Flyga som gravid – bästa tipsen, perfekta packlistan och flygbolagens regler

Får gravida flyga och hur sent i graviditeten är det i så fall okej? Innebär det några risker och hur skiljer sig flygbolagens regler åt? Det finns en hel del saker att hålla reda på när du reser preggo, här är din bästa guide inför flygresan.

Ska du ut och resa under din graviditet? Härligt! Men i samma stund som du blev med barn ändrades dina förutsättningar för att flyga. Det finns en del saker du inte får missa att ta hänsyn till, innan du sätter dig på flygplanet. Oroa dig inte, mama har såklart bästa guiden!

Hur länge får jag flyga som gravid? + 3 andra viktiga frågor

1. Får jag flyga som gravid?Ja, det får du, men reglerna är olika flygbolagen emellan, både gällande hur långa flygningarna får vara, men också hur sent in i graviditeten du får resa. Läs mer om det längre ner på sidan.

2. Hur långt in i graviditeten får jag flyga?Det skiljer sig flygbolagen emellan. Läs mer om det längre ner på sidan.

3. Varför får man inte flyga hela graviditeten, finns det några risker?Det finns inget rakt svar på detta och beror också på vilket land du åker till. Krävs vaccinationer dit du ska åka, kan det vara en begränsning i sig. Flygbolagens bestämmelser beror inte på att det är hälsorisk i sig att flyga, utan att det kan finnas en risk för att planet behöver landa om förlossningen sätter igång.

4. Behöver jag en särskild försäkring?Eventuellt! De flesta hemförsäkringar täcker inte sjukvårdskostnader i samband med graviditeten efter vecka 28. Om du föder för tidigt och barnet behöver vård utomlands eller transport hem kan du behöva betala kostnaderna själv. Villkoren kan se olika ut hos olika försäkringsbolag.

Läs också mams stora resguide med barn – härligaste resmålen och den perfekta packlistan

Rekommendationer för resor under graviditet... med SAS:

Fram till 4 veckor innan beräknad förlossning – inga begränsningar.

Mellan 4 och 2 veckor innan förväntad förlossning –max fyra timmars restid. Du måste fylla i en blankett högst tio dagar före avresan för godkännande av SAS Medical Department.

Mindre än 2 veckor innan förväntad förlossning – inte tillåtet att flyga.

Är du gravid med tvillingar, eller fler barn, är reglerna hårdare. Fram till 12 veckor innan beräknad förlossning – inga begränsningar. Mellan 12 och 8 veckor innan förväntad förlossning – max fyra timmars restid och läkarintyg. Mindre än 8 veckor innan förväntad förlossning  – inte tillåtet att flyga.

... med Ryanair:

Fram till vecka 28 råder inga begränsningar. Efter det krävs ett särskilt intyg från barnmorska/läkare och brevet får inte vara äldre än två veckor när du checkar in. Har du inte intyg med dig, efter vecka 28, har Ryanair rätten att neka dig ombordstigning.Du som har en problemfri singelgraviditet tillåts resa fram till vecka 36.Du som har en problemfri graviditet med tvillingar, eller fler barn, tillåts resa fram till vecka 32.

... med Norwegian:

Fram till 4 veckor innan förväntad förlossning– inga begränsningar.

Mellan 4 och 2 veckor innan förväntad förlossning – max fyra timmars restid med läkarintyg.

Mindre än 2 veckor innan förväntad förlossning – inte tillåtet att flyga.

Inga särskilda restriktioner för tvilling- (eller flerbarns-)graviditeter.

... med Ving:

Reser du med Thomas Cook Airlines gäller samma regler som för Ryanair: du får resa utan läkarintyg innan vecka 28, och för graviditetsvecka 28–36 krävs ett läkarintyg som är daterat högst tio dagar innan avresa. Efter vecka 36 får du inte flyga. För graviditet med tvillingar, eller fler barn, får du resa utan läkarintyg innan vecka 28, med läkarintyg till och med vecka 32 och inget därefter.Det kan gälla särskilda regler i vissa länder (till exempel Turkiet) – se till att dubbelkolla med Ving innan du åker.

... med TUI

TUI använder sig av en rad olika flygbolag i deras resor men med TUI fly och TUI Airways gäller följande:Fram till vecka 28 råder inga begränsningar, efter det krävs ett särskilt läkarintyg.

Efter vecka 36 tillåts du inte flyga.

Väntar du tvillingar, eller fler barn, måste du resa innan vecka 32.

Observera att det även här, liksom hos Ving, kan gälla särskilda regler för varje enskilt land. Du bör därför söka information hos landets ambassad samt hos ditt försäkringsbolag om vad som gäller för din semesterresa.

Här finns en lista över de flesta flygbolagen, den är dock från 2015 så det kan vara bra att dubbelkolla med just ditt flygbolag innan du åker.

Mammornas bästa tips – packa detta i handbagaget

Vi frågade alla mammor i FB-gruppen mamapower om deras bästa tips inför flygresan – såhär svarade de:

”Jag flög i v.31 till Gran Canaria. Du behöver sköna kläder, stödstrumpor och typ en kudde att ha i svanken” /Petra

”Bekväma, löst sittande kläder och en filt. Goda snacks att fylla på energi med!” /Ellen

”Stödstrumpor! Skulle aldrig flyga utan stödstrumporna om jag var gravid igen, det misstaget gör man bara en gång...” /Carolina

”Bekväma byxor/kjol/klänning (sååå nödvändigt att det är bekvämt), stödstrumpor och vatten har varit mina grejer när jag flugit sent under graviditeten” /Emelie

”Flög 10h-flygningar minst en gång i månaden under hela graviditeten fram till vecka 25. Gick oftast helt ok. Ta med: Snacks! (om du har lätt för att bli illamående). Kräkpåsar! (den som oftast finns i stolsfickan kan gå åt fort). Handsprit (jag var i alla fall väldigt infektionskänslig under graviditeten och som alla vet kryllar flygplan av bacillusker). Varm tröja och stödstrumpor. Så lite handbagage som möjligt (en bär ju rätt många extrakilon ändå). /Frida

Bonustips: Boka gärna extra benutrymme, om möjligt, eller plats vid gången så att du kan resa dig och röra på dig mycket. Glöm inte heller att packa eventuellt läkarintyg lättillgängligt i handbagaget.

... och här är Vårdguidens bra att ha-tips:

Nässprej att använda tillfälligt. Som gravid kan du vara mer svullen i dina slemhinnor, och kan därför lättare bli täppt i näsan och få lock för öronen under en flygresa.

Bekväma skor med låg klack. Fötterna svullnar under graviditeten och när det är varmt.

Öronproppar. Under graviditeten är det vanligare att bli känslig för ljud och du kan vakna lätt.

Extra trosor om du har mycket flytningar.

Eventuellt amningsinlägg, eftersom brösten kan läcka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande!