Foto: Johanna Adolfsson/Privat

Johanna, 26: Hade barnmorskan gjort rätt hade Elliot levt idag

När Johanna Adolfsson födde Elliot i november 2016 slutade förlossningen med att pojken kom ut livlös. Personalbrist och fel beslut av barnmorskan gjorde att Elliot fick en hjärnskada. Natten till den 1 december 2017 dog Elliot, endast 1 år och 2 veckor gammal.

I somras skrev mama om Johanna Adolfsson, 26, vars son Elliot fick en hjärnskada i samband med förlossningen. Orsaken till skadan var personalbrist och att den ansvariga barnmorskan agerade fel vid förlossningen.

Den 1 december dog Elliot, endast 1 år och 2 veckor gammal.

– Jag skulle gå upp på morgonen och kolla till honom och då låg han i sängen men andades inte och var helt stel. Jag skrek till min sambo Jakob att Elliot var död och vi slängde honom på golvet och gjorde HLR och ringde ambulansen, men han hade varit död i flera timmar och vi märkte att det inte skulle gå, berättar Johanna.

Elliot blev 1 år och 2 veckor. Foto: Johanna Adolfsson/Privat

Dagarna före dödsfallet hade Elliot varit lite slöare än vanligt, men det var inget Johanna och Jakob reflekterat över.

– Vi vet inte varför han dog, de kan inte se något på obduktionen. De kan inte kalla det plötslig spädbarnsdöd eftersom han hade sin hjärnskada, men hade han inte haft den hade han med 99 procents säkerhet varit vid liv idag, enligt läkarna.

”Vi hade inte en tanke på att han skulle dö”

När Elliot föddes hade han ingen puls och andades inte och först efter 50 minuter fick läkarna liv i honom igen.

– Situationen med Elliott uppstod på grund av personalbrist och nedskärningar. Hade det funnits mer personal på plats hade Elliot kommit ut frisk. Sjukvården har inte resurser att hjälpa när något går fel, sa Johanna till mama i somras.

Den 14 november firades Elliots 1-årsdag. Foto: Johanna Adolfsson/Privat

Efter att vi intervjuat Johanna gjorde Elliot stora motoriska framsteg. Han lärde sig sitta korta stunder, kunde stå med stöd och till och med äta lite. Johanna och Jakob hade påbörjat en insamling för att träffa specialister i England, men två veckor efter Elliots ettårsdag fick de lägga ned alla planer.

– Vi hade inte en tanke på att han skulle dö. Vi såg bara framåt och läkarna hade inte heller en tanke på att döden fanns för honom, för allt gick ju så bra.

”Vi vet inte hur vi ska ta oss vidare”

Den 15 december hölls Elliots begravning, en öppen sådan.

– Vem som helst fick komma. Jag skriver en blogg så det var många som inte kände oss, men som hade berörts av Elliot, som var där. Det var en jättefin begravning. Sedan var det förstås tufft också. Både Jakob och jag höll tal och det var en väldigt fin stund.

Begravningen var tuff men fin. Foto: Johanna Adolfsson/Privat

Hur går man vidare efter något sådant här?
– Vi vet inte. Nu måste vi bara överleva, vi vet inte hur man ska göra. Vi pratar mycket med varandra och är öppna med våra känslor. Sedan har vi en kurator som vi fick under tiden som Elliot gick på habilitering.

Om några dagar väntar en resa till Costa Rica för paret.

– Vi kände att vi behöver komma iväg från allting för det har varit så himla mycket. Sedan börjar vi jobba i mars.

Den ansvariga barnmorskan polisanmäld

Johanna är egentligen sjuksköterska, men har sagt upp sig från jobbet efter allt som har hänt.

– Jag kan inte stödja det nu för vi har blivit så felbehandlade i så mycket, så jag ska börja jobba som elevassistent istället, berättar hon.

Efter förlossningen sa Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att barnmorskan hade brustit i sin yrkesutövning och inte jobbat enligt patientsäkerhetslagen. Eftersom det var en lag som bröts blev det polisanmälan som nu är i full gång.

– Eftersom Elliot dog måste de hålla nya förhör och det tar ännu längre tid, men det är ju också något man måste göra – det räcker inte med att han dog. Allting ska man orka med, suckar Johanna.

”Jag vågar inte skaffa fler barn”

Den ansvariga barnmorskan fortsatte att förlösa barn i sex månader efter Elliots födsel, men sedan var Johanna på chefen nästan varje vecka för att få igenom att hon skulle sluta jobba på förlossningen.

– När polisanmälan gick igenom fick hon sluta på förlossningen och jobba på BB istället, så hon jobbar fortfarande som barnmorska, berättar Johanna.

Elliot var världens gladaste kille, skriver Johanna i sin blogg. Foto: Johanna Adolfsson /Privat

Johanna har inte träffat barnmorskan sedan förlossningen.

– Jag har inte vågat. Jag har träffat undersköterskan som jobbade men hon har inte gjort några fel så det är enklare att träffa henne.

Hur ser ni på att skaffa fler barn?
– Just nu, nej. Jag är jätterädd för det här med förlossning. Eftersom vi var med om så mycket fel både vid förlossning och sjukvården av Elliot så vågar jag inte skaffa fler barn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!