Emil ville inte komma ut så Johanna Åkerblads förlossning slutade med kejsarsnitt. "Det blev en väldigt lång operation och jag förlorade mycket blod."

Johanna Åkerblad

Ålder: 23.

Familj: Blivande maken Tommy, tvillingarna Saga och Alva, 3, och Emil, 3,5 månader.

Bor: Stockholm.

Gör: Studerar till sjuk­sköterska.

− Emils förlossning hade varit som första gången jag födde barn: värkar
i 23 timmar, jag var öppen tio centimeter och inväntade krystvärkar. Läkaren försökte båda gångerna med sugklocka men till slut blev det akut snitt.
− Jag hade hoppats jag skulle kunna föda vaginalt denna gång. Förra gången trodde jag problemen berodde på att tvillingarna låg fastkilade i varandra. Det var väldigt dramatiskt och ena tjejen, Saga, höll på att dö. Varför Emil inte kunde komma ut finns ingen förklaring till. Det kan ha berott på att han var så stor – han vägde fyra och ett halvt kilo, berättar Johanna.

Berätta om det senaste kejsarsnittet.

– Jag var vaken hela tiden och det blev en väldigt lång operation, två timmar jämfört med tjugo minuter förra gången. Livmodern hade så mycket ärrvävnad så att det var svårt att skära. När de sedan påbörjade snittet sprack livmodern för att den var så sliten och tunn efter förra snittet.
– Jag förlorade mycket blod och fick två påsar med blodtransfusion. Läkaren trodde de hade skurit sönder min urin­­blåsa också, men det hade de som tur var inte. Tommy fick vara med Emil hans första timmar medan jag låg och bara längtade efter min bebis. Det var en jobbig förlossning igen men den gick bra, trots allt.

Hur har det gått efter Emils födelse?

− Jag var väldigt trött, och kunde knappt gå de första dagarna för att jag hade så ont. Sedan har jag kommit snabbt i form och amningen funkar bra. Storasystrarna är inte svartsjuka. Det är ganska högljutt och hektiskt hemma nu, men det är roligt! Tommy jobbar bara på helgerna och vi hjälps för det mesta åt hemma. Tvillingarna går på dagis femton timmar i veckan också.
− Vi är nöjda med de barn vi har nu. Men om jag skulle föda barn igen så skulle det bli med planerat kejsarsnitt. Jag vill undvika att livmodern spricker igen.

Vilket är ditt bästa tips till dem som snart ska föda?

− Se till att vara väl påläst, både om hur en vanlig förlossning går till, och om hur kejsarsnitt funkar. Då är du bättre beredd på att allt kanske inte går som du tänkt, men att det blir bra ändå.

LÄS OCKSÅ:
”Li föddes i bilen”

”Vi var på BB i 17 timmar innan Vanessa föddes”