KUB-test: Allt du behöver veta + mammornas egna erfarenheter

Är du gravid kanske du har erbjudits KUB-test. Vad kan ett KUB-test visa och hur går det till? Här är allt du behöver veta.

Om du är gravid kan du ha fått frågan om du vill göra ett KUB-test. KUB står för ”kombinerat ultraljud och biokemiskt prov/blodprov” och visar sannolikheten för att fostret har någon kromosomavvikelse. Testet kan dock inte ge säkra svar – bara uppskattningar – och kan behöva kompletteras med andra prov. Här är allt du behöver veta, innan du bestämmer dig:

Hur går ett KUB-test till?

Ett blodprov tas i armvecket någon gång efter vecka 9 och ultraljudet, där barnmorskan mäter en speciell del i fostrets nacke, görs någon gång mellan vecka 11 och 14. Om blodprovet är färdiganalyserat vid tiden av ultraljudet kan du få resultat på plats. 

Varför gör man KUB-test, vad kan resultatet visa?

KUB kan visa hur troligt det är att fostret har en kromosomavvikelse. Den vanligaste avvikelsen är trisomi 21 (Downs syndrom). Det finns även andra mer ovanliga och allvarligare trisomier, exempelvis trisomi 13 (Pataus syndrom), och trisomi 18 (Edwards syndrom). Som tidigare nämnts så kan inte testet ge klart besked om kromosomavvikelser, eftersom undersökningen bara mäter hur stor eller liten sannolikheten är. KUB behövs oftast kompletteras med fostervattensprov, moderkaksprov eller  NIPT (läs mer om det längre ner på sidan).

Vilka erbjuds göra KUB?

Alla landsting erbjuder inte KUB. Där testet finns erbjuds det ibland bara till vissa grupper. Det kan exempelvis vara gravida över en viss ålder (ofta rekommenderas alla över 35 att göra testet) men det är alltid frivilligt och upp till varje gravid att bestämma.

Hur beräknas KUB-testet?

Ultraljudsundersökningen i KUB-testet kallas NUPP eftersom syftet är att mäta en vätskespalt som fostret har i nackgropen (nackuppklarning). Vätskespalten försvinner senare i graviditeten och det är därför ultraljudet görs senast i vecka 14. Vid undersökningen beräknas även graviditetslängd och för att räkna ut den förväntade risken för kromosomavvikelser tas kvinnans ålder och kroppsvikt med i beräkningen. Risksiffran räknas fram i ett datorbaserat program. Högre risk än 1:200 anses som förhöjd risk för att fostret har en kromosomavvikelse. Resultat med mindre risk än 1:200 tolkas som liten risk för kromosomavvikelser och innebär därmed inget skäl att gå vidare med fostervattenprov.

Steg 2: fostervattenprov, moderkaksprov eller NIPT

Fostervattenprov: Kan med snudd på 100 procents säkerhet fastställa om fostret har avvikelser. Det går också att se om fostret har andra sällsynta ärftliga sjukdomar. Läkaren för in en tunn nål genom buken och livmodern till fostervattnet och suger ut 10 milliliter fostervätska som sedan analyseras på labb. Det finns en liten risk – 1 på mellan 100 och 200 provtagningar – för att fostervattenprovet kan leda till missfall.

Moderkaksprov: Ett moderkaksprov kan bara ge svar om vissa typer av förändringar. Genom att analysera moderkakan går det att se hur många kromosomer fostret har, om det finns större förändringar på kromosomerna eller vissa ärftliga anlag hos fostret. Samtidigt som läkaren tittar med hjälp av ultraljud för hen in en tunn nål genom magens hud in i livmodern. Lite vävnad från moderkakan sugs upp och skickas sedan till labb. När läkaren för in nålen i livmodern innebär det en risk för graviditeten. Sticket gör hål i fosterhinnorna och fostervatten kan läcka ut genom slidan och sätta igång ett missfall. Färre än 1 på 200 provtagningar leder dock till missfall.

NIPT: Non-invasive prenatal testing betyder att testet görs utan att läkaren tar prov från moderkakan eller fostervattnet. NIPT kan göras från graviditetsvecka 10, men alla landsting och regioner erbjuder inte NIPT. Där testet finns erbjuds det endast till vissa grupper. Det kan exempelvis vara gravida som fått hög sannolikhet för kromosomavvikelse på KUB-testet och då är testet kostnadsfritt. Vill du göra det – trots att du inte fått hög sannolikhet – erbjuder en del privata mottagningar NIPT mot en kostnad.Ett blodprov tas i armvecket och skickas sedan på analys. NIPT visar bara en viss typ av avvikelser, samma som KUB-testet. Resultatet är tillförlitligt i de fall där NIPT visar att fostret inte har någon kromosomförändring. Resultatet är inte lika tillförlitligt om testet visar på en misstänkt avvikelse, då behöver man följa upp med ett  fostervattensprov eller moderkaksprov för att få ett definitivt resultat. NIPT ger ingen ökad risk för missfall. Källa: 1177

 

11 mammor i FB-gruppen mamapower:  Så tänkte vi gällande KUB-testet:

”Vi ville kunna förbereda oss”

