Johanna Johansson, 25, hann aldrig in till BB innan dottern Li föddes. "Hon skrek när hon kom ut, andades fint och mådde bra."

Johanna Johansson

Ålder: 25.

Familj: Sambon Henke och barnen Milton, 2,5, och Li, 6 månader.

Bor: I Ankarsvik, Sundsvall.

Gör: Föräldraledig från jobbet som behandlingsassistent.

– Li föddes i bilen på väg till sjukhuset, bara en timme efter de första riktiga värkarna.

Oj, ni hann inte in till bb – vad hände?
− Jag fick lättare sammandragningar 16.30 när vi satt och åt middag, sex dagar före beräknad förlossning. Jag var beredd på att det kunde gå fort för det gick snabbt när jag födde Milton också.
− 17.45 sa jag till Henke att åka till sin mamma och lämna Milton, för säkerhets skull. Strax efter klockan 18 gick vattnet och jag ringde förlossningen. Medan jag pratade med dem tog värkarna fart, tre stycken per tio minuter, som höll i sig i en minut. Då tyckte de att jag skulle åka in.

Du var alltså hemma ensam när det var dags att åka in?
− Ja. Allt var som i en dimma och väldigt intensivt. När Henke ringde 18.50 och sa att han nästan var hemma hade jag redan haft några krystvärkar. Fast jag förstod inte då att det var det.
− I hallen på väg ut fick jag världens värk. Det gjorde så ont så jag slängde mig på golvet. Sedan tog jag mig ut till bilen och satte mig bakåtvänd i baksätet på knä. Jag höll i gallret mot bakluckan.
– ”Det kanske är krystvärkar jag har?” tänkte jag medan Henke körde, och jag provade att trycka på i nästa värk. Jag kunde inte hålla emot längre och Lis huvud kom ut precis när vi körde förbi ett köpcenter. ”Du kanske ska ringa förlossningen nu, för huvudet är ute” sa jag till Henke.

Vad sa Henke när han förstod att barnet höll på att födas?

− Han trodde mig inte så han vände sig om. När han såg att jag hade rätt så sa han ”fan!” och ringde förlossningen. Klockan 19.05 var hela Li ute. Henke var väldigt stressad men de fick honom lugn på telefon. De frågade om vi hade en filt att lägga om Li. Vi hittade en gammal strandfilt som vi skakade bort sanden ur. Moderkakan och navelsträngen skulle vi låta vara kvar tills vi kom in.

Hur mådde Li?
− Hon skrek när hon kom ut, andades fint och mådde bra. Jag satt där med henne i famnen i baksätet när vi körde vidare mot sjukhuset. Jag kände mig inte det minsta orolig för henne. Men efteråt har jag funderat på vad som skulle hänt om allt inte gått så bra.

Hur gick det efter födelsen?
− Det enda jag var rädd för i bilen, var att jag skulle spricka mycket. Men de behövde bara sy några stygn. Jag har varit pigg och Li är lika snäll och nöjd som Milton var. Jag är ganska smärträdd men har nog haft lätta förlossningar.
− Bilens baksäte måste rekondas flera gånger men den snälla verkstaden bjöd på det!

Vilket är ditt bästa tips till dem som snart ska föda?

− När man ringer till förlossningen säger de gärna att man ska vänta. Tro på din egen känsla och lyssna på kroppens signaler när den säger att det är dags.

LÄS OCKSÅ:
”Vi var på BB i 17 timmar innan Vanessa föddes”

”Livmodern sprack vid kejsarsnittet”