Ansträngningsinkontinens är vanligt förekommande hos kvinnor som genomgått en graviditet. Men det är fortfarande något som det talas tyst om. Det vill Hillevi Caris Svensson förändra. Hon led själv under många år av inkontinens - och hennes ovilja att prata om det höll på att kosta henne hennes äktenskap.

Hillevi Caris Svensson

Namn: Hillevi Caris Svensson.
Ålder: 48.
Bor: Tumba.
Familj: Maken Tonny och sonen Max, 14.
Gör: Driver Kontinet.se, skriver bloggen Knipbloggen och föreläser.

Inkontinens

Tena och Karolinska institutet genomförde i januari 2012 en webbundersökning där totalt 6 064 kvinnor över 30 år deltog.

46 procent svarade att de lider av urinläckage.

Bland kvinnor i åldern 30-44 år var det bara 30 procent som uppgav att de tränade bäckenbottenmusklerna minst en gång i veckan.

Endast 7 procent av kvinnorna hade kontaktat läkare för att få råd angående inkontinens.

Inkontinens är inte något vi pratar om. Detta trots att det är mycket vanligt. I en undersökning beställd av Tena och Karolinska institutet, som omfattade över 6 000 kvinnor från 30 år och uppåt, svarade hela 46 procent av kvinnorna ja på frågan om de lider av urinläckage.

Hillevi Caris Svensson, 48, drabbades efter att hon fött sin son för tretton år sedan. Tre månader efter förlossningen började hon misstänka att allt inte var som det skulle.
– Jag hade alltid sett inkontinens som något åldersrelaterat. Jag hade inte fått någon information om att det här kunde uppstå och än i dag verkar det som att man är dålig på att informera gravida på vissa håll, säger Hillevi.

Skammen över att inte kunna hålla tätt gjorde att Hillevi inte vågade prata med någon om sina problem.
– Det var ett rent helvete. Jag läckte som ett såll. Jag kunde inte lyfta min pojke, jag kunde inte springa till telefonen när det ringde, jag kunde inte hosta eller nysa utan att läcka. Hela mitt sociala liv rasade.

Hillevis ovilja att berätta om inkontinensen höll till och med på att kosta henne hennes äktenskap. Sexlivet med maken Tonny dog i princip ut. Till slut började Tonny tro att Hillevi hade träffat en annan man. När de sökte hjälp hos en parterapeut lyckades terapeuten lirka fram vad som egentligen var problemet.

Hur kändes det när din hemlighet var avslöjad?

–  Det var toppen! Det bästa som kunde ha hänt. Då fick jag upp ögonen för att det fanns andra drabbade och att man kunde få hjälp. Min man blev också glad när han förstod att det inte fanns någon annan man, haha. Men han förstod ju mig också, varför jag inte velat berätta.

Hillevi fick först en injektion som hjälpte mot inkontinensen, men effekten av den var inte evig. Förra året genomgick hon i stället en TVT-operation. TVT står för tension free vaginal tape och behandlingen innebär att ett permanent band fästs under urinröret. Behandlingen har visat sig vara mycket effektiv.

– Nu kan jag göra allt. Jag kan löpträna, lyfta tyngder. Nysa utan att vara rädd.

I dag brinner Hillevi för att sprida information om inkontinens till andra kvinnor. För fem år startade hon nätverket Kontinet.se, en kunskapsbank med fakta och information kring inkontinens och existerande behandlingar. Hon driver också Knipbloggen och föreläser.
– Det finns fortfarande ett starkt tabu kring att prata om inkontinens. Nu är det 2012 och man tycker inte att det borde vara så fortfarande. Man pratar vitt och brett om så mycket annat, men det går fortfarande inte att prata om inkontinens. Mitt mål med Kontinet är att fler tjejer, nyblivna mammor och kvinnor ska få en höjd livskvalitet.

Hillevi har två uppmaningar till kvinnor.
– Sök hjälp om du är drabbad. I dag finns det så mycket hjälp att få. Och knip! Knip i fem minuter varje dag. Du kan göra det var som helst.