Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gravidkrämpor – därför uppstår de och så lindrar du dem

En graviditet är inte bara glow och rosa skimmer. Här är 20 av de mest vanliga besvären, och tips på hur du lindrar dem.

mama listar 20 av de mest vanliga besvären, och tips på hur du lindrar dem.
mama listar 20 av de mest vanliga besvären, och tips på hur du lindrar dem.

Sällan googlar vi så mycket som under en graviditet. Halsbränna, foglossning och illamående är vanliga besvär – och vad är egentligen linea negra? Här är listan över de vanligaste gravidkrämporna!

20 vanliga gravidkrämpor

Bajsstopp

Varför: Kroppen utsöndrar hormonet progesteron som verkar avslappnande även på tarmmuskulaturen, dessutom trycker bebisen på dem.

Hjälp! Rör på dig och ät fiberrikt (inte laxermedel!).

Blödande tandkött

Varför: Slemhinnorna blir mer blodfyllda och därmed mer ömtåliga.

Hjälp! Borsta försiktigt med mjukaste tandborsten du hittar. Obs! Vid tandläkarbesök får du inte röntgas.

Bristningar

Varför: Det blir bristningar när huden inte hinner växa i takt med att bröst och mage tänjs ut, vanligare hos yngre kvinnor, rödlila streck som till sist vitnar.

Hjälp! Använd en stadig bygelbehå till brösten, men i allmänhet är bristningarna både svåra att undvika och därefter snudd på omöjliga att få bort. Du får se det som en minnesvärd gravidtatuering.

Läs också: Foki Foki Soirak om mammalivet: ”Jag bär mina tigerränder med stolthet!”

Bristningar är svåra att undvika, men brukar blekna med tiden.
Bristningar är svåra att undvika, men brukar blekna med tiden.

Deppighet

Varför: Hormonerna kastar känslolivet i berg-­ och dalbana.

Hjälp! Stäng det inte inne, prata med dina närstående eller be barnmorskan kontakta en kurator.

Doftöverkänslig

Varför: Det hör ihop med illamåendet (se ne­dan) och stannar hos en del kvar hela livet.

Hjälp! Låt partnern laga mat så kan du stänga in dig sovrummet så länge och slippa oset. Undvik parfymerade tvålar och gå ut i naturen så mycket som möjligt!

Finnar

Varför: Hormonerna ökar andelarna av något som heter sebum och det tycker aknebakterierna är smaskens.

Hjälp! De försvinner oftast efter graviditeten, men tvätta ansiktet i vatten och dutta dig försiktigt torr med en handduk.

Hemorrojder

Varför: Graviditetens minst sexiga inslag – ett slags åderbråck (se nedan) som uppstår runt ändtarmen och som kliar och gör ont.

Hjälp! Ät fiberrik mat. Ta det lugnt på toaletten, det får ta tid. Man kan smörja in analöppningen med olja eller salva och i sällsynta fall opererar man.

LÄS OCKSÅ: Hemorrojder som gravid? Här är symptomen och så får du behandling 

Linea negra

Varför: En mörk rand på magen som går från blygdbenet upp till naveln. Den beror på att den raka bukmuskulaturen tänjs ut och är särskilt vanlig hos mörkhåriga kvinnor.

Hjälp! Randen försvinner efter graviditeten. Då kanske du saknar den?

Melasma/kloasma

Varför: Det som oftast kallas ”graviditetsmask” uppstår som mörka fläckar i ansiktet och på halsen, är du mörkhyad blir det istället ljusa fläckar – och beror på hormonerna igen, denna gång ökad utsöndring av melanin som skyddar huden mot uv-ljus.

Hjälp! Ja, de sitter där till ungefär tre månader efter graviditeten. Men undvik att sola för mycket, för det förstärker fläckarna.

Svamp

Varför: Surhetsgraden i slidan förändras under graviditeten. Om det kliar och svider kan de rikliga flytningarna vara en svampinfektion.

Hjälp! Pevarylvagitorier finns receptfritt på apoteket, men för att försöka slippa svampen så använd helst bomullstrosor och i övrigt löst sittande kläder samt undvik att tvätta dig med parfymerade tvålar.

