Hallå underlivet, lever du?
Hallå underlivet, lever du?

Hallå underlivet, lever du?

Ja, det kan man fråga sig. Oavsett om du har tittat efter eller inte, så har det nog skett en förändring där nere i och med förlossningen. Här berättar fyra stolta mammor om relationen till sitt "nya" underliv.

Skräckhistorierna är många. Att föda barn är som att ”trycka ut en soffa” eller som att ”trä underläppen över huvudet”. Visst gör det ont, men oavsett hur mycket stryk ditt underliv fick ta under förlossningen, så försvinner den värsta smärtan när bebisen är ute och man ligger med den lilla parveln på bröstet och är hög av lycka.

Sedan kryper du in i bebisbubblan, med allt vad det innebär. Allt fokus på din baby. Amning, läckande bröst, bristfällig sömn och gos med din älskling överskuggar frågan: Vad hände egentligen med ditt underliv vid förlossningen? Hur ser det ut där nere egentligen? Vågar du ens titta?

Hur mycket underlivets utseende förändras efter en förlossning är individuellt. Många kvinnor upplever att de tycker mer om sitt underliv efter att de fött barn. Stoltheten över vad underlivet presterat hjälper till, liksom att kroppskännedomen blir större. Våga ta dig en titt i spegeln, var stolt som dessa fyra mammor, och börja jobba för att din allra heligaste kroppsdel ska bli återställd.

Så förändrades våra underliv efter graviditeten:

Elin, 35, bor i Gävle och är mamma till Saga, 3, och Ida, 2 månader:

– När det var två månader kvar av min graviditet upptäckte jag några knölar på ena sidan av slidmynningen. Jag blev orolig och undrade om det var cancer.

– På nätet hittade jag något om åderbråck och när jag såg i spegeln att det var en ådra som ”svällt upp” blev jag först lättad. Men sedan blev jag rädd att bråcket skulle stanna kvar efter förlossningen.

– Bråcket gjorde ont, var knöligt och blåaktigt och gick längs med den ena blygdläppen, upp på skinkan och ner på låret. Barnmorskan sa att bråcket förmodligen skulle försvinna efter förlossningen, men det fanns också risk för att det skulle spricka, eller att jag skulle få en propp. Det var otäckt att veta.

– Förlossningen gick bra, åderbråcket fanns kvar de första dagarna efteråt, vilket gjorde mig orolig. Det gjorde fortfarande ont i bråcket vid eftervärkarna. Men efter fyra dagar var bråcket helt borta, utom på låret. Underlivet känns ungefär som vanligt igen.

Linda, 27, bor i Stockholm och är mamma till James, 10 månader:

– Jag hade en maratonförlossning med mycket stress och smärta. Efteråt hade barnmorskan bråttom och sydde innan bedövningen hade verkat. Gissa hur det kändes? Det blev sammanlagt åtta stygn på slidväggen, blygdläpparna och på klitoris. Jag syddes också slarvigt, snittytorna lades inte ihop och på ett ställe blev det för tajt tråcklat. Jag har tittat i spegeln och det ser snett och konstigt ut. Den ena blygd-

läppen ligger liksom över den andra.

– Det tog lång tid för mig och min man att börja ha sex igen. Varje gång vi försökte gjorde det fruktansvärt ont när han skulle komma in, och jag sprack. Min man fick dessutom skavsår på snoppen. På sistone har han fått mindre skavsår, men det gör fortfarande ont på mig. Jag har inte samma sexlust längre, och det känns extra tråkigt nu när vi vill ha ett barn till.

– Det enda de kan göra är att snitta upp och sy om. Jag är spruträdd, så jag vill vänta tills jag föder nästa barn. Jag kanske spricker igen och då är det lika bra att ta alltihop samtidigt.

Gunnel, 32, bor i Lund och är mamma till Edvin, 10 månader:

– Jag hade en normal förlossning och behövdes bara sys några stygn. Jag läkte som jag skulle och vid återkontrollen hos barnmorskan såg allt fint ut. Efter några månader var jag fortfarande öm i underlivet, men tänkte att det skulle ge med sig. Det gick bra att cykla, men vid direktberöring, som samlag och när jag duschade, gjorde det ont. Det påverkade sexlivet. I samband med graviditet och när man fött barn, lär man sig att de mest konstiga saker är ”helt normala”. Men när jag fortfarande var öm sju månader efter förlossningen, så tänkte jag ”nej, så här ska det inte vara!”. Barnmorskan remitterade mig till gynekologen som kunde se vad felet var.