”Jag erbjöds KUB pga min ålder. Jag ville först inte göra det, eftersom jag inte brydde mig om svaret var att bebisen skulle ha Downs syndrom, självklart skulle jag behålla det. Vi hade kämpat länge och blivit gravida genom IVF. Efter diskussion med mannen så gjorde vi ändå testet. Vi kom på att det är bra att veta om det är sannolikt att bebisen har Downs syndrom, för då kan vi förbereda oss och läsa på. Sannolikheten var ganska låg och jag blev glad att hen troligen inte skulle ha varken Downs syndrom eller någon annan nedsättning. Glad, för att jag har förstått att det är mycket tankar och 'arbete' kring det, livet förändras mycket även om föräldrarna och de nära får mycket tillbaka och ser andra värden i livet än vi annars gör. Med andra graviditeten som kom spontant så gjorde vi också KUB av samma anledning.” /CarinValde att inte göra det

”Jag blev erbjuden men valde att inte göra det. Jag var redan säker på att jag ville ha barnet och det kändes som en onödig risk. Visste inte heller vad jag skulle gjort med den informationen. Jag hade inte valt bort barnet oavsett.” /Elin ”Testet visade grav missbildning”

”Jag blev erbjuden KUB vid första graviditeten och valde att göra testet, vilket i det fallet var tur då barnet tyvärr var gravt missbildat och hade överlevt max 1 dag utanför magen. Efter den chocken så har vi valt att göra KUB-test vid varje graviditet (varit gravid 6 ggr). Främst av anledningen att vi var livrädda för att samma sak skulle inträffa igen.” /Emma”Mitt psyke hade inte klarat av om något skulle ha visat sig vara fel”

”I Stockholm blir vad jag vet alla erbjudna. Vi valde att göra det. Dels pga min ålder (34) och dels pga övervikt. Men också då jag levt ett ganska ohälsosamt liv tidigare. Vi hade kommit överens om ta bort barnet om det skulle upptäckas att det var något fel. Mitt psyke skulle inte klara av om något var fel och barnet eventuellt inte skulle klara sig efter förlossningen eller ha stora problem. Det kanske uppfattas som egoistiskt, men så resonerade vi.” /AnnikaVille eliminera alla risker

”Vi blev erbjudna KUB med alla våra barn och har gjort det med alla förutom det sista. Vi ville ha så mycket information som möjligt och eliminera så många risker som möjligt. Vi diskuterade innan hur vi skulle göra beroende på resultat, beredda att gå vidare vid dåligt resultat. Med vår sista valde vi privat NIPT för att få direkta svar i stället för sannolikhet. Vi är båda äldre nu, större risk och vi har redan barn som också skulle påverkas av ett syskon med speciella behov.”/Kajsa”Vi förlorade vår dotter i vecka 36” 

”Anledningen till att vi valde att göra KUB denna gång är för att vi förlorade vår dotter i magen i vecka 36 för ungefär ett år sen. Och det visades sig att hon hade en kromosomavvikelse som var väldigt låg chans förenat med liv. Så allt jag kan göra för att vi inte ska behöva gå igenom samma sak igen tänker jag göra.” /IdaDowns syndrom hade inte gjort någon skillnad

”Vi blev erbjudna men tackade nej. Efter att ha kämpat i 8 år för att bli gravida. 6 misslyckade IVF-försök och en lyckad äggdonation. För oss var lyckan obeskrivlig att äntligen bli gravida och skulle det nu bli ett barn med Downs syndrom så spelade det ingen som helst roll. Vi fick ändå göra flera tidiga ultraljud på grund av äggdonationen.” /LindaKommer avsluta graviditeten om KUB visar risk för avvikelse

”Jag ska göra KUB-test på måndag. Jag gjorde det med förra bebisen också. Alla är olika, men jag vet att jag inte vill leva med ett handikappat barn och då är det ett 'lätt' val för mig att välja att ta bort det nu om något är fel. Sen finns de andra som inte alls skulle bry sig om barnet är handikappat, då förstår jag att man inte gör KUB. Det finns avvikelser där man ser att barnet inte kommer klara sig och då är det ju tråkigt att ha gått en hel graviditet och känt bebisen sparka och sedan få reda på att det inte klarar sig. Jag vet att jag har känt ett lugn efter att ha vart på KUB-testet.” /BonnieValde NIPT framför KUB

”Blev ej erbjuden utan bekostade själv ett (dyrt) NIPT. Hade aldrig velat göra KUB som ju bara är sannolikhet och inte hade sagt mig något.” /Magda”KUB innebar enbart onödig oro”

”Jag valde att göra KUB-testet vid min första graviditet och var inte alls beredd på resultatet. Vi fick en hög sannolikhet 1/17 för bland annat Downs syndrom och ett par andra kromosomavvikelser. Jag upplevde att barnmorskan som utförde ultraljudet i princip förväntade sig att vi ville gå vidare i utredningen och göra moderkaksprov. Vi valde att inte gå vidare för vi ville inte riskera missfall utan fick leva i ovisshet resten av graviditeten. Det var lite oroande men vi hade iaf sett att barnet i magen för övrigt mådde bra. När han väl föddes visade det sig att han var helt frisk. Så inför nästa graviditet valde vi att inte göra KUB-testet, eftersom vi ändå inte skulle gå vidare med  fostervatten-/ moderkaksprover. För oss innebar KUB-testet enbart en onödig oro under hela graviditeten. /Anna”Att ta bort barnet kommer inte på fråga”

”Jag valde att göra det för att jag ville se bebis på ultraljudet samt att, om det var någon risk, ville vi kunna förbereda oss så bra som möjligt. Hade dock aldrig kommit på fråga för vår del att göra fostervattensprov eller ta bort barnet.” /MathildaMissa inga gravid-artiklar: besök mama.nu varje dag!

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande