längre. 

Både Jessicas och Leifs föräldrar är fort­farande pigga och aktiva, så Hedvig har mor-och farföräldrar i livet. Bland parets vänner finns några som har barn som är i tidiga skolåldern. De bekanta som har barn i Hedvigs ålder är yngre och även i mammagruppen på bvc är mammorna yngre än Jessica. 

Tycker du det är ansvarslöst av unga tjejer att skaffa barn?– Nej. Alla mognar olika fort. Jag mognade sent och dessutom mognar vi ju alla när vi får barn.

Tror du att du är tröttare än yngre tjejer som får barn?– Hedvig sover bra på nätterna. Trötthet beror nog mest på hur bra fysik man har och inte på åldern. Att ställa om mig till livet med småbarn har inte varit svårt, det är bara en rolig utmaning.

Nupptestet (där man undersöker om fostret har ökad risk för strukturella kromosom­­­-av­vikelser) gav väldigt bra siffror och därför fick Jessica och Leif inte fostervattensprov gratis. För att vara hundraprocentigt säkra bekostade paret fostervattensprovet privat, vilket kostade 5 000 kronor.

 

– Jag respekterar andra som väljer att föda ett barn med Downs syndrom, men vi ville inte det, förklarar Jessica.

 

Förutom förhöjd risk med skador på barnet om mamman är äldre – ser du några nack­delar med att få barn i din ålder?

 

– Ja, om vi ska ha fler barn så måste det ske snart. Vi ska försöka, men jag tror inte jag vill gå igenom ivf. Blir det inte fler barn så blir det bra ändå. Vi är så lyckliga över Hedvig!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!