− Det visade sig att nervändarna på slidans slemhinna hade hämtats upp av tråden och hamnat för ytligt när jag syddes. Då retas nerverna även vid lätt beröring, just där stygnen satts. I mitt fall var det lite här och där runt slidmynningen. Det åtgärdades genom att gynekologen använde lokalbedövningsvätska och sprutade in under slemhinnan. Då lyftes slemhinnan upp lite och nervändarna, som inte ska sitta ihop med slemhinnan, sjunker ner på plats. Hon kunde se att det var rött och irriterat runt stygnens ärr och sprutade just där. Det blev inte bra efter första gången i mitt fall, så jag gjorde nyligen om det. Nu känns det bättre. Om jag inte blir återställd kommer jag bli remitterad till en hudspecialist. Jag vill kunna vara nära min man.

– Jag hade aldrig hört talas om det här tidigare och har känt mig ensam om mina problem. Nyligen hörde jag via en bekant om en annan kvinna som varit med om samma sak. Ofta drabbas de som spricker mycket, och bland dem ungefär var tionde kvinna, enligt min gynekolog. Det är konstigt att det inte pratas mer om det, men det kanske beror på att det är sexlivet som blir lidande och då har folk svårt attberätta om det.

Rebecka, 22, bor i Laholm och är mamma till Cassandra, 8 månader:

– En kompis fick välja mellan att bli klippt eller spricka, en annan tvingades sys mycket och hade jätteont efter förlossningen. Jag var beredd på att det skulle bli likadant för mig. Under förlossningen tänkte jag ”Nu kommer underlivet aldrig bli som förut”. Jag öppnade mig fyra centimeter på 40 minuter och var säker på att jag hade spruckit hela vägen. Men när barnmorskan tittade efteråt sa hon: ”Det ser jättefint ut, vi behöver inte sy alls.”

– Jag hade som träningsvärk i tre–fyra dagar när Cassandra fötts, sedan kände jag mig helt återställd. Min kille känner ingen skillnad mot innan jag blev gravid. Efter förlossningen gjorde jag mycket knipövningar, så jag är till och med starkare i underlivet nu än innan jag blev med barn. Jag har sett i spegeln att underlivet ser ut som vanligt också.

Vanliga problem i underlivet efter förlossningen och graviditeten

SMÄRTA: Många mödrar måste sys efter förlossningen och har ont efteråt. Stygnen läker efter cirka tre veckor. Du kan dock vara öm längre. Stygnen absorberas av kroppen och behöver inte tas bort. Läkförmågan i underlivet är bra och den blir ännu bättre av ökad blodcirkulation och om du rör på dig. Använd smärtstillande salva om stygnen gör jätteont.

TORRA SLEMHINNOR: Efter förlossning och under amning är hormonbalansen inte som vanligt. Underlivets slemhinnor är därför torrare  och skörare än vanligt. Det är vanligt med små sprickor runt urinröret och blygdläppar och det kan svida när du kissar. En bra hjälp är att duscha på underlivet när du kissar. Om du inte blir blöt som du brukar vid samlag kan du använda glidmedel.

HEMMORROJDER: Hemorrojder (utvidgade blodkärl runt eller i ändtarmsöppningen) och åderbråck är vanligt både under graviditet, men brukar bli bättre efter förlossningen. När livmodern får signaler om att den ska vara elastisk och utvidga sig utvidgas även blodkärlen. Smärtstillande salva från apotek kan hjälpa mot hemorrojder och stödstrumpor kan förebygga och hjälpa mot åderbråck.

LÄS OCKSÅ: Hemorrojder som gravid? Här är symptomen och så får du behandling

FRAMFALL: Livmodersframfall är inte så vanligt hos yngre kvinnor, men förekommer hos de som fött barn. Det är ligamenten som livmodern sitter fast i, som lossnat eller sträckts ut. När sex månader gått efter förlossningen vet man om framfallet måste opereras eller om träning räcker.

URINLÄCKAGE: Både minskad östrogenproduktion under amning och försvagade bäckenbottenmuskler bidrar till att risken för urinläckage ökar efter att du fött barn. Innan du slutat amma är det bra att knipa och inte dricka vätskedrivande drycker som te och kaffe. Undvik också att kissa ”förebyggande”, alltså rutinmässigt pressa ut urin innan du går och lägger dig. Det kan störa reflexen som styr urintömningen. Även om du efter avslutad amning läcker urin när du anstränger dig (exempelvis hostar eller hoppar), kan en gynekolog avgöra om du behöver opereras. Det innebär oftast ett relativt enkelt ingrepp.

PS. Du kan läsa mer i artikeln "Så påverkas underlivet av graviditeten".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!