Svimningar och yrsel

Varför: För att mycket blod samlas i livmodern och i händer och fötter och det tillfälligt kommer för lite blod till hjärnan.

Hjälp! Res dig inte upp för snabbt! Håll dig från alltför varma lokaler. Lossa på kläder som sitter åt. Öppna fönstren och släpp in frisk luft!

Täppt näsa

Varför: Slemhinnorna är mer blodfyllda och svullnar.

Hjälp! Näsdroppar eller nässprej på koksaltlösning. Snyt dig försiktigt, annars kan du blöda näsblod (också på grund av de ömtåliga slemhinnorna).

Åderbråck

Varför: Klaffarna som styr återflödet av blod förslappas under graviditeten och blodet i venerna leds inte tillbaka till hjärtat utan samlas istället i venerna, som svullnar. Man kan få åderbråck både på benen och i underlivet.

Hjälp! Lägg fötterna högt. Ha stödstrumpor och sätt på dem i sängen innan du går upp på morgonen. Åderbråck kan i efterhand opereras bort.

Ödem

Varför: Är lika med vätskeansamlingar i vävnaderna, svullna händer och fötter och kommer särskilt i slutet av graviditeten.

Hjälp! Det förvärras när det är varmt och om du sitter (speciellt med korslagda ben) eller står länge. Sitt med fötterna högt, men försök röra på dig mycket. Ät inte heller för salt mat.

Illamående och kräkningar

Varför: Det finns ännu inga säkra teorier om vad det beror på och oftast går det hemska illamåendet över åtminstone efter vecka 12 (men inte för alla tyvärr).

Hjälp! Vila. Prova akupressurband mot sjösjuka (Seaband), finns på apotek. Lukta på citroner eller lägg skivor av den i dryck. Gör te med färsk ingefära. Ta tillskott av vitamin B6 eller multivitamintillskott (men rådgör i så fall med din barnmorska först).

Väldigt illamående? Testa Seaband (finns på apotek), att lukta på citroner eller gör en kopp te med färsk ingefära.
Väldigt illamående? Testa Seaband (finns på apotek), att lukta på citroner eller gör en kopp te med färsk ingefära.

Klåda

Varför: Hormonerna spökar och huden tänjs, att det även kliar i handflator och på fotsulor beror förmodligen på den ökade mängden östrogen.

Hjälp! Får man obeskrivligt jobbig klåda kan det bero på problem med levern. Då får man medicin.

Kramp

Varför: Värst i vaderna, man vet inte exakt varför men tror att det beror på att syror samlas i muskelfibrerna.

Hjälp! Stretcha och massera muskeln som krampar och prova även att gå omkring några minuter.

Halsbränna

Varför: I början av graviditeten blir musklerna i magmunnen slappa och då kommer magsyran upp. Senare trycker livmodern och barnet mot magsäcken så magsyran stiger. Usch! Det bränner och svider och ger sura uppstötningar.

Hjälp! Ät mindre, men mer ofta. För vissa hjälper minttuggummi eller kolsyrat vatten. Har du väldiga besvär finns medicinen Gaviscon receptfritt på apotek.

Foglossning

Varför: När du är gravid blir kroppens leder rörligare, särskilt i bäckenet, eftersom det ska kunna vidga sig under förlossningen. Då kan du få ont i bäckenet, korsryggen, ljumskarna, höfterna, på skinkorna, baksidan av låren och över blygdbenet.

Hjälp! Ett bäckenbälte kan linda, eller en tens-apparat. Eventuellt kan du också behöva träffa en fysioterapeut. Prata med din barnmorska om du har besvär!

Karpaltunnelsyndrom

Varför: Gravida samlar mer vätska i kroppens vävnader. Detta leder till att nerven i karpaltunneln kan bli utsatt för ett större tryck. Tunneln sitter i handen och man får besvär såsom smärta, domningar och stickningar som följd.

Hjälp! Ett bra råd är att undvika att hänga med armarna, men du bör inte heller belasta händerna för mycket. Se också till att stretcha!

Av: Anna Björkman