Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

HG-drabbade kvinnorna: Man kräks överallt och hela tiden

Den 15 maj är det HG-dagen, det vill säga den dag då vi uppmärksammar hyperemesis gravidarum = extremt gravidillamående. Bland de drabbade finns Kate Middleton, Cissi Wallin och mamas egen redaktör Nina Hampusson.

Hyperemesis gravidarum, eller extremt gravidillamående, drabbar cirka 35 av kvinnorna.
Hyperemesis gravidarum, eller extremt gravidillamående, drabbar cirka 35 av kvinnorna.

Det här är hyperemesis gravidarum (HG)

Extremt gravidillamående under större delen av graviditeten.

Runt 3% av kvinnorna drabbas.

En del kvinnor kräks så mycket att de måste läggas in med dropp.

Varför vissa drabbas av HG vet man inte, men förmodligen beror det på att kvinnan har kraftigt ökade värden av graviditetshormonet hCG.

Den 15 maj är det HG awareness day för att uppmärksamma detta tillstånd.

Kate Middleton drabbades av HG

Den mest kända kvinnan som har drabbats av hyperemesis gravidarum är förmodligen Kate Middleton, 36. Under alla sina tre graviditeter har hertiginnan av Cambridge tvingats läggas in med dropp i början av graviditeten.

Kate Middleton drabbades av HG under alla sina graviditeter. Samtidigt som hon omvärldens ögon på sig – urk!
Kate Middleton drabbades av HG under alla sina graviditeter. Samtidigt som hon omvärldens ögon på sig – urk! Foto: Bulls

LÄS OCKSÅ: Graviditetskalender – din graviditet vecka för vecka

Även mamas redaktör Nina Hampusson, 43, drabbades under båda sina graviditeter:

"Jag hade börjat må asdåligt redan innan jag visste att jag var gravid, och ett par dagar efter att jag plussade började jag kräkas. Och kräkas och kräkas – överallt och hela tiden. Jag blev liksom åksjuk av min egen kropp", har hon tidigare skrivit i en krönika på mama.

mamas Nina Hampusson med sönerna Abbe och Valter, idag 8 respektive 4 år.
mamas Nina Hampusson med sönerna Abbe och Valter, idag 8 respektive 4 år. Foto: Olivia Jeczmyk

När Nina fick veta att även den blivande engelska drottningen hade drabbats tog hon kontakt med den gynekolog som hjälpt henne under hennes andra graviditet; Farnosh Zakerkish, specialist inom gynekologi och obstetrik, som dessutom själv har haft HG:

– Man ska söka hjälp tidigt, redan i vecka 6-7. Be barnmorskan ta prover på sköldkörteln, problem med den kan orsaka illamående. Boka in en läkartid och ett tidigt ultraljud. Väntar du tvillingar kan det vara orsaken till det höga hormonpåslaget, sa Farnosh till mama då.

Vad finns det för hjälp att få?

– Det finns antiemetika – mediciner mot illamående. Att få dem tillsammans med vitamin B, gärna intravenöst, kan bryta mönstret. Om fler fångades upp tidigt skulle många få normalare och tryggare graviditeter.

"Jag fick panik"

Många drabbade kvinnor känner sig isolerade och blir därmed deprimerade när de har HG. Detta är något mamaläsaren Lisa Possne Frisell, 36, kan skriva under på. Även hon drabbades under sina två graviditeter:

– Jag mådde illa på morgonen, men sedan hela dagen, hela kvällen och även på nätterna. Jag kräktes säkert 6-8 gånger per dag och fick allt mer panik, har hon tidigare sagt till mama.

Lisa med August, snart 4, och Greta, snart 6.
Lisa med August, snart 4, och Greta, snart 6.

– Efter klockan tre på eftermiddagen kunde jag i princip inte göra någonting annat än att ligga på soffan och vänta på att kvällen skulle komma så att jag fick gå och lägga mig. Eftersom jag gillar att umgås med vänner och att hitta på saker blev det påfrestande med denna ofrivilliga isolering.

Finns ingen prestige i att forska på HG

mamas debattör Cissi Wallin, 33, väntar sitt andra barn, lillebror till Helmer, 3, och blev även hon inlagd i början av graviditeten:

"Det kändes surrealistiskt att ligga där i ett kalt rum på akuten, som en svårt sjuk människa, när man 'bara' bakar ett barn. Tack och lov fick jag träffa en himla bra och förstående doktor. Hon hade nämligen upplevt det extrema gravidillamåendet på egen hand. När vi gick igenom de få mediciner som finns att kanske eventuellt bli hjälpt av så sa hon uppgivet att 'det forskas väldigt lite på detta, som med alla så kallade kvinnoåkommor. Det finns ingen prestige i att forska på det helt enkelt'", skrev hon i sin krönika här på mama.

Cissi med sonen Helmer som snart blir storebror.
Cissi med sonen Helmer som snart blir storebror. Foto: Emily Dahl

Så, idag tänker vi lite extra på alla de kvinnor som tillbringar dagen över toalettstolen. Heja er som orkar!

Och för er som drabbats, men inte vet vad ni ska göra, kan vi tipsa om Facebookgruppen Hyperemesis gravidarum Sverige.

Nu finns nya numret av mama i butik! Missa inte omslagsintervjun med Anine Bing, hur ni fixar sexlivet under småbarnsåren eller reportaget om babyboomen i influencervärlden!