Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elin fick havandeskapsförgiftning: ”Jag hade skyhögt blodtryck”

Havandeskapsförgiftning drabbar ungefär fyra procent av alla gravida kvinnor i Sverige och det kan vara bra att ha koll på symptomen. Elin är en av dem som fick havandeskapsförgiftning och berättar om sin upplevelse.

Håll koll på symptomen för havandeskapsförgiftning.
Håll koll på symptomen för havandeskapsförgiftning. Foto: Istock

Havandeskapsförgiftning, preeklampsi, är oftast lindrig, och många märker inte ens av den. I vissa fall krävs dock akut vård, även om det hör till ovanligheterna.

Symptom vid havandeskapsförgiftning

Plötslig huvudvärk.

Synbesvär, såsom flimmer för ögonen, synfältsbortfall, dimsyn och dubbelseende.

Smärta i övre delen av magen, särskilt under höger revbensbåge.

Snabb viktuppgång, över 1 kg/vecka.

Illamående och kräkningar.

Svullnad i ansikte, händer eller i fötter som kommer hastigt.

Allmänt sjuk, frånvarande och skakig.

Källa: Vårdguiden 1177.

Vad innebär havandeskapsförgiftning?

Havandeskapförgiftning drabbar vanligen förstföderskor mot slutet av graviditeten och upptäcks vanligen vid rutinkontroll genom ett förhöjt blodtryck och äggvita (protein) i urinen.

Det är fortfarande inte helt klarlagt varför vissa gravida drabbas av havandeskapsförgiftning. En tänkbar förklaring är att moderkakan inte fäster och växer som den ska. Då kan partiklar och celler läcka ut i blodet, vilket leder till ett eller flera av ovanstående symptom. Andra faktorer som forskare tror kan spela in är gener, diet, blodkärl, hjärna och nervsystem.

Vid svårare fall av havandeskapsförgiftning kan kvinnan drabbas av kraftig graviditetskramp – eklampsi – som ökar risken att drabbas av bland annat hjärtsvikt och koma.

Elin drabbades av havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning drabbar oftast gravida först efter vecka 34 och beroende på hur mamman och barnet mår kan förlossningen behöva sättas igång. Efter vecka 37 brukar alla som drabbats bli igångsatta. mama-läsaren Elin, 36, mamma till Alicia 4,5, och Linnea, snart 10 månader, drabbades i vecka 35 under sin första graviditet.

– Jag var rejält svullen om benen men hade i övrigt inte märkt av så mycket. På rutinbesöket på mvc reagerade barnmorskan på mitt höga blodtryck, samt att jag hade äggvita i urinen. Hon ringde förlossningen och vi blev ditskickade direkt för att få bukt med blodtrycket. När vi kom in var det ännu högre, så de tog blodprover och jag fick medicin, berättar hon.

Elin drabbades av havandeskapsförgiftning i vecka 35.
Elin drabbades av havandeskapsförgiftning i vecka 35. Foto: Privat

Planen var att Elin skulle stanna kvar över natten och hon trodde att hon skulle få åka hem nästa morgonen. Men när hon och sambon fått sitt rum på BB gick vattnet.

– Ett par timmar senare kom värkarna igång, och ytterligare några timmar senare var vår älskade dotter ute! Förlossningen gick jättebra, även om det inte var vad vi hade räknat med när vi åkte till mvc ett halvt dygn tidigare…

Elins blodtryck var fortsatt högt även efter förlossningen vilket gjorde att hon fick stanna på sjukhuset i en vecka.

– Efter det fick jag komma på återbesök några gånger, men sedan dess har jag haft bra och ganska lågt blodtryck.

Eftersom risken att man drabbas igen ökar fick Elin gå på tätare kontroller under sin andra graviditet.

– Men jag klarade mig helt från havandeskapsförgiftning vid den graviditeten, så det var väldigt skönt!

Behandling vid havandeskapsförgiftning

Om du har diagnosticerats med havandeskapsförgiftning är det viktigt att vila tills förlossningen kan sättas igång. Stress kan nämligen göra att blodtrycket stiger ytterligare.

Om blodtrycket inte går ner, eller om du har ett alldeles för högt blodtryck kan du behöva behandlas med blodtryckssänkande medicin.

Högt blodtryck är ett av symptomen på havandeskapsförgiftning.
Högt blodtryck är ett av symptomen på havandeskapsförgiftning. Foto: Istock

Framsteg i forskningen om havandeskapsförgiftning

Hittills har det inte funnits något bra sätt att vare sig undvika eller behandla sjukdomen, allt har handlat om att vila tills förlossningen kan sättas i gång, då förlossning är det enda som botar. Ett team Lundaforskare har däremot hittat två markörer som skulle kunna förutse havandeskapsförgiftning tidigt i graviditeten. Om deras forskningsresultat stämmer borde man också kunna utveckla ett läkemedel mot sjukdomen, menar forskarna.

Kanske kommer man inom kort att kunna undvika den helt, eller åtminstone skjuta fram förlossningsdatumet så långt som möjligt. Planen är nämligen att medlet ska testas i kliniska studier på människor redan i år. Vi håller tummarna för att det blir så!

Känner du dig osäker? Sök vård tidigt!

Om du upplever svåra besvär ska du söka vård direkt, särskilt om du är i första halvan av din graviditet. Då vänder du dig till en akutmottagning eller en gynekologisk mottagning. Om du är efter graviditetsvecka 22 söker du vård på en förlossningsmottagning.

Missa inga artiklar om graviditet och förlossningen – gå in på mama.nu varje dag!